Review – FSP MP7 Black

Concluzii
Desi este primul cooler dual-tower lansat de FSP, MP7 Black a reusit sa ne surprinda in mod placut – performanta livrata in testele noastre l-a propulsat direct in compania unor modele bine cunoscute si bine cotate pe piata. La turatie maxima, MP7 Black a egalat performanta lui DeepCool AK620 Digital, in ciuda faptului ca ventilatoarele FSP ruleaza la o turatie usor inferioara (1800 vs 1850 RPM), si a tinut pasul chiar si cu DeepCool Assassin 4S – un model cu o suprafata de disipare mai generoasa si un pret mai ridicat. Mai mult, coborand la 1600 RPM, MP7 Black a reusit sa depaseasca clar AK620 Digital si chiar sa intreaca modelul AK620 Digital Pro cu 1°C – o performanta demna de apreciat pentru un cooler aflat la prima generatie, comparativ cu AK620, care a beneficiat de mai multe revizii.
La turatii mai reduse, MP7 Black continua sa impresioneze – testul la 1200 RPM a fost trecut cu brio, spre deosebire de alte coolere care nu au reusit sa finalizeze testarea in acele conditii. Mai mult, coolerul celor de la FSP s-a situat la doar 1°C in spatele lui AK620 Digital Pro, un model cunoscut pentru ventilatoarele sale optimizate pentru silentiozitate si randament la turatii scazute – lucru care s-a vazut clar si in cadrul testelor.
Totusi, nu e totul roz – ventilatoarele proprietare FSP, desi echipate cu lagar FDB optimizat pentru fiabilitate si zgomot redus, s-au dovedit a fi performante din punct de vedere termic, dar destul de galagioase la turatie maxima. La 1800 RPM, MP7 Black a fost cel mai zgomotos cooler din test. Asadar, daca planuiti sa rulati ventilatoarele in regim constant de turatie mare, e bine sa stiti ca veti plati acest nivel de performanta cu ceva decibeli in plus. In schimb, in utilizare reala – cu o curba de turatie bine ajustata, astfel incat sa nu depasim 1500 RPM – coolerul se mentine intr-o plaja acustica acceptabila, iar performanta se pastreaza in limite, mai ales avand in vedere segmentul din care face parte.
Constructia este una solida, cu atentie la detalii – de la finisajul negru mat, care ofera un look sobru si curat, pana la micile bonusuri precum cele doua surubelnite incluse in pachet. Instalarea este simpla si intuitiva, iar designul care permite accesul direct la suruburile de prindere fara a demonta ventilatoarele aduce un plus de ergonomie pe care il apreciem din plin. Compatibilitatea este foarte buna – inaltimea de 153 mm permite montajul in majoritatea carcaselor mid-tower, iar designul asimetric lasa suficient spatiu pentru module de memorie cu profil inalt, lucru pe care nu il vedem prea des la coolerele dual-tower lansate recent.
Cu un pret de aproximativ 280–300 Lei la momentul testarii, FSP MP7 Black ofera un raport pret/performanta foarte bun, menit sa concureze cu modele precum Thermalright Peerless Assassin 120 – pe care, din pacate, nu l-am primit inca pentru review. Pentru aceasta suma obtineti un cooler pe aer care, in anumite scenarii, bate produse mai scumpe si mai cunoscute, precum DeepCool AK620 sau chiar Assassin 4S, avand ca avantaj incontestabil compatibilitatea mai buna cu carcase si memorii cu inaltimi ridicate. Singurul punct sensibil ramane nivelul de zgomot la turatii peste 1500 RPM – dar daca nu urmariti silentiozitate extrema, compromisul este perfect acceptabil.
La final, putem spune ca FSP MP7 Black reprezinta un debut cu dreptul pentru FSP pe piata coolerelor performante pe aer. Cu rezultate foarte bune in testele de temperatura, o constructie curata si o ergonomie bine gandita, MP7 Black este o optiune foarte competitiva pentru cei care vor racire serioasa fara sa sparga pusculita. Daca performanta este prioritatea ta si poti trai cu un pic mai mult zgomot in scenarii extreme, atunci MP7 Black este cu siguranta o optiune de luat in considerare.
Comentarii