Review – Alphacool Apex Stealth Metal Power 120mm

Scris de: , in categoria: Racire, in 9 May, 2024.

Alphacool Apex Stealth Metal Power 120mm

 

Apex Stealth Metal a fost de curand in centrul unuia dintre cele mai mari scandaluri mediatice din ultimii ani. Dupa ce utilizatorii au facut un numar impresionant de precomenzi s-a dovedit ca cifrele aratate de singurul review publicat pana in acel moment erau cat se poate de false. Situatia a degenerat destul de mult dupa ce au inceput sa apara si cateva video-uri in care cel care a scris review-ul incerca intr-un mod jenant sa se apere, unii utilizatori si-au anulat comenzile, iar in final imaginea unui ventilator extrem de promitator a fost afectata.

Noi am vazut in cadrul Computex-ului de anul trecut primele exemplare de Apex Stealth Metal, eu fiind impresionat la acea vreme de zgomotul redus dezvoltat la turatia de 3000 RPM, precum si de vibratiile reduse. La finalul anului trecut am vizitat sediul celor de la Alphacool, unde am putut vedea versiunea finala a ventilatorului si am putut discuta cu proiectantii despre planurile lor de viitor, dificultatile intalnite la realizarea unei variante de 140mm precum si eventualitatea lansarii unui model cu iluminare ARGB. V-am pregatit un interviu din cadrul targului Computex 2024, unde vom atinge aceste subiecte, asadar nu le vom dezvolta in acest articol.

Alphacool Apex Stealth Metal este primul ventilator din lume care foloseste o izolare completa a partilor generatoare de vibratii fata de carcasa lui. Pentru carcasa ventilatorul s-a folosit un aliaj de zinc – disponibil in culorile alb, argintiu, auriu sau negru – atat pentru o mai buna stabilitate mecanica, cat si pentru a minimiza zgomotul prin evitarea rezonantei. Decuplarea vibratiilor este realizata prin folosirea de o-ring-uri de cauciuc intre rama de metal si carcasa interioara care adaposteste motorul cu lagarul si rotorul. Mai mult decat atat, motorul foloseste 6 poli pentru a reduce zgomotul generat, precum si un lagar pe lichid HDB (Hydro Dynamic Bearing). Alphacool Apex Stealth Metal se comercializeaza in 2 versiuni diferentiate in functie de viteza de rotatie maxima: 2000 RPM la modelul normal si 3000 RPM la modelul ce poarta sufix-ul Power.

Ca sa fiu complet sincer, noua noastra metodologie de test pentru ventilatoare de 120mm a fost influentata si de aceasta lansare, introducerea analizei spectrale fiind relevanta pentru a intelege perceptia zgomotului in practica. Nu ne-am grabit cu acest review, deoarece Alphacool Apex Stealth Metal merita sa fie tratat asa cum trebuie si nu umbrit de scandaluri sau controverse aparute din nepriceperea unora. Pe pagina urmatoare putem vedea specificatiile in detaliu – haideti sa ne apucam de treaba!

 

 

Comentarii

Lasa-ne un comentariu: