Review – Noctua NH-D15 G2 – The return of the king!

Scris de: , in categoria: Featured Articles, Racire, in 29 August, 2024.

Noctua NH-D15 G2

 

In domeniul nostru ne-am obisnuit ca fiecare an sa ne aduca ceva nou… un spor de performanta fata de generatia anterioara, o frecventa mai ridicata, mai multi tranzistori pe pastila de siliciu… intr-atat incat am devenit aproape imuni la progres, pe care il consideram inerent segmentului de piata de care suntem pasionati. Si totusi, exista segmente ale industriei noastre in care progresul este ceva mai domol, cum ar fi domeniul racirii cu aer. Pentru ca tehnologiile au fost deja impinse la maxim, iar diferenta o face ingeniozitate inginerilor, intr-o masura mult mai mare decat progresul in domeniul materialelor utilizate pentru constructie, de exemplu.

Astfel, Noctua NH-D14 vedea lumina zilei in urma cu 15 ani… si devenea lider incontenstabil de piata din punct de vedere al performantei. Apoi anii au trecut, alti producatori au copiat reteta si au scos produse la fel de performante, poate chiar mai performante in cateva cazuri pe care le poti numara pe degetele de la o mana. Si apoi, 5 ani mai tarziu, Noctua lansau NH-D15, care, desigur, devenea lider incontestabil de piata… In fond, unii dintre noi il folosesc si acum pe platformele lor de test (Monstru, la tine ma gandesc). Si ce credeti ca s-a intamplat in ultimii 10 ani? Alti producatori au copiat reteta si au scos produse la fel de performante, poate chiar mai performante in cateva cazuri…

Si totusi, sa nu credeti ca Noctua au stat cu mainile in san, ba din contra. Pentru ca undeva in Austria, timp de 10 ani, o mana de ingineri a planuit si a complotat, scopul fiind unul cat se poate de clar… dominatie mondiala! Arma aleasa? Noctua NH-D15 G2, un produs despre care v-am tot povestit in ultimii ani, din diverse etape ale dezvoltarii…

Ei bine, aflat in dezvoltare de peste 10 ani, Noctua NH-D15 G2 este in sfarsit aici si marcheaza o evolutie semnificativa fata de predecesorul sau, renumitul NH-D15, aducand o serie de imbunatatiri care il pozitioneaza drept cea mai performanta solutie de racire pe aer disponibila pe piata. In primul rand, NH-D15 G2 a fost proiectat cu un design asimetric, ceea ce ii permite sa fie acum compatibil cu o varietate mai larga de sisteme, in special atunci cand vine vorba de evitarea interferentelor cu placile grafice in configurarile compacte. Noctua NH-D15 G2 este, de altfel, primul cooler de pe piata care poate fi achizitionat in 3 versiuni, diferentiate in functie de convexitatea bazei. Vom detalia acest subiect pe pagina urmatoare, insa trebuie sa va spun de pe acum ca nu am simtit niciodata mostenirea lui Poparamiro mai aproape decat in momentul de fata!.

Un alt aspect notabil il reprezinta cresterea numarului de heatpipe-uri de la sase la opt, ceea ce contribuie la o imbunatatire semnificativa a eficientei transferului termic de la baza catre lamelele de aluminiu. Aceste heatpipe-uri din cupru, placate cu nichel pentru durabilitate, sunt sudate direct de lamelele de aluminiu, asigurand o disipare mai eficienta a caldurii prin micsorarea pierderilor de transfer. Mai mult decat atat, aranjamentul lamelelor a fost optimizat, cu o reducere a distantei dintre acestea de la 1.9 mm la 1.6 mm, ceea ce a permis adaugarea a 23 de lamele suplimentare, crescand suprafata totala de racire cu 20%. Aceasta modificare nu doar ca imbunatateste performanta, dar permite mentinerea unui profil acustic discret in conditiile in care TDP-ul maxim disipat a fost crescut.

De asemenea, Noctua au imbunatatit compatibilitatea cu modulele de memorie RAM mai inalte, datorita designului asimetric si decupajelor din partea inferioara a lamelelor. Aceasta reprezinta o solutie practica pentru utilizatorii care doresc sa instaleze module de RAM cu radiatoare mai inalte, fara a compromite insa pozitionarea optima a ventilatoarelor.

O alta imbunatatire majora adusa de NH-D15 G2 este utilizarea ventilatoarelor Noctua NF-A14x25r G2, care au fost dezvoltate pentru a oferi un flux de aer mai eficient, cu o distanta extrem de mica intre pale si rama ventilatorului. Spre deosebire de ventilatoarele folosite la modelul anterior, NF-A14x25r G2 au un decalaj de 50 RPM intre turatiile lor pentru a contracara efectul de amplificare a frecventelor atunci cand avem doua surse de zgomot similare. Prin urmare, ventilatorul notat PPA ruleaza cu 25 RPM mai putin decat baremul de 1500 RPM, in timp ce cel de-al doilea ventilator (PPB) ruleaza cu 25 RPM peste turatia de referinta de 1500 RPM. Performanta ar trebui sa fie similara cu cea in cazul in care ambele ar fi rulat la 1500 RPM, dar semnatura acustica ar trebui sa fie imbunatatita. Desigur, vom testa astazi atat performanta, cat si zgomotul generat de Noctua NH-D15 G2, comparandu-le cu varful de gama anterior (NH-D15) precum si cu alte modele de top de la competitori ca DeepCool sau be quiet!.

 

 

Comentarii

5 comentarii la: Review – Noctua NH-D15 G2 – The return of the king!

  1. nemilosu a scris pe:

    Thx pt. rew. Cam scumpt pentru -1/-2 grade C nu credeti ? Cei de la noctua au gindit acest cooler atit de mult timp si au venit cu un concept ce nu reflecta pretul cerut, dpmdv.

  2. Doru a scris pe:

    De ce nu a fost inclus in comparatii si Thermalright Phantom Spirit 120 EVO ? Costa de 3 ori mai putin, arata exceptional si am convingerea ca cel putin pe 150W este la acelasi nivel. 700 lei pe un cooler pe aer, fie el si cel mai performant? Imi pare rau dar nu!
    Ptr Lab501 nota maxima ptr efortul depus. Multumim!

  3. matose Post author a scris pe:

    Din păcate, nu suntem în contact cu Thermalright. Mai mult decât atât, produsele lor nu sunt comercializate în România pe canale oficiale, din câte știu. Phantom Spirit 120 EVO nu poate fi achiziționat din România în acest moment, prin urmare nu este relevant oricum pentru piața din România.

  4. matose Post author a scris pe:

    Noctua NH-D15 G2 nu se adresează tuturor cumpărătorilor, asta e sigur. Încă sunt suficienți utilizatori care preferă un cooler high-end pe aer, în locul unui AIO, deși cel din urmă poate avea un raport preț/performanță superior. Unii sunt speriați de posibilitatea de a avea lichid în PC, alții optează pentru fiabilitatea mai bună a coolerelor pe aer, etc.

  5. conjuring55 a scris pe:

    Salut. Nu stiu de ce se tot pling unii ca pretul e prea mare raportat la performanta obtinuta dar NH-D15 normal e 530 lei si NH-D15 Chromax.Black costa 615 lei asa ca 720 lei cit e NH-D15 G2 nu mai pare atit de mult, in acest context. Intradevar de 700 lei iti poti achizitiona un AIO destul de bun dar trebuie luat in considerare ce a spus si dl matose mai sus. Eu unul cred ca se justifica pretul dat fiind faptul ca au reusit sa stoarca chiar si 1/2 grade cu minus dintr-un produs ce si-a atins limita de mult, ma refer la racirea pe aer, unde mai pui si faptul ca Noctua a fost dintotdeauna o firma de lux cu produse scumpe, nu pentru oricine. De ex. un ventilator noctua e 150 lei iar unul de la o firma gen cooler master e 40-50 lei si ambele au acelasi mtbf precum si flux de aer, nr. de rotatii etc, dar primul se numeste Noctua si nu se adreseaza omului cu buget redus. Merci pt. test.

Lasa-ne un comentariu: