IDF 2011 – Compute Continuum
Cea de-a 14-a editie a IDF-ului a debutat cu traditionalul discurs al CEO-ului Paul Otellini, axat in principal pe viitorul tehnologiei de calcul. In viziunea Intel, desi ultimii 20 de ani au schimbat iremediabil lumea in care traim, urmatorii ani ar trebui sa fie si mai spectaculosi din punct de vedere al integrarii dispozitivelor de calcul in viata de zi cu zi.
In sprijinul acestei idei, Otellini a oferit o serie de informatii despre viitoare produse Intel, precum si despre planurile companiei pe termen scurt. Daca Ivy Bridge va reprezenta primul pas important spre oferirea unei platforme hardware care poate fi scalata cu usurinta pentru a fi integrata in dispozitive cat mai variate, Haswell va rafina acest concept, permitand perfectionarea conceptului de Ultrabook, prin oferirea unor produse capabile sa functioneze pentru intreaga zi, cu o singura incarcare.
De asemenea, Medfield este primul procesor x86 pe care ruleaza Android, si am avut ocazia sa vedem atat un smartphone Intel bazat pe acest procesor, cat si o tableta. De altfel, Intel si Google si-au anuntat astazi colaborarea in acest sens, Otellini avandu-l ca invitat pe scena pe Andy Rubin, SR Vice President Google Mobile. Viitoarele versiuni Android vor fi optimizate cu siguranta pentru arhitectura Intel, aspect care ne duce cu gandul la un viitor in care cota de piata a celor de la Intel in zona telefoanelor mobile/tabletelor va cunoaste o crestere spectaculoasa.
Google nu este insa singurul partener care va beneficia din plin de posibilitatile hardware oferite de Intel, Otellini mentionand de altfel faptul ca viitoarele tablete vor rula de asemenea exemplar folosind Windows 8. Colaborarea stransa intre Intel si Google, respectiv intre Intel si Microsoft sustine de altfel ideea unei piete a device-urilor mobile dominata in viitor de gigantul american.
Un alt moment interesant a fost primul demo al zilei, in cadrul caruia am putut observa un procesor experimental, care functiona cu un voltaj extrem de redus, insa era destul de puternic pentru a rula Windows. Ca sa intelegeti ce vreau sa spun prin voltaj extrem de redus, ma refer la faptul ca procesorul era alimentat cu ajutorul unei celule solare de dimensiunea unei monezi, sursa de lumina fiind un bec de putere mica. Astfel de procesoare, care pot functiona cu un consum minimal, fara racire (procesorul nu avea montat nici un fel e heatsink sau radiator pe el), dar care pot oferi puterea de calcul necesara rularii unui sistem de operare Microsoft, ar putea schimba dramatic modul in care utilizam tehnologia de calcul.
Toate noutatile de mai sus ne conduc incet catre conceptul de Compute Continuum. In principiu, prin oferirea unor arhitecturi foarte scalabile, cei de la Intel doresc sa ofere o gama cat mai larga de produse, de la procesoare dedicate platformelor desktop/server pana la procesoare cu un consum extrem de redus, care vor putea fi integrate in telefoane mobile, tablete, s.a.m.d. Toate aceste produse vor putea interactiona cu usurinta intre ele, cu ajutorul unor tehnologii de genul Intel Pair and Share, rezultatul fiind un ecosistem digital in cadrul caruia desktop-ul va reprezenta elementul centralizator, dotat cu putere de calcul, in timp ce o gama cat mai variata de dispozitive mobile vor reprezenta interfata cu utilizatorul, intr-un mod cat mai comod si lipsit de restrictii pentru acesta. Practic, indiferent ca vorbim de desktop, ultrabook, tableta sau smartphone, cei de la Intel se pregatesc intens pentru a oferi produse cat mai competitive, care sa poata imbunatati experienta consumatorului, integrand toate tipurile de dispozitive intr-un ecosistem digital interactiv.
.
Comentarii
Niciun comentariu la: IDF 2011 – Compute Continuum
Pingback: IDF 2011 – Compute Continuum