Studiu privind arhitectura twin tower: Noctua NH-D14, Asus Triton 88, Prolimatech Megashadow si Thermalright IFX-14

Scris de: , in categoria: Racire, in 2 February, 2010.

O sa incep acest articol folosind un eufemism. De multa vreme apele sunt linistite in domeniul racirii pe aer iar aparitiile noi de pe piata nu au reusit sa se impuna intr-un mod categoric in fata performerilor consacrati. In cadrul studiilor anterioare am vorbit printre altele despre faptul ca au fost atinse limitele racirii pe aer datorita diferentelor mici intre coolerele de varf, am pus la punct o metodologie special conceputa pentru a diferentia cat mai bine coolerele pentru a avea o ierarhie clara in urma careia utilizatorul sa poata face o alegere in cunostinta de cauza, dar in ultima vreme lipseste “sarea si piperul”, adica acele coolere care sa ne uimeasca cu perfomanta lor, care sa zguduie un domeniu atat de linistit in ultima vreme.

Avem un Megahalems care a facut o impresie deosebita si care s-a remarcat ca fiind cel mai complet cooler produs pana acum, dar nu a reusit sa se diferentieze foarte mult fata de alte coolere de top iar racirea in conditii extreme, adica fanless si extreme tdp/cfm nu sunt “specialitatile” lui. Avem un Z600 care in conditii de utilizare fanless sau low rpm are performante foarte bune dar odata ce creste tdp-ul nu mai face fata foarte bine. Avem un True Copper care intr-adevar a dominat categoria extreme tdp/cfm dar numai “supermodat”, iar conditiile in care reuseste acest lucru sunt departe de ce si-ar dori un utilizator obisnuit. El ramane doar alegerea unor entuziasti mai “nebuni”. Am dori sa existe un cooler care sa se comporta ca True Copper dar in conditii mai “umane” si fara chinurile modarilor. Probabil ca nu va exista asa ceva prea curand dar eu am spus-o, mi-am exprimat dorintele sau mai bine zis “visele”. Mai avem un Mugen 2 care se comporta foarte bine si la fanless/low rpm si la turatii mari dar lipsa unei calitati mai bune a constructiei  l-a impiedicat sa fie un cooler de exceptie.

Thermalright au scos revizii dupa revizii de TRUE (Thermalright Ultra 120 Extreme) dar nu a reusit nimic deosebit, eu avand mari asteptari de la ei mai ales ca circula zvonul ca urmasul lui TRUE este deja in teste. TRUE este un cooler foarte bun dar o serie de probleme pe care  nu are rost sa le mai amintesc acum pentru ca le stiti foarte bine  l-au impiedicat sa-si valorifice potentialul maxim. Are o vechime mare pe piata si am putut vedea ca perioada in care domina autoritar racirea pe aer a luat sfarsit. Este vremea ca Thermalright sa ne uimeasca din nou, asa cum a facut-o de multe ori pana acum cu solutii de racire performante si inovatoare, pana la urma au o reputatie de pastrat si anume de cei mai buni producatori de coolere.

Scythe nu vor sa renunte la acel “aspect ieftin” al coolerelor lor, ma refer la constructia destul de superficiala: baza lor putea fi mult mai buna iar calitatea constructiei  la fel. Puteau pastra si gama ieftina de coolere dar trebuia sa construiasca si un cooler premium cu baza solida si cu  lamele nichelate si sudate de heatpipe-uri. Potential exista la Scythe din plin, sa ne amintim doar de Ninja, legenda racirii pe aer. Parca ma astept la mai mult de la creatorii Legendei.

Zerotherm au deocamdata cel mai rentabil cooler prin FZ120 dar ar trebui “sa gandeasca” putin mai departe si sa vina pe piata cu un cooler cu adevarat performant. Eu inca astept un cooler impresionant de la ei, lucru care cel putin teoretic ar fi posibil daca ne gandim ca au coolere VGA foarte performante.

Cooler Master a facut coolere bune in ultimul timp, Z600 este o creatie impresionanta dar in aceste vremuri in care concurenta este tot mai mare ar trebuia sa se gandeasca serios la urmasul lui si de ce nu la un alt cooler cu alta “destinatie” decat fanless. Veti zice, pai au V10 care este un cooler performant si nu este facut pentru racirea fanless. Da, este un cooler perfomant dar nu a reusit sa intreaca greii racirii pe aer si asta in conditiile in care este ajutat de un modul peltier.

Noctua au fost un  amalgam de controverse pana in acest moment. Reprezinta simbolul calitatii si eficientei in racirea pe aer. Asa cum ati putut vedea in articolul Socket 775 supercoolers ei au reusit foarte mult cu putin, adica cu un cooler deloc extrem (U12P) cu doar 4 heatpipe-uri si cu o greutate mica au “tinut piept” unor giganti ai acestui domeniu. Au demonstrat ca arhitectura si calitatea unui cooler joaca un rol foarte important in ecuatia performantei si ne-au aratat ca detin secretul performantei in domeniul racirii pe aer. Dar ce folos? Eu ca entuziast nu ma multumesc cu un cooler de locul doi sai trei, vreau ce este mai bun in acest domeniu, asta astept de la Noctua si nu prea am inteles de ce un cooler cu adevarat impresionant se lasa asteptat de foarte multa vreme. Daca Noctua se hotarasc intr-un sfarsit sa produca un cooler extrem, am spus-o si o mai spun, ceilalti producatori vor avea probleme serioase.

Bineinteles ca astept noutati si de la alti producatori de coolere cum ar fi Thermolab, Xigmatek si nu in ultimul rand Zalman. Produsele lor dintre care amintesc de frumosul Baram, performantul Thor’s Hammer (performant pentru un HDT, nu va speriati) si elegantul CNPS 10X Extreme imi intaresc speranta ca vom vedea produse bune de la ei in viitor.

Comentarii

36 comentarii la: Studiu privind arhitectura twin tower: Noctua NH-D14, Asus Triton 88, Prolimatech Megashadow si Thermalright IFX-14

 1. Overclock1366 a scris pe:

  WOWOWWOWOWOW! incredibl!

 2. bob a scris pe:

  ? cred ca voi citi acest articol in 3 zile! bravo pt. acest articol!

 3. Impressive stuff, the NH14 seems to be awesome, one thing I dont get is that the True Cu is better with one kind of thermal paste compared to another, and the HUGE difference in temp

 4. poparamiro a scris pe:

  Multumesc domnilor

  @ M.Beier
  Thank you, if you look at Copper paste print(MX-3), the layer is too thick. At that TDP any problems with TIM layer afects temperature very much. Noctua TIM layer is very good (in core area) because of its perfect base and high pressure retention sistem.

  Liquid Pro have superhigh thermal conductivity and maximize heat transfer from ihs to base (even in bad conditions such as low pressure or bad base), and the coolers can perform at full potential.

 5. roxette a scris pe:

  omg! amazing work!keep publishing!

 6. walftob a scris pe:

  Wow, un studiu demn de o lucrare de doctorat!

 7. prea tare iti multumesc pentru acesc articol

 8. Jhon a scris pe:

  Unbelievable,

  This article should be publish in some kind of cooling Bible, men you really take things seriously, no kidding, i need 2 days to read it and 7 to comprehend all the information inside it.
  Other “big” magazines around internet should take an example from you !

  Congtrats’

 9. Tile a scris pe:

  Jhon is right.
  I saw the Thermalright “review” done by Bit-tech and it was nothing else but a disgrace. They wrote 3 pages about it and said it was crap. I didn’t saw info on the test systems, the case that was used for the testing, the methodology of testing. Simply put Bit-tech did an unprofessional job reviewing the cooler. They are doing a very unprofessional job with their case reviews.

 10. Tile a scris pe:

  Addendum: The Thermalright cooler in the Bit-tech “review” is the Venomous X.

 11. poldo a scris pe:

  Can we get a professional to translate this to english? This is just awesome!

 12. alex a scris pe:

  Paramiro , cand mai faci review-s de genul nu ar fi rau daca ai avea posibilitatea sa bagi si un phenom2 sa testezi pe la 1.55-1.6 v !

 13. Monstru a scris pe:

  Maybe we will get this article translated to English soon 🙂

 14. tonito a scris pe:

  what about arctic cooling extreme?
  did you forgot about him?

 15. Valentin a scris pe:

  Jos palaria domnule. Felicitari ! Un articol complet !!

 16. Bravo si Felicitari! Se vede ca esti pasionat de aceste chestii si scrii cu mare drag.

 17. poparamiro a scris pe:

  Multumesc

  @tonito
  Freezer Extreme nu se afla printre coolerele foarte performante deci nu avea ce cauta in acest articol.

  @alex
  procesoarele amd au probleme majore la raportarea temperaturii si in al doilea rand nu se pot compara cu nehalem in privinta caldurii generate. Unul din motivele pentru care am inclus un Q6600 in test este acela de a observa diferenta dintre TDp-uri (in conditii de overclocking) si a putea trage o concluzie in privinta alrgerii celui mai bun cpu pentru testat coolere.

  Pe viitor este posibil sa fac o comparatie intre precesoare, la voltaj fix (1.6v sa zicem,)sa vedem ce caldura genereaza fiecare, dar trebuie instalat si un senzor de temperatura tocmai pentru ca in snzorii procesorului nu putem avea 100% incredere.

 18. multe laude din partea mea. Cand se pune suflet n-are ce iesi, decat ceva bun.

 19. Andrei M a scris pe:

  Sincer am crezut ca e ceva eroare pe site cand am vazut numarul de pagini in acest articol . Dar nu e . Problema e ca nu stiu ce sa mai zic 🙂 Ma pun sa il citesc . Dar intai trebuie sa te felicit pentru munca depusa .

 20. Adrian Solomon a scris pe:

  Inca odata felicitari pentru un review deosebit de complex. Bravo man!

 21. poparamiro a scris pe:

  Multumesc domnilor, sper sa va fie folositor articolul.

 22. salutare a scris pe:

  am si eu o intrebare! am o carcasa antec 1200 si memorii kingston ,modelul cu radiator inalt! daca cumpar NOCTUA NH-D14 ce sanse sunt sa nu-l pot monta?

 23. overclock1366 a scris pe:

  salutare @ il vei putea monta dar trebuie sa pui invers ventilaroarele!

 24. tufish a scris pe:

  nu stiam de ce nu a mai aparut nici un articol de ceva vreme pe la voi pe site dar acum imi este foarte clar.
  am luat si eu prin ian un nh 14 si eram uimit de diferentele de temperatura pe care le posta lumea pe net, 25c cand ambient este 20(I7 920) iar eu nu obtin mai putin de 35 idile nici daca stau in cap dar m-am linistit acum.
  felicitari pt un articol deosebit

 25. Tom a scris pe:

  A quick translation. I was bored at work 🙂

  Twin tower architecture, a case study:

  Noctua NH-D14, Asus Triton 88, Prolimatech Megashadow and Thermalright IFX-14
  I’ll begin this article with an euphemism.Things have been pretty stale in the air cooling arena for quite some time now and the newcomers haven’t really managed to shadow the regular performers in this area.In our previous case studies, among other things, we stated that air cooling had possibly reached a hard limit, mainly because the differences between our top performers were minimal at best. So we had to come up with a special methodology, meant to further differentiate the coolers, in order to establish a clear hierarchy that would help our readers make an informed decision, despite the lack of any strong new contenders in this otherwise quiet area.

  We have a Megahalems that’s made quite an impression and set itself apart as being one of the most complete cooling solutions available out there, but didn’t really manage to take a decisive lead in the race against other coolers. Its cooling performance under the most extreme conditions (fanless and extreme tdp/cfm) is not really its speciality. We have a very strong performers in the Z600, fanless and low RPM. Unfortunately, once the TPM rises, its performance begins to falter.
  We have a True Copper that’s been a dominant force in the “extreme tdp/cfm” ranking, but only in its supermodded state and in circumstances that the average user would find almost impossible to replicate. This makes it the perfect choice for the “excentric” crowd out there. We would love to see a cooler of True Copper’s caliber under more “humane” circumstances and without all the hardships of modding. I don’t think we’re gonna see such a thing in the near future, but I’ve done my job and expressed my wishes.
  Then, we have a Mugen 2 that performs admirably both fanless/low rpm and high rpm as well, but could never achieve greatness, mainly due to its shoddy build quality.

  I wish I had the time to do the whole article, but that’s kinda like translating a book 🙂

 26. Monstru a scris pe:

  Wow, nice work!!! Indeed, it is like translating a book, because it is a book, the holly book of CPU cooler testing 😀

 27. prea tare multumesc din suflet

 28. Super tare! Ar fi bine sa fie mai multi care sa scrie lucruri interesante pe blog, chiar daca postezi mai rar macar sa postezi chestii utile si interesante.. 10x again!

 29. Felicitari, un articol complet, se vede ca te interesezi pana in cele mai mici amanunte si ca te fascineaza subiectul!

 30. poparamiro Post author a scris pe:

  Multumesc si eu pentru aprecieri 🙂

  Noutati privind coolerele si pregatiri pentru noul articol puteti vedea accesand linkurile de mai jos

  http://forum.lab501.ro/showthread.php?t=1378

  http://forum.lab501.ro/forumdisplay.php?f=14

 31. Zink a scris pe:

  Amazing. Good. Awesome. Fantastic. Better than any North American review I have ever seen. Google translate is awesome. I will now check your newest review because of this.

 32. eu nu am mai vazut niciodata 64 de pagini despre un post nu stiu de unde puteti scrie atat numai despre un subiect si in limba romana daca era in engleza mai ziceam le mai luati de pe net dar in limba romana e clar ca e scris ce sa mai zic va urez succes incontinuare sper sa realizati un proiec mare.

 33. Alex Stanescu a scris pe:

  Bravo. Excelent review,excelent site.

 34. Oau ! Foarte interesant acest articol!
  Mi-as dori sa il pot printa pentru a-l citi pe indelete de pe hartie

 35. Costi a scris pe:

  Artico pe 64 de “biti” 😀
  Și câte zac în vitrina aia.. ehee..

 36. xpender a scris pe:

  Super articol!!
  Nu am gasit nici o referinta vis-a-vis de montajul coolerului pe Noctua. Eu le-am montat sa scoata aer dinspre radiator spre exhaust-ul carcasei. Pe default, coolerele sunt montate exact invers. Oare gresesc?

Lasa-ne un comentariu: