Hexa-core de la AMD confirmat!

Scris de: , in categoria: Stiri, in 23 September, 2009.

Oficialii AMD au confirmat astazi lansarea unui nou procesor hexa-core pentru anul urmator care va fi compatibil cu actualele socket-uri AM2+ si AM3.

Numele de cod al noului procesor este Thuban si beneficiaza de 6 nuclee ce vor fi integrate intr-un singur chip fabricat in proces tehnologic de 45 de nm. De asemenea, Thuban, va integra un controller de memorie DDR3, 3MB de memorie cache L2 si 6 MB L3, iar denumirea comerciala sub care va fi lansat, desi inca nu este nimic oficial, va fi cel mai probabil Phenom II x6. Thuban este derivat din seria de procesoare six-core Opteron ce au la baza nucleul Istanbul ce si-a facut aparitia pe piata vara aceasta. Frecventa la care va functiona inca nu a fost specificata dar se crede ca va fi mai mica fata de cea a actualelor Phenom II x4 datorita plusului de caldura generat de folosire a doua noi nuclee.

Concurentul direct al lui Thuban este viitorul hexa-core de la Intel: Gulftown; care e foarte posibil sa ajunga pe rafturile magazinelor inaintea lui. Gulftown ce va cunoscut si ca i9 pune la dispozitia utilizatorilor 12 thread-uri de procesare din care 6 virtuale, prin folosirea tehnologiei HyperThreading.

Comentarii

Lasa-ne un comentariu: