Computex 2011 – Danshui Bay, un proiect revolutionar de la ASUS

Scris de: , in categoria: Stiri, in 7 June, 2011.

Danshui Bay reprezinta zona in care se afla sediul central ASUS in Taipei, dar este totodata si numele unui concept de placa de baza foarte interesant. Pentru a intelege motivele din spatele acestui proiect, trebuie sa intelegem cum functioneaza o platforma dual-CPU.

In cazul arhitecturii Bloomfield / Gulftown sunt necesare procesoare cu doua conexiuni QPI active, seria Xeon 5XXX. O placa de baza pentru entuziasti care lucreaza cu astfel de procesoare si folosita pentru a dobori recorduri este EVGA SR-2. Totusi, viitoare procesoare Sandy Bridge-EP care se vor lansa spre sfarsitul anului nu vor avea multiplicatorul deblocat, asadar o placa de baza echivalenta nu ar fi atat de interesanta pentru doborarea de recorduri.

.

.

Aici e momentul in care intervine Danshui Bay si Shamino, omul din spatele acestui proiect. Sandy Bridge-EP are controller-ul de memorie si cel PCI-Express integrat dar are si o conexiune QPI disponibila pentru a se lega cu un eventual procesor similar (Sandy Bridge-E nu are aceasta conexiune QPI). Gulftown are tot o conexiune QPI disponibila dar nu are controller PCI-Express integrat, acest fapt facand imposibila folosirea lui in configuratii dual-CPU. Totusi, acea conexiune QPI de la Gulftown poate fi conectata cu cea din Sandy Bridge-EP si vor putea lucra perfect.

Totusi, o imagine face cat o mie de cuvinte iar pentru cei care inca nu au inteles sper ca urmatoarele imagini ii vor lamuri. Aceastea arata schema de functionare a platformei Danshui Bay atat la frecvente stock cat si in overclocking. Trebuie mentionat ca placa aratata la Computex este functionabile singurul motiv pentru care nu am putut vedea un demo cu ea este Intel care nu vrea ca publicul sa poata vedea viitoarea arhitectura Sandy Bridge-EP la lucru…

.

.

Aceasta placa combina abilitatea de overclocking foarte buna a Gulftown-ului pe LN2 cu multithreading-ul si viteza excelenta in 3D a viitorului Sandy Bridge-EP pentru a obtine recorduri. Din informatii sigure, va pot spune ca Sandy Bridge-E (-EP) este cu 10% mai performant comparativ cu Sandy Bridge lucrand la aceleasi frecvente si cu acelasi numar de nuclee active. Impresionant, nu?

.

Comentarii

Niciun comentariu la: Computex 2011 – Danshui Bay, un proiect revolutionar de la ASUS

Lasa-ne un comentariu: