iLike IT – Back to the past, cu George Buhnici

Scris de: , in categoria: Stiri, in 24 October, 2015.

iLike IT

 

In urma cu 3 saptamani va povesteam la iLike IT despre cele mai puternice sisteme de gaming ale momentului. Skylake, SLI de GTX 980 Ti, raciri cu apa si alte monstruozitati isi gaseau locul in platourile ProTV.

Astazi insa, am facut o calatorie in timp. Nu in viitor, asa cum v-ati astepta, ci in trecut, mai precis in urma cu 15 ani, in 1999 si apoi inca 15 ani in urma, mai precis in 1984. Ne-am adus aminte de copilarie, de vremurile in care nu oricine avea un PC, internetul venea prin dial-up iar jocurile avea o complexitate impresionanta, in ciuda graficii mult mai simple decat in zilele noastre.

In 2015, Intel Core i7 6700K Skylake este tactat la 4GHz, fabricat in proces de fabricatie pe 14nm si are 1350000000 (un miliard treisutecincizeci de milioane de tranzistori). In 1999 vedea lumina zilei primul Pentium III, cu nucleu Katmai, tactat la 500MHz, fabricat in litografie pe 250nm, cu un impresionant transistor count de 9000000 (noua milioane). Acum 30 de ani, in 1984, procesoarele 286 erau incorporate de IBM in majoritatea sistemelor lor, dupa ce fusesera introduse pe piata in 1982. 286-ul din sistemul nostru era tactat la 10MHz, fabricat in litografie pe 1.5 um (1250 nm) si cu un si mai impresionant transistor count de 134000 de tranzistori.

Sistemul nostru bazat pe Skylake, prezentat in urma cu 3 saptamani, avea 32GB DDR4, in timp ce sistemul cu Pentium III este dotat cu 32MB RAM, iar 286-ul cu impresionanta cantitate de 1MB RAM. De la EDO RAM, am ajuns la DDR4, de la HDD-uri mari, lente si galagioase am ajuns la SSD-uri ultra rapide. De la MS-DOS, lansat in August 1981, instalat pe 286-ul nostru, am trecut prin Windows 98 (instalat pe Pentium III) si am ajuns la Windows 10.

Prince of Persia, Prehistoryk, Supaplex sau Volfield ne-au incantat copilaria, in timp ce sunetul metalic al modemului ne dadea fiori, reprezentand legatura dintre noi si magicul Internet. Anii au trecut, iar internetul a devenit ceva banal, prezent peste tot in jurul nostru. Jocurile arata frumos, dar adancimea gameplay-ului nu mai este intotdeuna impresionanta. Iar telefoanele sunt de multe ori mai puternice decat batranele calculatoare prezentate de noi astazi.

Nu stim sigur ce ne rezerva viitorul si unde vom fi peste 15 ani. Daca este sa facem o analogie cu ceea ce am vazut astazi, lucrurile arata bine… cel putin din punct de vedere tehnologic. Puteti urmari emisiunea si pe site-ul ProTV.

 

Comentarii

8 comentarii la: iLike IT – Back to the past, cu George Buhnici

  1. liviu a scris pe:

    foarte placut articolul de fata. Multumesc!

  2. Peste 20 de ani e foarte probabil sa folosin calculatoare quantum, complet diferite fata de cele actuale 😉 Multumesc de emisiune, foarte frumoasa. https://en.m.wikipedia.org/wiki/Quantum_computing

  3. bah .. de vis 🙂 cu adevarat apreciez ceea ce faceti si faptul ca mai aduceti in prin plan chestii demult uitate, sau niciodata stiute de multi “useri” din ziua de azi.

    Poate va gantiti sa faceti o retrospectiva 3dfx (sau macar evolutia acceleratoarelor grafice) sa vada lumea ca intre anii 1996 – 2000 practic a fost o crestere exponentiala, care incet incet a murit si in ziua de azi abea avem o crestere de 10-15 % intre generatiile de GPU-uri.

  4. narayan a scris pe:

    bravo Monstrule si Matei!
    nici nu credeam ca se mai gasesc asemenea bijuterii!
    mi s-au inrosit ochii cand am vazut ce-ati adus acolo, cand erati in DOS, jocuri. Ma bucur ca multi am prins aceste inceputuri extraordinare pt vremea aia.

  5. Robert Haidu a scris pe:

    Felicitari !

  6. Ncmihai a scris pe:

    Si eu am un pentium 3 de 1ghz o sa-l pun in functiune pt fratele meu.
    O merge cu vreo 256mb ram si 32mb video gta vice city?

  7. Liviu a scris pe:

    Bravo baieti ! Frumos articol de depanat amintiri .

  8. tottyovi a scris pe:

    super! felicitari

Lasa-ne un comentariu: