Phanteks PH-TC14 Review

Scris de: , in categoria: Racire, in 25 September, 2012.

METODOLOGIE

Avem de-a face cu aceeasi metolologie prezentata aici, cu precizarea ca s-a folosit doar platforma LGA1366 in regim de open stand si cu ajustari in privinta programelor folosite, a frecventelor si TDP-urilor.

Setarile folosite sunt urmatoarele:

TDP-uri

  • 3500MHz @1.34v (MM), QPI @1.33v, RAM @ 1.7v
  • 4000MHz @1.69v (MM), QPI @1.6v, RAM @ 2.1v

Turatii

  • 500 rpm
  • 800 rpm
  • 1200 rpm
  • 1700 rpm
  • 5500 rpm
  • 6000 rpm

Pentru placa de baza a fost activat loadline calibration iar tensiunile au fost masurate cu multimetrul digital pentru a avea o informatie cat mai exacta. In BIOS voltajele pentru QPI si memorie au fost setate manual pentru ca au o influenta destul de mare asupra TDP-ului procesorului, lucruri studiate si probate aici. Pe grafic vor fi trecute in clar absolut toate conditiile importante de testare, pentru a putea intelelege mai bine despre ce este vorba si a nu induce in eroare cititorul.

  • temperatura mediului ambient
  • frecventa si voltaj
  • turatie folosita
  • pasta termica folosita
  • felul testarii (open stand/case)
  • coolerul/coolerele folosite
  • informatii suplimentare (unde este cazul), de exemplu semnalarea atingerii throttle-ului, adica “fail“

Programe folosite la testare:

  • Windows XP 32bit
  • Real Temp 3.59
  • Cpu-Z 1.59
  • Prime95 25.9

Temperatura in load a fost obtinuta prin rularea timp de 10 minute a programului Prime95 SmallFFT dupa ce in prealabil am lasat 5 minute sistemul in desktop cu procesorul 100% liber. Pentru testele de High/Extreme TDP am folosit Prime95 Large FFT timp de 2 minute in idle si 3 minute in load, la o turatie de 5500rpm. Inregistrarea temperaturii a fost facuta cu programul RealTemp, a fost trecuta in grafic media aritmetica a temperaturilor maxime obtinute de cele 4 core-uri. Temperatura specificata in grafic trebuie sa fie cea maxima pentru a observa distanta ramasa pina la TJmax deoarece daca procesorul depaseste TJmax va intra in throttle si performanta va avea de suferit.

Metoda de aplicare a pastei termice se observa in poza de mai jos. Arctic Cooling MX-4 este potrivit si pentru sistemele de prindere cu presiune mai mica datorita vascozitatii optime.

 

Comentarii

8 comentarii la: Phanteks PH-TC14 Review

  1. ciupearca a scris pe:

    ce preţ are acest cooler ? mersi pt articol

  2. augustus a scris pe:

    Daca faceai lapping la Phanteks obtinea temperaturi mai bune cand venea vorba de extrem TDP pentru benchuri?

  3. poparamiro Post author a scris pe:

    Nu stiu sa va spun nimic despre pret sau disponibilitate la noi.

    Urma de TIM obtinuta cu baza asa cum a venit din fabrica este (aproape) perfecta, nu este nevoie de nici un mod pentru acest cooler.

    Atentie insa ca testele sunt facute pe un cpu lapuit plan,la TDP urias orice problema de transfer termic dintre ihs si baza are ca rezultat intrarea cpu-ului in throttle intr-un timp foarte scurt.

  4. andu a scris pe:

    Cam subtirel review-ul. Pacat ca din cauza “considerentelor externe” nu s-a putut ceva mai detaliat. Ma asteptam macar la o comparatie acustica, dar avand in vedere ca nu e tocmai nou aparut(in toamna anului trecut) am vazut destule review-uri ce spun ca ventilatoarele phanteks ar fi ceva mai zgomotoase. O obiectie as avea : “… un lucru laudabil pentru producatorul Thermalright, dar care a esuat deocamdata in crearea unui cooler masiv si impresionant, de o calitate ireprosabila.” pai cu Thermalright Silver Arrow SB-E Extreme cum ramane (cel cu ventilatoare rosii) ? am vazut ca intrece H100 si e si mai silentios (bineinteles, comparativ cu noctua, face ca un avion).
    In prinvinta pretului, avand in vedere ca nu-l aduce niciun importator, e destul de scump cu tot cu transport. Am intrebat acum cateva luni in urma la un magazin online ce aduce pe comanda diverse piese si mi-au spus ca ar fi cam 450 de lei, iar daca il comanzi tu de pe amazon de exemplu, tot cam acolo iesi la pret, deci 100 de lei in + fata de Noctua cu ~aceleasi performante nu e o afacere buna (la noi, momentan).

  5. Ion a scris pe:

    Imi pare bine ca ai reusit sa faci testul cu Phanteks, asa cum te-am rugat cu ceva timp in urma. Sunt impresionante jucariile.
    Spor!

  6. nu conteaza a scris pe:

    interesant testul insa din pacate prea putin util atata vreme cat nu se gaseste pe piata din Romania, iar o comanda de afara il scoate complet din schema vizavi de D14. Oricum e un test bun in ideea de a afla daca vreun alt model a reusit sa detroneze D14. Mai asteptam deci si alti competitori

  7. poparamiro Post author a scris pe:

    @ andu – comparatie acustica nu voi avea in review-urile mele, nu am echipament pentru masuratori precise. Testele mele sunt facute mai mult pentru entuziasti (overclockeri), pentru analize detaliate in legatura cu zgomotul trebuie sa cautati in alta parte.

    Toate coolerele Thermalrigt ce le-am avut in mana pana acum au avut nevoie de imbunatatiri la baza sau la sistemul de prindere. Silver Arrow SBE nu am testat.

  8. Arata atat de bine incat ma duce cu gandul la multe altele pe langa banalele coolere ce sunt folosite la laptop uri, auzisem eu de acele pc uri ce rezistau si 6 luni ,fara a fi vorba de servere dedicate,vps uri sau orice alt fel de masinari concepute exact pentru asta.

Lasa-ne un comentariu: