Phenom II X3 deblocat in X4?!

Scris de: , in categoria: Stiri, in 23 February, 2009.

Este cunoscut faptul ca seriiile 7xx, 8xx si 9xx Phenom II de tri/quad-core-uri folosesc o arhitectura comuna (aceleasi 758 milioane tranzistori si 258mm2). De asemenea, este cunoscut faptul ca acele exemplare de quad-core-uri din seria 9xx care se descopera ca au defecte doar intr-o zona a cache-ului L3 (dar avand core-urile perfect functionale) sunt revandute ca facand parte din seria 8xx.

Astazi insa un entuziast coreean a descoperit ca poate debloca un core suplimentar procesorului X3 710, transformandu-l practic intr-un X4 910 (acesta nefiind inca disponibil, insa se poate previziona ca diferenta de pret intre cele doua procesoare va fi de aprox. 60 de dolari – jumatate din valoarea de piata a unui X3 710).

Placa de baza folosita este un Biostar TA790GX 128M, singura modificare adusa fiind setarea de BIOS „Advance Clock Calibration”, careia i s-a dat valoarea „Auto”. Am atasat doua imagini cu sporul foarte bun de performanta din 3DMark06, de 1000 de puncte.

Daca AMD preia exemplul Intel si revinde inclusiv procesoarele cu un core defect, gasind o „portita” tehnologica („Nimic nu se arunca, totul se vinde” – asa imi permit sa denumesc noua deviza Intel/AMD, sau „Curat capitalism”, cum ar spune Ghita Pristanda), atunci acest artificiu este foarte probabil sa nu poata fi duplicat folosind orice X3 710 de pe piata.

Daca insa AMD e mai putin „capitalista” ca Intel, toti cei informati (in mod sigur voi reveni cu detalii) vor putea fi „curat norocosi”!

Editare ulterioara: Acelasi entuziast corean (de data asta cu proba video) reuseste sa transforme un Phenom II X3 720 BE intr-un cvasi-Phenom II X4 940 BE. Ambele sunt disponibile in Romania, primul la pretul de 600 ron, iar al doilea la pretul de 1050 ron. Placa de baza a ramas aceeasi, singurul neajuns fiind voltajul destul de mare necesar pentru un overclock decent – 1,456V pentru 3.4 GHz.

Independent de acesta, un alt entuziast a validat pe o placa de baza Asus de data asta (M3A79-T Deluxe) tot un X3 720 deblocat intr-un X4 si supratactat la 3.8 GHz. Poza atasata mai jos. Deja nu se mai poate vorbi de cazuri izolate, sau numai de noroc, discutia intrand pe un alt fagas… cel al placilor de baza „compatibile” (prin BIOS-uri care se preteaza la astfel de artificii) si al procesoarelor X3 cu al 4-lea core defect sau dezactivat.

Comentarii

3 comentarii la: Phenom II X3 deblocat in X4?!

  1. Asta se numeste bulan, oricum, ma indoiesc ca AMD sunt atat de impuscati in cap incat sa vanda in masa X3-uri care pot fi transformate in X4, in mod sigur core-ul 4 a picat ceva teste de a fost dezactivat din fabrica.
    Iar chestia cu ACC… hmmm, parca asta facea altceva, ciudat oricum.

  2. CristiN Post author a scris pe:

    Nup… chiar deloc… daca ai sa citesti si editarea ulterioara o sa observi ca se inmultesc exemplele ,,norocoase”…

    Iar vizavi de BIOS… e mai putin important ce optiune trebuie activata sau nu, atata timp cat pe cel putin doua placi de baza acest lucru a fost deja posibil…

  3. AMD a scris pe:

    Interesant ,
    dar daca va uitati la filmulet ,
    cand booteaza prima data este X4 ,
    iar dupa ce face setarile si rebooteaza
    apare X3 , desi el zice ca wa a aprut 3k viteza, daca va uitati in bios inainte as face setarile tot 3k e viteza …. , nu stiu , a folosit 2 procesoare ….

Lasa-ne un comentariu: