AMD Radeon HD 6850 si Radeon HD 6870 se lanseaza pe 22 Octombrie

Scris de: , in categoria: Stiri, in 13 October, 2010.

Cu totii asteptam cu sufletul la gura noua serie de placi video AMD, iar datele despre aceasta au ajuns cu greu la cititori pana acum, AMD pastrandu-si cu strictete secretele in ultima vreme.  Ei bine, VR-Zone au confirmat astazi data de lansare, AMD Radeon HD 6850 si AMD Radeon HD 6870 vor fi lansate pe 22 Octombrie.  Asta inseamna ca peste 9 zile vom putea citi review-urile noilor placi, si vom putea probabil sa le cumparam din magazine.

Asa cum stiti cei de la AMD au operat doua schimbari legate de placile video produse de companie. In primul rand s-a renuntat la brand-ul ATI,  iar in al doilea rand, numerotarea modelelor a suferit o schimbare importanta. Daca pana acum placile x8xx faceau parte din seria high-end (X1800XT, HD3870, HD4870, HD5870, s.a.m.d),  acum asistam la o usoara scadere in rang a cifrei 8, HD 6850 si HD 6870 urmand sa inlocuiasca seria HD 57xx. Desigur, performantele vor fi semnificativ mai mari, doar vorbim despre o noua serie de placi video, dar segmentul de piata targetat prin lansarea acestor modele este cel mainstream, si cu siguranta GTX 460 768MB, GTX 460 1GB  (poate chiar si GTX 470) sunt tinta acestei lansari. In afara de performanta, un alt aspect deosebit de interesant va fi pretul, si suntem deja foarte curiosi daca se va declansa un mic razboi al preturilor intre Nvidia si AMD, care ar fi deosebit de benefic pentru consumator.

Desigur, aceasta varianta nu prea este caracteristica pentru domnii din tabara verde,  si exista posibilitatea sa vedem in schimb o replica data sub forma unor modele care sa incorporeze un GF104 cu toate unitatile de procesare activate si cu frecvente mai mari. Problema, asa cum observau si colegii de la VR-Zone, este data de iminenta aparitie a modelelor din seria HD 6900, adica adevaratele modele high-end ale celor de la AMD. Daca Nvidia poate avea o replica potrivita pentru HD 6870 si HD 6850, nu acelasi lucru il putem spune si despre gama high-end, unde HD5970 nu a fost infrant nici pana in acest moment.  Un GTX 485 cu toate unitatile de procesare deblocate este un raspuns posibil, dar nu si fi suficient. Mult mai potrivit ar fi un model dual-GPU, insa ramane de vazut cu ce nuclee, si mai ales cu ce frecvente.

In conditiile in care cei doi giganti se pregatesc de batalie, nu putem decat sa asteptam cu sufletul la gura  fiecare lansare de produse noi, iar lansare de pe 22 ar putea sa ne ajute sa ne formam o impresie mai clara in legatura cu ceea ce va urma. Evident, veti putea gasi cel putin un review complet pe LAB501 pe data de 22, deci stati pe aproape.

Comentarii

3 comentarii la: AMD Radeon HD 6850 si Radeon HD 6870 se lanseaza pe 22 Octombrie

  1. mihai a scris pe:

    CAM TARZIU CU STIREA 🙂
    DAR GOOD JOB !

  2. De abia aștept să citesc review-ul vostru! 🙂

  3. Monstru Post author a scris pe:

    Sa ne fie cu iertare mihai dar ieri au confirmat data cei de la VR-Zone, deci intarzierea este cel mult de ordinul orelor 🙂

Lasa-ne un comentariu: