Review – Noctua NH-D15 G2 – The return of the king!

Scris de: , in categoria: Featured Articles, Racire, in 29 August, 2024.

Versiuni si bundle

 

Noctua NH-D15 G2 este disponibil in trei versiuni distincte, diferentiate intre ele prin intermediul convexitatii bazei astfel:

  • Standard: Aceasta este varianta versatila, compatibila atat cu procesoarele AMD AM5, cat si cu cele Intel LGA 1700. Baza coolerului are o convexitate medie, fiind ideala pentru contact optim cu majoritatea procesoarelor de pe piata, insa este recomandata in special pentru procesoarele folosite cu Contact Frame sau Washer Mod, acesta din urma fiind recomandat de Noctua si livrat in pachet.
  • HBC (High Base Convexity): Aceasta varianta este special conceputa pentru procesoarele Intel LGA 1700, in special pentru cele care devin concave din cauza presiunii exercitate de mecanismul ILM (Independent Loading Mechanism). Este destinata sa ofere cel mai bun contact termic pe procesoarele care necesita o convexitate mare a bazei.
  • LBC (Low Base Convexity): Aceasta versiune este optimizata pentru procesoarele cu suprafata relativ plata, precum AMD AM4 / AM5. Baza coolerului are o convexitate redusa, asigurand un contact termic eficient pe astfel de procesoare.

Ca o alternativa la folosirea Contact Frame-ului, Noctua recomanda Washer Mod, care ajuta la reducerea presiunii exercitate de sistemul de prindere asupra procesorului in cazul socket-ului Intel LGA1700. Desi distantierele sunt incluse in pachet, Noctua nu livreaza si suruburi mai lungi, ceea ce face ca instalarea sa fie destul de anevoioasa si sa necesite o atentie sporita. Totusi, eu raman fidel Contact Frame-ului, care mi se pare o varianta mai usor de instalat, procesorul fiind apasat in socket prin mai multe puncte, nu doar prin doua, cum este cazul ILM-ului (chiar si cu presiune redusa). Pentru ca metodologia noastra presupune testarea folosind Contact Frame, astazi ne vom concentra pe versiunea standard cu o baza cu convexitate medie, aceasta fiind denumita simplu Noctua NH-D15 G2, fara nici un sufix sau prefix.

Noctua NH-D15 G2 vine cu un pachet extins de accesorii care include sistemul de montare SecuFirm2+ compatibil cu socket-uri Intel (LGA 1700, 1200, 115x, 2066, 2011-3) si AMD (AM5, AM4), doua ventilatoare NF-A14x25r G2 optimizate pentru reducerea zgomotului, pasta termica NT-H2, 2 adaptoare L.N.A pentru reducerea zgomotului si o surubelnita premium, asigurand astfel o instalare facila.

 

 

Comentarii

5 comentarii la: Review – Noctua NH-D15 G2 – The return of the king!

  1. nemilosu a scris pe:

    Thx pt. rew. Cam scumpt pentru -1/-2 grade C nu credeti ? Cei de la noctua au gindit acest cooler atit de mult timp si au venit cu un concept ce nu reflecta pretul cerut, dpmdv.

  2. Doru a scris pe:

    De ce nu a fost inclus in comparatii si Thermalright Phantom Spirit 120 EVO ? Costa de 3 ori mai putin, arata exceptional si am convingerea ca cel putin pe 150W este la acelasi nivel. 700 lei pe un cooler pe aer, fie el si cel mai performant? Imi pare rau dar nu!
    Ptr Lab501 nota maxima ptr efortul depus. Multumim!

  3. matose Post author a scris pe:

    Din păcate, nu suntem în contact cu Thermalright. Mai mult decât atât, produsele lor nu sunt comercializate în România pe canale oficiale, din câte știu. Phantom Spirit 120 EVO nu poate fi achiziționat din România în acest moment, prin urmare nu este relevant oricum pentru piața din România.

  4. matose Post author a scris pe:

    Noctua NH-D15 G2 nu se adresează tuturor cumpărătorilor, asta e sigur. Încă sunt suficienți utilizatori care preferă un cooler high-end pe aer, în locul unui AIO, deși cel din urmă poate avea un raport preț/performanță superior. Unii sunt speriați de posibilitatea de a avea lichid în PC, alții optează pentru fiabilitatea mai bună a coolerelor pe aer, etc.

  5. conjuring55 a scris pe:

    Salut. Nu stiu de ce se tot pling unii ca pretul e prea mare raportat la performanta obtinuta dar NH-D15 normal e 530 lei si NH-D15 Chromax.Black costa 615 lei asa ca 720 lei cit e NH-D15 G2 nu mai pare atit de mult, in acest context. Intradevar de 700 lei iti poti achizitiona un AIO destul de bun dar trebuie luat in considerare ce a spus si dl matose mai sus. Eu unul cred ca se justifica pretul dat fiind faptul ca au reusit sa stoarca chiar si 1/2 grade cu minus dintr-un produs ce si-a atins limita de mult, ma refer la racirea pe aer, unde mai pui si faptul ca Noctua a fost dintotdeauna o firma de lux cu produse scumpe, nu pentru oricine. De ex. un ventilator noctua e 150 lei iar unul de la o firma gen cooler master e 40-50 lei si ambele au acelasi mtbf precum si flux de aer, nr. de rotatii etc, dar primul se numeste Noctua si nu se adreseaza omului cu buget redus. Merci pt. test.

Lasa-ne un comentariu: