Review – Noctua NH-D15 G2 – The return of the king!

Scris de: , in categoria: Featured Articles, Racire, in 29 August, 2024.

Concluzii

 

Noctua NH-D15 G2 reprezinta un adevarat etalon in domeniul racirii pe aer, continuand mostenirea modelului precedent, NH-D15, dar aducand imbunatatiri esentiale care ii consolideaza pozitia de lider pe piata solutiilor de racire pe aer. Acest cooler se distinge prin adaugarea a doua heatpipe-uri suplimentare, ceea ce creste capacitatea de transfer termic si imbunatateste performanta generala. De asemenea, designul asimetric asigura o compatibilitate mai buna cu diverse componente hardware, evitand interferentele cu sloturile RAM si PCI-Express, o problema comuna la coolerele de dimensiuni mari.

Ventilatoarele NF-A14x25r G2 folosite in NH-D15 G2 au fost optimizate pentru un nivel de zgomot redus, operand la viteze usor diferite pentru a diminua vibratiile si sunetele nedorite. Acest aspect face ca NH-D15 G2 sa fie unul dintre cele mai silentioase coolere pe aer in momentul de fata, oferind o combinatie ideala de performanta si confort acustic.

Performantele sunt fara indoiala exceptionale pentru un cooler pe aer, Noctua NH-D15 G2 fiind capabil sa mentina temperaturile procesorului la un nivel optim chiar si in conditii de stres maxim sau overclocking intens. Imbunatatirea de 2 pana la 5°C fata de modelul anterior este semnificativa, mai ales pentru utilizatorii care doresc sa maximizeze performanta sistemului lor.

Cu toate acestea, pretul acestui cooler este considerabil, situandu-se in jurul valorii de 700 lei, ceea ce il face comparabil ca pret cu multe solutii de racire pe lichid AIO. In acest context, justificarea costului devine o indeletnicire importanta. Desi NH-D15 G2 ofera performante excelente si un nivel de zgomot scazut, exista pe piata alternative mai accesibile care ofera performante similare, cum ar fi DeepCool Assassin IV, care costa in prezent 470 lei.

Pentru utilizatorii care detin deja un NH-D15, upgrade-ul la versiunea G2 poate fi dificil de justificat, deoarece imbunatatirile sunt mai degraba incrementale decat revolutionare. Totusi, pentru cei care doresc sa investeasca in cel mai performant cooler pe aer disponibil in acest moment si care apreciaza calitatea constructiei, pachetul inclus si suportul oferit de Noctua, NH-D15 G2 ramane o alegere excelenta.

Posibilitatea de a alege dintre trei versiuni cu convexitati diferite ale bazei ofera o flexibilitate extraordinara, nemaivazuta pana acum in acest domeniu. Practic, putem maximiza performanta oferita de NH-D15 G2 indiferent de platforma pe care o utilizam (Intel sau AMD), precum si in functie de preferintele noastre (Contact Frame, Washer Mod sau ILM default).

In concluzie, Noctua NH-D15 G2 este un cooler exceptional care imbunatateste un produs deja excelent, adresandu-se in principal entuziastilor dispusi sa plateasca un pret premium pentru performanta de top, fiabilitate si suport pe termen lung (a se citi garantie, sisteme de prindere gratuite pentru orice socket, s.a.m.d.). Iar faptul ca dupa 10 ani Noctua reusesc din nou sa lanseze cel mai performant cooler pe aer produs vreodata nu poate decat sa ne bucure, demonstrand ca acolo unde exista pasiune si perseverenta progresul nu va intarzia sa isi faca aparitia, chiar si intr-un domeniu atat de avansat cum este cel al racirii pe aer. Bravo Noctua!

 

 

Comentarii

5 comentarii la: Review – Noctua NH-D15 G2 – The return of the king!

  1. nemilosu a scris pe:

    Thx pt. rew. Cam scumpt pentru -1/-2 grade C nu credeti ? Cei de la noctua au gindit acest cooler atit de mult timp si au venit cu un concept ce nu reflecta pretul cerut, dpmdv.

  2. Doru a scris pe:

    De ce nu a fost inclus in comparatii si Thermalright Phantom Spirit 120 EVO ? Costa de 3 ori mai putin, arata exceptional si am convingerea ca cel putin pe 150W este la acelasi nivel. 700 lei pe un cooler pe aer, fie el si cel mai performant? Imi pare rau dar nu!
    Ptr Lab501 nota maxima ptr efortul depus. Multumim!

  3. matose Post author a scris pe:

    Din păcate, nu suntem în contact cu Thermalright. Mai mult decât atât, produsele lor nu sunt comercializate în România pe canale oficiale, din câte știu. Phantom Spirit 120 EVO nu poate fi achiziționat din România în acest moment, prin urmare nu este relevant oricum pentru piața din România.

  4. matose Post author a scris pe:

    Noctua NH-D15 G2 nu se adresează tuturor cumpărătorilor, asta e sigur. Încă sunt suficienți utilizatori care preferă un cooler high-end pe aer, în locul unui AIO, deși cel din urmă poate avea un raport preț/performanță superior. Unii sunt speriați de posibilitatea de a avea lichid în PC, alții optează pentru fiabilitatea mai bună a coolerelor pe aer, etc.

  5. conjuring55 a scris pe:

    Salut. Nu stiu de ce se tot pling unii ca pretul e prea mare raportat la performanta obtinuta dar NH-D15 normal e 530 lei si NH-D15 Chromax.Black costa 615 lei asa ca 720 lei cit e NH-D15 G2 nu mai pare atit de mult, in acest context. Intradevar de 700 lei iti poti achizitiona un AIO destul de bun dar trebuie luat in considerare ce a spus si dl matose mai sus. Eu unul cred ca se justifica pretul dat fiind faptul ca au reusit sa stoarca chiar si 1/2 grade cu minus dintr-un produs ce si-a atins limita de mult, ma refer la racirea pe aer, unde mai pui si faptul ca Noctua a fost dintotdeauna o firma de lux cu produse scumpe, nu pentru oricine. De ex. un ventilator noctua e 150 lei iar unul de la o firma gen cooler master e 40-50 lei si ambele au acelasi mtbf precum si flux de aer, nr. de rotatii etc, dar primul se numeste Noctua si nu se adreseaza omului cu buget redus. Merci pt. test.

Lasa-ne un comentariu: