T.I.M battle – Old vs. New

Scris de: , in categoria: Racire, in 8 October, 2010.

CONCLUZII

ARCTIC SILVER 5

Renumita si longeviva AS5 a facut o figura foarte frumoasa in acest articol, mai ales ca a evoluat  in compania celor mai bune paste termice de pe piata. Daca nu folositi un TDP foarte mare nu aveti nici un motiv sa aruncati vechiul tub de AS5, folosirea ei va aduce rezultate foarte bune. Nu uitati ca este conducatoare de electricitate si nu se poate folosi in toate situatiile, ca de exemplu pe memorii sau mosfeti, pentru ca daca surplusul ajunge pe contacte pot sa apara probleme.

ARCTIC COOLING MX-4

Scopul declarat al celor de la Arctic Cooling de a produce o pasta cu performantele lui MX-3 si vascozitate optima a fost atins. Nu mai avem nici o dificultate la aplicare iar perfomanta este de top, recomandand aceasta pasta termica atat utilizatorului obisnuit cat si entuziastilor.

Putem spune ca MX-4 este un demn urmas al lui MX-2, care a dominat acest domeniu foarte mult timp.

PROLIMATECH PK-1

Prolimatech sunt “deschizatori de drumuri” in multe aspecte legate de aircooling. Un cooler de exceptie trebuie insotit de o pasta termica pe masura, iar prin Megahalems si PK-1 ei au dat o lectie despre cum trebuie facute lucrurile. PK-1 se afla printre pastele mele termice favorite datorita usurintei de utilizare si nu in ultimul rand datorita performantei de top, confirmata inca o data in acest articol.

THERMALRIGHT CHILL FACTOR 3

Am vazut in articolele mele ca Thermalright, desi se afla printre putinele companii ce detin “secretul racirii pe aer”, nu au avut o pasta termica pe masura coolerelor. Inginerii Thermalright au imbunatatit constant aproape toate aspectele ce trebuiau imbunatatile (baza, sistem de prindere, arhitectura pentru coolerele fanless/low rpm), pasta termica venita in pachet cu heatsink-urile lor a ramas singurul aspect important de care trebuia sa se mai ocupe.

Chill Factor 3 are o vascozitate optima, aplicare ei a fost foarte usoara iar performanta de top. Silver Arrow si HR-02 contin in pachet aceasta pasta termica si nu pot decat sa felicit Thermalright pentru acest lucru.

ARCTIC COOLING MX-3

Cea mai performanta dintre TIM-urile traditionale a confirmat si de aceasta data. Am precizat ca o pasta termica pentru a avea o conductibilitate termica foarte mare trebuie sa aiba si o densitate foarte mare, iar acest lucru nu ii va da o vascozitate optima. Eu fiind un entuziast pot spune ca din punctul meu de vedere MX-3 este un succes, dar in anumite conditii utilizatorul obisnuit s-a putea sa nu obtina rezultate optime, aspect ce trebuie precizat. Mai spun inca o data ca Mx-3-ul din “acest lot” folosit de mine la teste are o vascozitate mai mica decat cea avuta de MX-3-ul folosit in trecut, si este posibil ca Arctic Cooling sa fi imbunatatit acest aspect.

ARCTIC COOLING MX-2

“Legenda” care a detronat AS5-ul s-a comportat bine, pretul si usurinta in aplicare o recoanda in continuare pentru marea majoritate a utilizatorilor, care nu doresc sa stoarca si ultimul grad.

Batranii din acest domeniu (AS5 si MX-2) s-au comportat foarte bine si au dovedit importanta calitatii in acest domeniu. Desi au o vechime de cativa ani ele se pot folosi fara probleme in aproape toate situatiile.

Pastele termice “traditionale” din noua generatie au ajuns la un stadiu de performanta foarte avansat, practic nemaiexistand diferente intre ele. Situatia este similara cu cea a coolerelor, unde diferentele intre heatsink-urile de top sunt foarte mici.

Ca intotdeauna, eu astept ceva revolutionar de la acest domeniu si bineinteles noutati cat mai multe. Sper sa gasiti util acest articol si va doresc studiu placut.

Comentarii

16 comentarii la: T.I.M battle – Old vs. New

  1. Diferente imense, dar marimea cam mare…

  2. Foarte bune informatile ! O sa tin cont de ele. Multumesc !

  3. mihai a scris pe:

    bun articolul !
    totusi am o intrebare…din cate scrie pe AS5
    nu este conducator de curent , voi ati scris ca este , care este varianta corecta?

  4. cel mai greu dupa mine atat la acest tip cat si la cel veci este sa faci curat dupa tine:|
    in rest banuiesc ca a avut loc un upgrade de performanta la ele.

  5. DNY a scris pe:

    vrei sa vezi ce stie asus rampage extreme?uita-te pe lab501!
    vrei un cooler bun(noctua nh-d14)verifica pe lab501!
    vrei o pasta termica buna?(mx-3)check lab501!
    vrei o placa video tare(hd5970)?-lab501!
    am cumparat toate aceste dracii(si multe altele) doar dupa ce am citit lab501!!!

    sa nu va puna draqu sa spalati putina la fel cum au facut-o aia de la xpc!!!!

  6. @ mihai

    AS5 contine particule de argint, care dau in anumite situatii o usoara conductibilitate electrica; de asta nu e recomandat a fi folosita in zone unde ar putea ajunge pe trasee electrice.

  7. Jocuri Barbie a scris pe:

    interesant articol

  8. darco_2 a scris pe:

    primul gand ce m-a lovit cand am vazut acest articol a fost:”wow! articol scris de Ramiro, de numai 15 pagini!” 😛

  9. eidos a scris pe:

    Me like this !

  10. San Ace 120 9SG1212P1G03 (6000 RPM). Acest ventilator de la Sanyo Denki, de la noi din Romania, de unde se poate achizitiona?? Thx.

  11. poparamiro Post author a scris pe:

    Din pacate nu se pot achizitiona de la noi astfel de ventilatoare, eu le-am cumparat din SUA.

  12. Daca este posibil, intr-unul din articolele viitoare sa faceti si un clasament al celor mai performante ventilatoare (de 92, 120 mm; ma intereseaza in mod deosebit acel CFM!), care pot fi achizitionate de la noi si nu numai.
    Multumesc.

  13. poparamiro Post author a scris pe:

    Nu stiu cand o sa fac asa ceva, dar in linkul de mai jos (incepand cu postul 422) poti vedea cate ceva.

    http://forum.lab501.ro/showthread.php?t=18&page=22

    Am facut un test simplu in care am verificat eficienta unor ventilatoare foarte cunoscute pe doua coolere cu arhitectura diferita.

  14. @poparamiro, multumesc de informatie.
    Legat de cele mentionate, nu este o graba gen – peste o zi, o saptamina. Cind aveti voi timp si posibilitati.
    Inca o data multumesc.

  15. Nice… Nici de asta nu stiam … merci de informatie.

  16. Pompe a scris pe:

    Multumesc pentru articol, asteptam de mult niste informatii, teste si noutati din acest domeniu, o zi buna.

Lasa-ne un comentariu: