Review – Thermal Grizzly TG Putty Basic, Advance si Pro

Scris de: , in categoria: Racire, in 2 May, 2025.

Aplicare

 

TG Putty Basic este modelul entry-level – un material cu performanta termica declarata drept „medie”, dar care ar trebui totusi sa depaseasca pad-urile termice stock, folosite in mod obisnuit din fabrica. La deschiderea borcanului, observam o consistenta moale, de culoare roz deschis, asemanatoare pastelor termice pe baza de oxid de zinc.

La aplicare, Basic se comporta surprinzator de bine: spatula inclusa aluneca usor prin compus, permitandu-ne sa intindem un strat uniform atat peste chip-urile de memorie, cat si pe partea din spate a PCB-ului. Vascozitatea este relativ scazuta pentru un putty – as spune ca este usor de intins, fara a fi lipicios sau dificil de manevrat. Aderenta pe suprafata este buna, dupa cum se poate observa si in cea de-a doua imagine, realizata dupa demontarea placii la finalul testelor.

Un truc util este sa aplici putty-ul in gramajoare mici, direct pe fiecare componenta, apoi sa presezi usor radiatorul, lasand materialul sa se distribuie singur. Totusi, in cazul variantei Basic, am optat pentru intinderea directa cu spatula pe suprafete mai mari – o metoda simpla si eficienta, care a functionat excelent, fara batai de cap. Per total, experienta de aplicare pentru TG Putty Basic este una prietenoasa – un aspect important, mai ales daca esti la inceput de drum in modificarea placilor video.

 

 

Trecand la TG Putty Advance, lucrurile devin putin mai „serioase”. Aceasta varianta pastreaza o compozitie similara cu cea a modelului Basic, dar vine cu o incarcare mai mare de agenti termoconductori, ceea ce ii confera o conductivitate termica superioara.

In practica, am observat ca Advance este usor mai vascos decat Basic. Pasta se simte mai densa atunci cand o extragi cu spatula – un indiciu clar ca formula contine mai mult material solid. Chiar si asa, diferenta de manipulare nu este dramatica – Advance se aplica in continuare relativ usor, dar necesita o presiune ceva mai mare pentru a obtine un strat uniform. Tinde, de asemenea, sa adere mai mult la spatula decat la suprafata memoriilor sau a PCB-ului.

Pe partea din fata a placii am optat pentru metoda aplicarii sub forma de bilute, pe care le-am aplatizat usor direct pe memorii, in timp ce pe partea din spate am folosit modelarea sub forma paralelipipedica. In ambele cazuri, spatulele incluse in pachet si-au facut treaba fara probleme. Pentru suprafetele mai mici – cum ar fi IC-urile memoriilor – putty-ul poate fi modelat si cu degetele (ideal cu manusi, pentru a evita contaminarea materialului).

Advance adera bine pe componente (desi ceva mai slab decat varianta Basic), dar umple eficient orice gol mic dintre elemente. Din perspectiva utilizatorului, diferenta fata de Basic se simte in consistenta mai densa, cu accent pe performanta termica imbunatatita. Totodata, Advance puncteaza si la capitolul ergonomie – este mai usor de modelat manual si se comporta mai predictibil datorita vascozitatii crescute si aderentei mai reduse fata de suprafete.

 

 

Ajungem la TG Putty Pro, varful de gama al acestei serii – aici, Thermal Grizzly au pus in joc tot ce au mai bun in materie de compusi termici. Rezultatul? O plastilina termica extrem de performanta, cotata oficial cu o „conductivitate excelenta”.

Imediat ce incerci sa scoti TG Putty Pro din recipient, remarci ca textura este si mai densa decat la Advance. Pro este vizibil mai „ferm” – nu atat de fluid, seamana cu un chit gros, de culoare gri. Asta inseamna ca aplicarea necesita ceva mai multa rabdare: trebuie sa dozezi materialul in mai multe puncte si sa insisti cu spatula pentru a-l uniformiza pe toata suprafata dorita.

TG Putty Pro este cel mai vascos si mai lipicios dintre cele trei, asa ca te poti astepta sa cureti spatula (sau degetele) de cateva ori si sa reaplici presiune pentru a obtine un strat complet. Partea buna este ca, odata aplicat, compusul ramane perfect pe pozitie si nu tinde sa curga. Aderenta ridicata asigura o umplere excelenta a spatiilor, dar implica si ca, la demontarea radiatorului, va trebui sa fii atent – materialul este foarte lipicios si se poate intinde daca nu esti delicat.

Din punct de vedere al experientei de aplicare, TG Putty Pro cere cel mai mult efort – e ca si cum ai intinde un aluat mai tare: cu putina munca, obtii un strat perfect. Avand in vedere ca Pro promite si cele mai bune temperaturi, este un compromis usor de acceptat.

 

 

Comentarii

Lasa-ne un comentariu: