Review – Sapphire Nitro+ S240-A si S360-A
Concluzii
Strategia producatorului pentru noile produse din portofoliul sau este una destul de sigura, ce ii permite comercializarea noilor AIO-uri atat pe piata din Europa, cat si pe cea din America. Parteneriatul cu cei de la ASETEK vorbeste de asemenea despre determinarea celor de la Sapphire de a intra pe piata AIO-urilor cu produse competitive de calitate, lucru ce probabil ii va ajuta pe termen lung in dezvoltarea unor noi produse in aceasta zona de racire.
Design-ul celor doua AIO-uri, Nitro+ S240-A si Nitro+ S360-A, este placut, modern si corespunde trendurilor actuale unde RGB-ul nu poate lipsi – nici de pe pompa, nici de pe ventilatoare. Am apreciat in mod deosebit protectiile din plastic aplicate pe radiatoare si n-ar fi rau sa le vedem mai des implementate, lamelele fiind in general destul de sensibile si “o patesc” destul de des.
Calitatea produselor este indiscutabil prezenta, si am apreciat lungimea furtunelor, suficienta chiar si pentru cei ce au carcase mai mari. Chiar si manualul de utilizare este bine pus la punct, lucru pe care nu il intalnim adesea. Insa cu siguranta exista loc de imbunatatire. Probabil vom avea in viitor posibilitatea de a pivota capul pompei, astfel incat instalarea sa fie cat mai flexibila pentru consumator, iar cablurile pompei sa fie mai organizate, astfel incat sa fie mai usor de tras si instalat. Dupa cum spuneam si pe parcursul articolului, o solutie ar fi ca majoritatea cablurilor sa fie grupate intr-un sleeving, lasand afara doar cablul PWM si cel ARGB pentru conectarea la placa de baza.
In ceea ce priveste pompa, aceasta este silentioasa, nu am avut nici un pic de jena in a o lasa sa mearga la turatie maxima chiar si fara panoul lateral al carcasei, aceasta fiind silentioasa si eficienta in acelasi timp. Evident ca diferenta de dimensiune intre AIO-ul de 240mm si cel de 360mm si-au spus cuvantul, mai ales in cazul unul monstru precum Intel Alder Lake. Personal nu as recomanda nici un AIO sub 360mm pentru Core i5 sau i7 din familia Alder Lake, iar acest lucru s-a vazut destul de clar in acest review: S240-A a avut dificultati chiar si la o turatia a ventilatoarelor de 1250rpm in timp ce S360-A a rulat fara probleme chiar si la 1000rpm (la 800rpm deja atinseseram 100 oC).
Sapphire Nitro+ S240-A poate fi gasit pe piata din Romania pentru aproximativ 700Lei, in timp ce fratele sau mai mare Nitro+ S360-A urca la 900Lei. Preturile sunt usor piperate, iar asta este un lucru care probabil va afecta succesul acestor produse, avand in vedere faptul ca piata AIO-urilor este si asa una destul de saturata. La acest pret ar fi fost de preferat sa vedem un controller de turatie si iluminare livrat in pachet sau integrat direct in waterblock. Performanta modelului Nitro+ S360-A permite functionarea acestuia in conditii de silentiozitate, chiar si in cazul TDP-urilor ridicate, spre deosebire de modelul S240-A, unde trebuie sa compensam dimensiunea cu o turatie mai ridicata a ventilatoarelor.
Comentarii