Review – Arctic P12 Max
Arctic P12 Max
In lumea componentelor pentru PC, ventilatoarele joaca un rol esential in mentinerea temperaturilor optime, mai ales pentru cei pasionati de hardware care isi doresc performante maxime. Arctic, un producator recunoscut pentru produsele sale optimizate atat pentru silentiozitate, cat si pentru un raport pret/performanta cat mai bun, a lansat acum ceva timp un ventilator care a ajuns rapid pe buzele tuturor entuziastilor: P12 Max. La prima vedere, acest ventilator poate parea similar cu alte modele de 120 mm din seria P12, precum cele incluse cu coolerele si AIO-urile Arctic, dar sufixul ‘Max’ din nume ar trebui sa sugereze faptul ca avem de-a face cu un model radical diferit.
Arctic P12 Max pastreaza arhitectura optimizata atat pentru un zgomot redus, cat si pentru o presiune statica ridicata. Acesta foloseste un rotor cu 5 pale si o rama de jur imprejur, lagarul fiind pe baza de lichid (FDB). De notat este faptul ca versiunile initiale au fost dotate cu lagar cu rulmenti (DBB), insa acum cateva luni Arctic au efectuat trecerea la FDB, lucru care aduce un plus de silentiozitate ventilatorului la viteze reduse.
Arctic P12 Max are o plaja extinsa de turatii, de la 200 RPM pana la 3300 RPM, asigurand o flexibilitate remarcabila pentru diverse scenarii de utilizare. Datorita vitezei de rotatie ce poate urca peste 3000 RPM, specificatiile lui P12 Max sunt destul de impresionante: un flux de aer de 81.04 CFM si o presiune statica de 4.35 mmH2O. Aceste caracteristici il fac ideal atat pentru amplasarea pe un radiator sau cooler pe aer, cat si pentru folosirea ca ventilator de carcasa.
Cu toate acestea, Arctic au optat pentru un bundle si un design minimalist, fara accesorii sau functii suplimentare, precum switch-uri fizice pentru setari PWM, mentinand astfel pretul competitiv. Ventilatorul include totusi pad-uri de cauciuc pentru reducerea vibratiilor, un plus binevenit avand in vedere viteza ridicata de rotatie.
In acest review, vom evalua in detaliu performanta ventilatorului Arctic P12 Max, comparand rezultatele sale cu alte modele populare de pe piata, pentru a vedea daca acesta poate aduce un plus semnificativ de performanta. Vom analiza nu doar eficienta termica, ci si nivelul de zgomot, conform metodologiei noastre de test, pe care va invitam sa o consultati pe site. Asadar, poate Arctic P12 Max, cu un pret de 37 lei, sa devina o alegere de top pentru cei care cauta un echilibru intre performanta si cost? Vom afla impreuna in randurile ce urmeaza.
Comentarii
Excelent!
E destul de greu sa aleg un articol sa comentez, insa am avut noroc azi, articolul asta face absolut toi banii, atat prin prisma noutatilor din metodologia de testare, cat si prin clarificarea spectelor legate de performanta.
Piticul poate sta linistit, Artic vegheaza ;).
Desi de mai bine de 10 ani am devenit un fan convins al be quiet!, caut ceva mai ieftin si foarte silentios pentru a trece de la o carcasa deschisa, la ceva inchis, fiindu-mi deci necesare si coolere pentru carcasa. (merg pe principiul pe principiul “multe, la turatie joasa”)
O sa fie interesant de urmarit cum o sa reziste in timp prafului orasului 🙂 (dpdv al zgomotului produs)
M-am gandit sa imi fac un setup de ventilatoare 3x120mm pentru intake, in fata carcasei. Pare un ventilator foarte potrivit pentru asta. Traiasca matose!
La multi ani Lab501! Matose e pe val cu atât de multe review-uri! Bravo!
Măsurătorile audio de la pagina 9 sunt incredibile pentru un amator ca mine. Mi-ar fi trebuit acum câțiva ani când mi-am luat seturile de ventilatoare pentru PC-urile din casa 🙂 Va rog sa le faceți in continuare!
Cat despre CFM… 81 nu e chiar atât de mare. Ma așteptam la rezultate mai bune.
WOW, 81.04 CFM de la un ventilator ce costa 38 lei! This is incredible! Daca vindea noctua acest ventilator probabil ca ar fi cerut “doar” 150 lei pe el. Pina in acest moment, acest cooler este preferatul meu.
La multi ani, lab501! Locul unde găsim mereu review-uri de calitate. Mulțumim pentru existență!
La multi ani, Lab501!
Deci un full build cu asa ceva e ok daca nu vrei sa spargi multi banii pe niste coolere Noctua, dar care sa ofere totusi si calitate, daca doresti sa ocolesti coolerele chinezesti de la brand-uri de care nicinu ai auzit. Design German totusi.
Salutare! Masuratorile respective sunt prezente in orice review de ventilator, au fost bagate de ceva timp 🙂
La multi ani, Lab501!
Arctic P14 Max cred ca se combina foarte bine pentru carcasa lian li 216 alaturi de racirea AC 360mm III. La multi ani! si la mai multe recenzi in continuare.
Sunt curios acuma daca o pereche de 2 ventilatoare de gnul asta dar varianta de 140mm ar face diferenta la racire fata de ce vine pe un AIO (NZXT Kraken Elite). Ar fi faina o prezentare cu modificari de genul.
Nu avem o metodologie de testare pentru ventilatoarele de 140mm și, cel mai probabil, nu vom dezvolta una prea curând. Dacă ești interesat de performanță, poți extrapola rezultatele variantei de 120mm (P12 Max), deoarece acestea ar trebui să fie similare, având în vedere construcția aproape identică.
La multi ani, Lab501 si la toata echipa!
Faceti o treaba extraordinara cu aceste review-uri de calitate.
Am 3 ventilatoare Arctic P12 max si pe o carcasa cu aerisire slaba fac minuni, imi lua foc rtx3080ti-ul inainte sa schimb ventilatoarele si trebuia sa dau jos panoul lateral.
La multi ani!
Super articol nu stiam aceste lucruri informații foarte utile in aceste review-uri.
Intodeauna am apreciat ventilatoarele Arctic, ofera performanta la un pret decent
Oscilam intre astea si altele mai scumpe dar cu rgb avand toate coolerele cu rgb insa am renuntat la idee. Pana la urma am renuntat si la astea si am luat P14 ( ca aveau loc in carcasa) chiar daca au o idee de flux mai mica 72.8 isi fac treaba perfect. Le recomand pe oricare din astea 2 merita banii.
Intotdeauna mi-au placut fan-urile Arctic, atat ca design si performanta cat si ca pret.
Acum vreo 2-3 ani am achizitionat 2 x 140mm dintr-un model mai vechi ca sa le montez ca top exhaust iar unu dintre ele a inceput sa faca un zgomot deranjant dupa mai putin de un an de la montaj. Sper ca am avut doar eu ghinion. Aaa, si inca ceva, erau foarte zgomotoase, mai zgomotoase ca cele 4 x 120mm ce erau deja montate pe carcasa…
Sper ca modelele mai noi sunt mai fiabile si mai silentioase!
Deși nu sunt fanboy la absolut nici un brand existent Arctic e best value la cam tot ce au in linia lor de produse.
Raport pret performanta foarte bun. Detin varianta mai veche si sunt foarte multumit.
Cele mai recente stiri
CES 2025 – Lenovo
Scris in 9 January, 2025.
CES 2025 – MSI
Scris in 9 January, 2025.
CES 2025 – ASUS
Scris in 9 January, 2025.
CES 2025 – ADATA & XPG
Scris in 9 January, 2025.
CES 2025 – Endorfy
Scris in 9 January, 2025.
GamesCom 2024 – NVIDIA
Scris in 29 August, 2024.
GamesCom 2024 – ASRock ne arata gama de placi Intel Z890
Scris in 22 August, 2024.
GamesCom 2024 – be quiet!
Scris in 22 August, 2024.
GamesCom 2024 – ASRock ne arata gama de placi AMD X870 / X870E
Scris in 22 August, 2024.
GamesCom 2024 – DeepCool
Scris in 22 August, 2024.
Articole Gaming
Alte articole
Syndication
Viziteaza-ne pe Facebook
Urmareste-ne pe Twitter
Vezi ce facem pe YouTube