AMD: procesoarele cu sase nuclee vor suporta memoria triple-channel

Scris de: , in categoria: Stiri, in 10 November, 2008.

Ca si principalul sau rival, AMD a hotarat ca este cazul sa prezinte primele sale procesoare cu sase nuclee pe scheletul unei arhitecturi “vechi”. Astfel, daca Dunnington -procesorul six-core de la Intel – se prezinta ca un monolit de trei procesoare dual-core din generatia Penryn, atunci AMD va scoate ale sale procesoare Istanbul, produse cu sase nuclee de executie, utilizand tehnologia de fabricatie pe 45nm si suportul oferit de socket-ul F.

De curand, site-ul EETimes a publicat informatii suplimentare despre procesoarele pe 45nm Shanghai, precum si detalii despre planurile mai indepartate ale companiei din Sunnyvale. Inca o data se sustine faptul ca procesoarele Shanghai vor fi cu 35% mai rapide decat predecesoarele lor pe 65nm, iar aceasta in conditiile unei reduceri a consumului energetic cu aproape 30%.

Aceeasi sursa ne indica faptul ca, in 2009, AMD si Intel se vor intoarce catre utilizarea procesoarelor cu sase core-uri si a memoriilor triple-channel. Vestea nu pare deloc in contradictie cu planurile Intel, din moment ce firma din Santa Clara a propus deja procesoarele six-core Dunnington, iar procesoarele pentru servere din generatia Nehalem si dotate cu controller de memorie triple-channel vor fi prezentate la sfarsitul anului viitor. La randul sau, AMD ar trebui sa prezinte procesorul six-core Istanbul, produs compatibil cu socket-ul F si cu support pentru memoria DDR2, la finalul lui 2009. Chiar daca toate aceste date nu conduc neaparat la ideea ca procesoarele Istanbul vor fi pregatite sa coopereze cu memoriile triple-channel, ipoteza poate fi absolut posibila din moment ce controller-ul de memorie este integrat in procesor, o oarecare rezerva de pini exista, iar placile de baza cu socket F au suficiente slot-uri DIMM.

Procesoarele Sao Paulo cu sase nuclee si suport pentru memoria de tip DDR3 vor straluci cu adevarat abia in primul semestru din 2010, urmand sa se bucure de compatibilitatea cu socket-ul G34. Sa mai adaugam faptul ca si aceste procesoare vor dispune de un controller de memorie triple-channel si ar putea sa-si faca aparitia inca de la sfarsitul lui 2009, simultan cu procesoarele Istanbul (care vor suporta numai DDR2).

Comentarii

Lasa-ne un comentariu: