NorthQ NQ-3580 Siberian Tiger Review

Scris de: , in categoria: Racire, in 8 February, 2009.

NorthQ este o companie relativ nou intrata pe piata sistemelor de racire cu apa, avand momentan in lista de coolere doar 2 modele: Siberian Tiger (NQ-3580) si Siberian Tiger II (NQ-3590). Astazi vom analiza si testa mezinul acestei familii, si anume NorthQ Siberian Tiger. Acesta este un sistem de racire cu apa compact, destinat exclusiv racirii procesorului. Este compatibil cu toate platformele moderne (mai putin recent lansatul Socket 1366), asadar Socket 754/939/940/AM2 pentru platforma AMD si Socket 478/LGA775 pentru platforma Intel.

Sistemul este livrat umplut cu lichid si gata pentru montare. Pompa si waterblock-ul sunt incapsulate si se monteaza pe procesor prin intermediul unei baze de cupru, care dupa cum se poate observa si din poze nu prezinta o finisare prea grozava. Radiatorul pentru disiparea caldurii este fabricat din cupru si ese proiectat pentru montarea in spatele carcasei folosind locasul unui ventilator de 120mm. Comunicarea intre cele 2 componente se realizeaza printr-un furtun de plastic cu insertii metalice cu lungimea de 35mm. Acest ansamblu este de provenienta Asetek si poarta numele de LCLC. Pompa beneficiaza de motoare pe lagar ceramic iar nivelul turatiilor poate fi monitorizat software, daca este conectata mufa disponibila la un port 3-pin liber al placii de baza. In pachet trebuie sa fie si un ventilator de 120mm cu leduri albastre dar in pachetul pe care l-am primit eu acesta nu exista, drept urmare am folosit setul meu de ventilatoare (mai multe detalii la capitolul Testare).

Instalarea nu este chiar o joaca de copii din cauza sistemului de montare dificil. Dupa aproximativ 5 minute am reusit totusi fixarea, dar sincer sa fiu plasticul din care sunt facute elementele de prindere nu imi inspira prea multa incredere. Referitor la compatibilitate nu sunt prea multe lucruri de spus, datorita dimensiunilor reduse ale ansamblului waterblock-pompa nu sunt probleme. Daca optati pentru racirea cu apa a procesorului trebuie sa aveti in vedere faptul ca restul de componente invecinate raman fara fluxul de aer care in cazurile standard venea de la cooler-ul procesorului. Asasar, daca observati problemele de stabilitate ar trebui sa verificati temperaturile acestor componente prin intermediul unui program de monitorizare (ex. Everest, SpeedFan, etc).

Procedura de testare si rezultate

Sistemul folosit la test este urmatorul:

Intel Core 2 Quad Q9550
DFI LanParty UT X48
Connect3D HD 4870 512MB GDDR3
Seagate 7200.10 250GB 16MB Cache
CoolerMaster Real Power Pro 1250W

Pasta termica: Arctic Cooling MX2

Temperatura ambientala: ~ 25 grade C

Pentru a ma asigura de acuratetea testarii am fixat o sonda pentru masura temperaturii la aproximativ 30cm deasupra mesei de test conectata la un termometru digital profesional Sika Electronic. Asadar temperatura ambientala a fost mentinuta la valoarea de 25 grade Celsius cu o toleranta de maxim 0.2 grade Celsius.

Inafara de rezultatele coolerului testat astazi am introdus rezultatele a inca 3 coolere testate in aceleasi conditii: Arctic Cooling Freezer 7 Pro, Scythe Ninja 2 si CoolerMaster Z600. Pentru testarea coolerelor care suporta ventilatoare de 120mm am folosit 2 configuratii: una folosind ventilatorul livrat cu Scythe Ninja 2 (SY1225SL12LM) cu 9 pale si 1000rpm iar cealalta folosind 2 ventilatoare Gelid Silent 12 PWM in configuratie push-pull (1500RPM).

Frecventa procesorului a fost setata la 3600MHz cu un voltaj de 1.425v, o frecventa care poate fi atinsa usor de orice utilizator in conditii perfect normale. Am folosit Intel Burn Test v1.9 pentru a incalzi procesorul, deoarece acest program incalzeste procesorul mai mult decat oricare alt program existent (Orthos, OCCT, Prime, etc). Pentru raportarea si inregistrarea temperaturilor am folosit Real Temp 2.90 preferat in dauna CoreTemp deoarece inregistreaza temperatura maxima absoluta atinsa in timpul testelor, cat si cea minima. Nu am acordat prea multa atentie temperaturei IDLE pentru ca aceasta nu este raportata foarte exact la procesoarele Core 2 bazate pe nucleul pe 45nm (Wolfdale, Yorkfield). In schimb am pus accent pe masurarea temperaturei maxime atinse in timpul testelor cat si pe temperatura regulatorului de voltaj al procesorului (PWM).

Q9550 @ 3.60Ghz @ 1.425v

Dupa cum se poate observa, din cauza suprafetei mici de disipare NorthQ Siberian Tiger iese pe ultimul loc la testul de airflow scazut dar lucrurile se amelioreaza in folosirea configuratiei dual-fan. In acest caz diferenta intre Siberian Tiger si Scythe Ninja 2 devine de doar 0.5 grade C. Campionul absolut din testul nostru, atat la airflow scazut cat si la airflow ridicat ramane CoolerMaster Z600. Scythe Ninja 2 ar fi aratat cu siguranta o performanta mai buna daca ar fi beneficiat de o prindere cu suruburi in loc de cea cu push-pins folosita.

Masurand temperatura PWM am ramas surprins de rezultatul bun aratat de Freezer 7 Pro, dar acesta este normal tinand cont de deflectorul de aer prezent in partea de jos a cooler-ului. Scopul acestuia este de a directiona o parte din aer spre VRM, ceea ce se pare ca si face, eficient chiar. Mai jos aveti atasate screenshot-uri din timpul testelor cu NorthQ Siberian Tiger.

Concluzii

Umbla o vorba prin popor care spune : “Racirea cu apa este mai performanta decat racirea cu aer!”, care este atat de vaga incat ma apuca durerea de cap. Care racire cu apa? Care racire cu aer? Exista un punct critic de la care racirea cu apa este mai slaba decat o racire performanta pe aer si, din pacate, NorthQ Siberian Tiger se afla putin sub acel punct. Intr-adevar ansamblul este silentios pentru ca ventilatorul de evacuare al aerului din carcasa poate fi folosit si pentru racirea radiatorului, iar pompa este tacuta (personal nici nu am bagat de seama ca exista). Cat despre performanta nu sunt lucruri notabile de spus, folosind aceleasi ventilatoare este mai slab decat Scythe Ninja 2 si CoolerMaster Z600 care sunt de 3 ori mai ieftine. Da, ati citit bine…. Siberian Tiger costa 450RON.

Pentru aceia din voi care si-au revenit dupa aflarea pretului trebuie sa fac o precizare: o racire cu apa custom folosind un waterblock decent, un radiator decent si o pompa fara prea multe pretentii ofera o performanta semnificativ mai buna la un pret foarte apropiat de cel al NorthQ Siberian Tiger. Asadar, de cele mai multe ori racirea cu apa este mai buna decat racirea cu aer, dar in cazul sistemelor compacte (NorthQ Siberian Tiger, ThermalTake BigWater, etc) este un pret pe care trebuie sa-l platim pentru solutii “de-a gata” si acel pret este… performanta.

Articolul poate fi comentat si pe CrazyPC.ro >>

Comentarii

Un comentariu la: NorthQ NQ-3580 Siberian Tiger Review

  1. spiderr a scris pe:

    a aparut si la noi 🙂

    http://www.pcfactory.ro/componente/sisteme-racire/watercooling/northq/siberian-tiger-water-cooler

Lasa-ne un comentariu: