Intel lanseaza Broadwell-U pentru platformele mobile cu TDP de 15W si 28W

Scris de: , in categoria: Stiri, in 9 January, 2015.

Cu ocazia targului CES ce se desfasoara chiar in acest moment in Las Vegas, Intel a mai pus o piesa in puzzle-ul tehnologiei pe 14nm: Broadwell-U. Despre procesul tehnologic si arhitectura am vorbit anul trecut in septembrie cand Core M, primul bazat pe aceasta arhitectura, a vazut lumina zilei.

Intel a anuntat 17 noi procesoare dual-core bazate pe SoC-ul Broadwell-U. Toate modelele sunt derivate din 2 pastile de siliciu: 88mm² cu 1.3 miliarde tranzistori (dual-core si grafica cu 24 EU, identic cu Core M) si 131mm² cu 1.9 miliarde tranzistori (dual-core si grafica cu 48 EU).

Cum diversele denumiri si specificatii pot starnii anumite confuzii, voi detalia combinatiile posibile in functie de TDP si placa video integrata:

  • 28W TDP cu GT3 – Iris 6100 Graphics (48 EU)
  • 15W TDP cu GT3 – HD 6000 Graphics (48 EU)
  • 15W TDP cu GT2 – HD 5500 Graphics (23 EU pentru Core i3, 24 EU pentru celelalte modele)
  • 15W TDP cu GT1 – HD Graphics (12 EU)

Trei sferturi din locul disponibil pe pastila de siliciu este ocupat de placa video integrata, asadar acolo intalnim si cele mai mari imbunatatiri comparativ cu Haswell-U. Broadwell-U are acum suport pentru DirectX 11.2 (DirectX 12 ready), OpenGL 4.3 and OpenCL 2.0.

Cum toate procesoarele lansate sunt destinate platformelor mobile, este lesne de inteles ca optimizarea pentru un consum cat mai redus a fost preocuparea principala a inginerilor. Astfel PCH-ul include acum si un DSP pentru procesarea sunetului, Intel scapand astfel de necesitatea folosirii unuia 3rd party de la Realtek. Integrarea direct in PCH, procesul de fabricatie pe 14nm precum si algoritmele de power gating avansate implementate la nivel de SoC fac ca acest lucru sa reduca si mai mult puterea consumata atat in IDLE cat si atunci cand avem nevoie de procesare audio.

Ceea ce asteptam cu totii, adica procesoarele mobile si desktop cu TDP-uri de peste 45W vor fi lansate la vara. Partea buna este ca atat Broadwell-U cat si viitoarele produse din familia asta este compatibilitatea pin-to-pin cu platformele actuale ce ruleaza deja procesoare din familia Haswell Refresh.

 

intel_01

intel_02

intel_03

 

Comentarii

Lasa-ne un comentariu: