Studiu privind arhitectura twin tower: Noctua NH-D14, Asus Triton 88, Prolimatech Megashadow si Thermalright IFX-14

Scris de: , in categoria: Racire, in 2 February, 2010.

Am amintit mai devreme despre o metodologie menita sa-mi ofere informatii complete pe o plaja foarte mare de setari, de la fanless pana la extreme CFM, la diferite TDP-uri ce includ bineinteles teste pe i7 la 1.6v, de la open stand pana la teste in closed case. Conditiile de testare si mai ales temperaturile obtinute in carcasa nu sunt foarte relevante pentru utilizatorul obisnuit pentru ca exista o multitudine de carcase, fiecare cu caracteristici unice, ca sa nu mai punem la socoteala influenta altor componente existente in interiorul ei. Nu sunt relevante nici pentru o ierarhizare corecta intre coolere tot datorita acestor influente specifice fiecarei configuratii. Am facut acest test pentru a putea trage cateva concluzii referitoare strict la testele din aceasta carcasa. Totusi airflow-ul din aceasta carcasa nu este foarte bun (are doar un ventilator de 1300 rpm pentru intake si unul de 1300 rpm pentru exhaust) si din acesta cauza utilizatorii ar putea obtine rezultate mai bune cu o carcasa bine ventilata.

Setarile folosite sunt urmatoarele:

TDP-uri (sistem 1366)

TDP-uri (sistem 775)

Turatii

 • “fanless”
 • 500rpm
 • 800rpm
 • 1200rpm
 • 1600rpm
 • 2100rpm
 • 4000rpm
 • 5500/6000rpm

Pentru  placa de baza folosita in platforma LGA 1366 (Asus RE2) a fost activat Loadline Calibration iar tensiunile au fost masurate cu multimetrul digital pentru a avea o informatie mai exacta. In bios voltajele pentru qpi si memorie au fost setate manual pentru ca au o influenta destul de mare asupra TDP-ului procesorului, asa cum vom putea vedea putin mai tarziu, intr-un mic test comparativ. In tabelul de mai jos aveti valorile vCore pentru fiecare din categoriile folosite in acest test, cele cu Loadline Calibration Off sunt trecute ca titlu informativ.

Testele au fost facute cu toate core-urile activate si HT ON (in cazul lui i7), nu au fost dezactivate core-uri sau HT-ul in nici un test. Daca un cooler a putut beneficia de trei ventilatoare el a fost testat si in acest fel, exceptie facand testele din carcasa deoarece ventilatorul de exhaust era foarte aproape de cooler si nu permitea montarea unui al treilea ventilator.

Am realizat si  multe teste bonus, cum ar fi anumite teste fanless in carcasa cu voltaje mari sau teste de Xtreme TDP cu turatii mici, teste cu Arctic Cooling MX-3 si Liquid Pro, teste de pozitionare si multe altele pe care sper ca va va face placere sa le descoperiti pe parcursul acestui articol.

Pe grafic vor fi trecute in clar absolut toate conditiile importante de testare, pentru a putea intelelega mai bine despre ce este vorba si a nu induce in eroare cititorul.

 • temperatura mediului ambient
 • frecventa si voltaj
 • turatie folosita
 • pasta termica folosita
 • felul testarii (open stand/case)
 • coolerul/coolerele folosite
 • informatii suplimentare (unde este cazul), de exemplu semnalarea atingerii throttle-ului, adica “fail

Testele “in case” au fost efectuate cu carcasa inchisa si fara alte ventilatoare suplimentare in afara de cel de intake si cel de exhaust. Ambientul a fost controlat, daca la sfarsitul unei testari s-a inregistrat o diferenta mai mare de 0.5 oC pentru ambient s-a repetat testul. Au fost multe teste preliminare pentru a vedea in prealabil cum se comporta fiecare cooler, iar daca un rezultat era susceptibil de a fi eronant, testul era repetat, am avut cazuri cand am repetat un test si de patru ori pentru a fi sigur de corectitudinea lui. Deasemenea in unele cazuri coolerul a fost montat si remontat pentru a vedea urma de pasta, cel mai important indiciu despre cum a decurs transferul termic dintre IHS si baza. Vom avea in cadrul prezentarii fiecarui cooler analiza urmei de pasta de pe baza coolerului, atat pe socket 775 cat si pe socket 1366.

In cazul testelor de extreme TDP/CFM fiecare cooler a beneficiat de toate avantajele pe care le putea folosi, de exemplu IFX-14 a folosit cele trei delte de 252cfm in timp ce Noctua nu a putut folosi in centru un ventilator puternic de 38mm, folosind “doar” cel mai puternic ventilator de 25mm de pe piata (delta 4000 rpm, model FFB1212EH), iar True Copper a folosit doar doua ventilatoare. Categoria extrema este “free for all”. O sa vedeti si un bonus in care pentru a maximiza transferul termic dintre baza si IHS am folosit un TIM din metal lichid, rezultatele fiind spectaculoase atat in privinta castigului obtinut fata de o “pasta traditionala” cat si a rezultatelor.

Metoda de aplicare a pastei termice este exemplificata in poza de mai jos impreuna cu pozele profilelor din biosul placilor de baza. Am folosit aceleasi setari in cadrul unei categorii pentru fiecare cooler, acest lucru a fost realizat prin salvarea profilului categoriei respective in biosul placii de baza.

Comentarii

36 comentarii la: Studiu privind arhitectura twin tower: Noctua NH-D14, Asus Triton 88, Prolimatech Megashadow si Thermalright IFX-14

 1. Overclock1366 a scris pe:

  WOWOWWOWOWOW! incredibl!

 2. bob a scris pe:

  ? cred ca voi citi acest articol in 3 zile! bravo pt. acest articol!

 3. Impressive stuff, the NH14 seems to be awesome, one thing I dont get is that the True Cu is better with one kind of thermal paste compared to another, and the HUGE difference in temp

 4. poparamiro a scris pe:

  Multumesc domnilor

  @ M.Beier
  Thank you, if you look at Copper paste print(MX-3), the layer is too thick. At that TDP any problems with TIM layer afects temperature very much. Noctua TIM layer is very good (in core area) because of its perfect base and high pressure retention sistem.

  Liquid Pro have superhigh thermal conductivity and maximize heat transfer from ihs to base (even in bad conditions such as low pressure or bad base), and the coolers can perform at full potential.

 5. roxette a scris pe:

  omg! amazing work!keep publishing!

 6. walftob a scris pe:

  Wow, un studiu demn de o lucrare de doctorat!

 7. prea tare iti multumesc pentru acesc articol

 8. Jhon a scris pe:

  Unbelievable,

  This article should be publish in some kind of cooling Bible, men you really take things seriously, no kidding, i need 2 days to read it and 7 to comprehend all the information inside it.
  Other “big” magazines around internet should take an example from you !

  Congtrats’

 9. Tile a scris pe:

  Jhon is right.
  I saw the Thermalright “review” done by Bit-tech and it was nothing else but a disgrace. They wrote 3 pages about it and said it was crap. I didn’t saw info on the test systems, the case that was used for the testing, the methodology of testing. Simply put Bit-tech did an unprofessional job reviewing the cooler. They are doing a very unprofessional job with their case reviews.

 10. Tile a scris pe:

  Addendum: The Thermalright cooler in the Bit-tech “review” is the Venomous X.

 11. poldo a scris pe:

  Can we get a professional to translate this to english? This is just awesome!

 12. alex a scris pe:

  Paramiro , cand mai faci review-s de genul nu ar fi rau daca ai avea posibilitatea sa bagi si un phenom2 sa testezi pe la 1.55-1.6 v !

 13. Monstru a scris pe:

  Maybe we will get this article translated to English soon 🙂

 14. tonito a scris pe:

  what about arctic cooling extreme?
  did you forgot about him?

 15. Valentin a scris pe:

  Jos palaria domnule. Felicitari ! Un articol complet !!

 16. Bravo si Felicitari! Se vede ca esti pasionat de aceste chestii si scrii cu mare drag.

 17. poparamiro a scris pe:

  Multumesc

  @tonito
  Freezer Extreme nu se afla printre coolerele foarte performante deci nu avea ce cauta in acest articol.

  @alex
  procesoarele amd au probleme majore la raportarea temperaturii si in al doilea rand nu se pot compara cu nehalem in privinta caldurii generate. Unul din motivele pentru care am inclus un Q6600 in test este acela de a observa diferenta dintre TDp-uri (in conditii de overclocking) si a putea trage o concluzie in privinta alrgerii celui mai bun cpu pentru testat coolere.

  Pe viitor este posibil sa fac o comparatie intre precesoare, la voltaj fix (1.6v sa zicem,)sa vedem ce caldura genereaza fiecare, dar trebuie instalat si un senzor de temperatura tocmai pentru ca in snzorii procesorului nu putem avea 100% incredere.

 18. multe laude din partea mea. Cand se pune suflet n-are ce iesi, decat ceva bun.

 19. Andrei M a scris pe:

  Sincer am crezut ca e ceva eroare pe site cand am vazut numarul de pagini in acest articol . Dar nu e . Problema e ca nu stiu ce sa mai zic 🙂 Ma pun sa il citesc . Dar intai trebuie sa te felicit pentru munca depusa .

 20. Adrian Solomon a scris pe:

  Inca odata felicitari pentru un review deosebit de complex. Bravo man!

 21. poparamiro a scris pe:

  Multumesc domnilor, sper sa va fie folositor articolul.

 22. salutare a scris pe:

  am si eu o intrebare! am o carcasa antec 1200 si memorii kingston ,modelul cu radiator inalt! daca cumpar NOCTUA NH-D14 ce sanse sunt sa nu-l pot monta?

 23. overclock1366 a scris pe:

  salutare @ il vei putea monta dar trebuie sa pui invers ventilaroarele!

 24. tufish a scris pe:

  nu stiam de ce nu a mai aparut nici un articol de ceva vreme pe la voi pe site dar acum imi este foarte clar.
  am luat si eu prin ian un nh 14 si eram uimit de diferentele de temperatura pe care le posta lumea pe net, 25c cand ambient este 20(I7 920) iar eu nu obtin mai putin de 35 idile nici daca stau in cap dar m-am linistit acum.
  felicitari pt un articol deosebit

 25. Tom a scris pe:

  A quick translation. I was bored at work 🙂

  Twin tower architecture, a case study:

  Noctua NH-D14, Asus Triton 88, Prolimatech Megashadow and Thermalright IFX-14
  I’ll begin this article with an euphemism.Things have been pretty stale in the air cooling arena for quite some time now and the newcomers haven’t really managed to shadow the regular performers in this area.In our previous case studies, among other things, we stated that air cooling had possibly reached a hard limit, mainly because the differences between our top performers were minimal at best. So we had to come up with a special methodology, meant to further differentiate the coolers, in order to establish a clear hierarchy that would help our readers make an informed decision, despite the lack of any strong new contenders in this otherwise quiet area.

  We have a Megahalems that’s made quite an impression and set itself apart as being one of the most complete cooling solutions available out there, but didn’t really manage to take a decisive lead in the race against other coolers. Its cooling performance under the most extreme conditions (fanless and extreme tdp/cfm) is not really its speciality. We have a very strong performers in the Z600, fanless and low RPM. Unfortunately, once the TPM rises, its performance begins to falter.
  We have a True Copper that’s been a dominant force in the “extreme tdp/cfm” ranking, but only in its supermodded state and in circumstances that the average user would find almost impossible to replicate. This makes it the perfect choice for the “excentric” crowd out there. We would love to see a cooler of True Copper’s caliber under more “humane” circumstances and without all the hardships of modding. I don’t think we’re gonna see such a thing in the near future, but I’ve done my job and expressed my wishes.
  Then, we have a Mugen 2 that performs admirably both fanless/low rpm and high rpm as well, but could never achieve greatness, mainly due to its shoddy build quality.

  I wish I had the time to do the whole article, but that’s kinda like translating a book 🙂

 26. Monstru a scris pe:

  Wow, nice work!!! Indeed, it is like translating a book, because it is a book, the holly book of CPU cooler testing 😀

 27. prea tare multumesc din suflet

 28. Super tare! Ar fi bine sa fie mai multi care sa scrie lucruri interesante pe blog, chiar daca postezi mai rar macar sa postezi chestii utile si interesante.. 10x again!

 29. Felicitari, un articol complet, se vede ca te interesezi pana in cele mai mici amanunte si ca te fascineaza subiectul!

 30. poparamiro Post author a scris pe:

  Multumesc si eu pentru aprecieri 🙂

  Noutati privind coolerele si pregatiri pentru noul articol puteti vedea accesand linkurile de mai jos

  http://forum.lab501.ro/showthread.php?t=1378

  http://forum.lab501.ro/forumdisplay.php?f=14

 31. Zink a scris pe:

  Amazing. Good. Awesome. Fantastic. Better than any North American review I have ever seen. Google translate is awesome. I will now check your newest review because of this.

 32. eu nu am mai vazut niciodata 64 de pagini despre un post nu stiu de unde puteti scrie atat numai despre un subiect si in limba romana daca era in engleza mai ziceam le mai luati de pe net dar in limba romana e clar ca e scris ce sa mai zic va urez succes incontinuare sper sa realizati un proiec mare.

 33. Alex Stanescu a scris pe:

  Bravo. Excelent review,excelent site.

 34. Oau ! Foarte interesant acest articol!
  Mi-as dori sa il pot printa pentru a-l citi pe indelete de pe hartie

 35. Costi a scris pe:

  Artico pe 64 de “biti” 😀
  Și câte zac în vitrina aia.. ehee..

 36. xpender a scris pe:

  Super articol!!
  Nu am gasit nici o referinta vis-a-vis de montajul coolerului pe Noctua. Eu le-am montat sa scoata aer dinspre radiator spre exhaust-ul carcasei. Pe default, coolerele sunt montate exact invers. Oare gresesc?

Lasa-ne un comentariu: