IDF 2012 – Intel arata Digital Wi-Fi si WiGiG

Scris de: , in categoria: Stiri, in 18 September, 2012.

Dupa parerea mea, dar si a celorlalti jurnalisti prezenti in sala, keynote-ul ultimei zile a fost de departe cel mai interesant. Acesta a fost sustinut de Justin Rattner, Intel Chief Technology Officer si directorul Intel Labs, care a prezentat cateva tehnologii aflate in curs de implementare.

Pentru mine, cea mai impresionanta realizare mi se pare digitizarea aproape completa a tehnologiei WiFi. Dupa o munca de 10 ani inginerii Intel au reusit sa dezvolte circuitele necesare pentru un tranceiver digital WiFi, fabricat pe 32nm, care se va putea conforma legii lui Moore. Asta inseamna ca in curand vom avea placi WiFi digitale care vor consuma de ~10 ori mai putin decat cele actuale.

 

 

 

 

Totusi lucrurile nu se opresc aici, la conferinta a fost aratat si Rosepoint un concept System-On-Chip ce incorporeaza transceiver-ul digital WiFi impreuna cu 2 nuclee Intel Atom pe aceeasi pastila de siliciu. Asta inseamna ca pe laptop-urile, telefoanele si tabletele din urmatoarea generatie vom putea tine conexiunea WiFi activata permanent fara a suferi la capitolul battery life ca in prezent. Waffer-ul din ultima poza este format din die-uri de Rosepoint… ceea ce inseamna ca nu suntem foarte departe de aparitia pe piata.

 

 

 

 

WiGiG este urmatorul standard de comunicatie WiFi, denumit si 802.11ad, ce permite vitezi de pana la un gigabit. Totul suna foarte bine numai ca asemenea viteze se obtin la o distanta de maxim 3 metri, din cauza frecventei de lucru care acum este de 60GHz. Ca demo tehnologic este spectaculos dar probabil va avea succes la fel ca si 802.11n care desi anuntat cu surle si trambite inca are probleme in a atinge vitezele specificate.

 

 

Cum senzorul de amprenta implementat in laptop-urile de bussiness actuale nu este o metoda infailibila, Intel a dezvoltat un senzor biometric mai sigur si care permite o autentificare mai rapida. Acest nou sistem recunoaste persoana analizand intreaga palma sifacand o harta a venelor prezente, harta unica ce nu se poate regasi in aceeasi forma decat la o singura persoana.

 

 

Comentarii

Un comentariu la: IDF 2012 – Intel arata Digital Wi-Fi si WiGiG

  1. Robert a scris pe:

    In urma acestor zvonuri nu putem decat sa spunem ca “viitorul suna bine!”

    Foarte interesant digital Wi-Fi in ceea ce priveste consumul de energie si ma gandesc mai degraba la smartphon-uri in primul rand decat la tablete, ultrabok-uri si laptop-uri. Cred eu ca aici exista nemultumirea cea mai mare a consumatorilor de tehnologie, un smartphone care te tine bateria doar o zi, mai ales ca in urma cu, cativa ani consumatorii erau incantati de telefoanele performante si cu durata mare de autonomie energetica.

    La capitolul WiGiG distanta pentru atingerea vitezelor mi se pare foarte mica… iar PalmSecure e interesanta si sper ca poate fi integrata direct in laptopuri si nu doar existenta unei versiuni de device optional.

    Mi s-a parut mie sau noutatile intel au fost mai variate decat anul precedent?

Lasa-ne un comentariu: