Computex 2024 – Nvidia

Scris de: , in categoria: Stiri, in 10 June, 2024.

Nvidia

 
Nu stiu cum vi s-au parut celelalte stiri, sau ce asteptari aveati de la fiecare producator in parte. Dar sunt absolut, 100%, fara nici un fel de indoiala convins ca in momentul in care ati dat click pe aceasta stire stiati sigur despre ce va fi vorba. Iar acel ceva se numeste AI, inteligenta artificiala, sau tehnologia care a transformat Nvidia intr-o companie care valoreaza in momentul de fata 2.97 trilioane de dolari, fiind a treia cea mai valoroasa companie din lume, dupa Microsoft si Apple, semnificativ mai valoroasa decat Facebook, Saudi Aramco sau Google.

Sincer sa fiu, daca in urma cu 10 ani mi-ar fi spus cineva ca am avut ocazia sa stau la povesti cu cel care acum este al 13-lea cel mai bogat om din lume, ca sa nu mai spun unul dintre cei mai importanti oameni din industrie, atunci i-as fi spus cu siguranta ca este nebun, deoarece eu nu ma invart in astfel de cercuri, oamenii cu care stau eu la povesti fiind in domeniul hardware. Si totusi, undeva in Septembrie 2014, in Monterey, California, dupa ce petrecerea de final a lansarii seriei GTX 980 s-a terminat, uneva in barul unui hotel stateau la masa Jensen Huang, Jeff Fisher, subsemnatul si 2-3 oameni de PR, care ne pazeau.

Ce am discutat exact in acea seara nu as mai putea sa va spun acum, insa imi amintesc clar faptul ca mi-am exprimat aprecierea pentru inginerii ajunsi CEO, care au plecat in primul si in primul rand de la pasiunea pentru hardware. Imi aduc de asemenea aminte ca am fost profund impresionat de inteligenta si lejeritatea in exprimare a ilustrului mei interlocutor, insa nici o secunda, pentru 1000 de ani, nu mi-as fi inchipuit ca persoana din fata mea, de altfel un nume greu, de o importanta aparte in domeniul nostru, va cunoaste o asemenea popularitate in afara acestui domeniu.

Si totusi, zece ani mai tarziu, de-abia am reusit sa trec pe culoar la etajul 4 in Nangang, datorita hoardei de oameni stransi ca la urs, nu ca sa il vada pe Elvis sau Michael Jackson, ci pe Jensen Huang, fondatorul si CEO-ul Nvidia, unul dintre cei mai importanti oameni oin momentul de fata si nu in ultimul rand nasul inteligentei artificiale, sau in limbaj anglofil, The Godfather of AI.

Iar undeva departe de ochii curiosilor, in standul privat Nvidia, eu mergeam sa vad cele mai noi aparitii in domeniul AI. Si asa cum va puteti inchipui, nu am fost dezamagit, Nvidia pregatind o serie intreaga de noutati. Astfel, Project G-Assist este un asistent virtual AI pentru jocuri, care va face cu siguranta viata mai usoara gamerilor Gen Alpha. Practic, acolo unde noi citeam manualul sau foloseam clasicul principiu trial and error, iar cei din Gen Z cautau tutoriale pe YouTube, tinerii gameri din zilele noastre trebuie doar sa intrebe asistentul virtual ce au de facut, iar acesta le va indica rapid si comod calea de urmat in joc.

Inteligenta artificiala nu este totusi gandita doar pentru a-i ajuta pe cei mai putin dotati decat noi, care am crescut cu jocurile anilor 80. Astfel, tehnologia Nvidia RTX permite generarea de imagini aproape in timp real, un bun exemplu fiind transformarea mea in super erou, in doar cateva secunde. Desigur, nu as putea sa nu mentionez RTX Remix, tehnologia AI cu ajutorul careia jocurile clasice sunt aduse inapoi la viata cu grafica moderna.

Iar daca vreti un asistent personal gen Chat GPT bazat local, pe PC-ul vostru, atunci poate ar trebui sa aruncati o privire si sa vedeti ce are de oferit Chat RTX. Si totusi, sa nu credeti ca in standul Nvidia am vazut doar AI si solutii software si nimic din punct de vedere hardware, pentru ca nu este asa. Astfel, am avut ocazia sa aflam mai multe despre intiativa SFF-Ready, care consta intr-o stransa colaborare intre Nvidia, integratorii de placi grafice si producatorii de carcase. Pe scurt, vom vedea din ce in ce mai multe placi grafice mainstream Nvidia in format 304 mm x 151 mm x 50 mm, care vor fi compatibile cu mai multe carcase ITX, producatorul incercand sa incurajeze in acest fel adoptia sistemelor in format compact.

 

Comentarii

Lasa-ne un comentariu: