Socket AM3 – DDR3 pentru AMD

Scris de: , in categoria: Procesoare & Chipseturi, in 9 February, 2009.

La o luna dupa lansarea procesoarelor desktop pe 45nm (Phenom II), AMD le aduce si un update: introducerea suportului DDR3. E si normal ca mutarea sa vina abia acum desi memoriile DDR3 sunt pe piata de aproape 2 ani, AMD au incercat in ultimii ani sa mentina un raport pret/performanta cat mai bun si abia in ultimele luni diferenta de pret intre DDR2 si DDR3 a inceput sa se micsoreze.

Unul din punctele interesante ale politicii AMD de pastrare a unui raport pret/performanta cat mai bun e si compatibilitatea extinsa intre socket-uri, astfel incat nu e necesar upgrade-ul imediat in cazul schimbarii procesorului de exemplu. Introducerea suportului DDR3 implica introducerea unui nou socket, si anume Socket AM3, care se diferentiaza de predecesoarele AM2 respectiv AM2+ prin pozitionarea diferita a cativa pini.

Fara schimbari care sa implice redesign-ul placilor de baza, fara necesitatea de sisteme de racire cu alte sisteme de prindere, totul e perfect compatibil. Si desi procesoarele AM3 vin cu suport DDR3, ele pot fi instalate intr-o placa de baza de generatie mai veche si vor functiona perfect si cu memoria DDR2. Procesoarele mai vechi nu vor functiona insa in placile de baza cu DDR3 datorita incompatibilitatii controller-ului de memorie integrat.

AMD introduce 5 modele de procesoare Phenom II pentru socket-ul AM3, toate pozitionate in zona mainstream/low-end ca si pret. Caracteristicile sunt urmatoarele:

Desi constructiv nu sunt diferente majore fata de celelalte procesoare Phenom II (aceleasi 758 milioane tranzistori si 258mm2), TDP-ul modelelor noi este de numai 95W fata de 125W declarati pentru Phenom II X4 920 respectiv 940. Aceasta estimare pare mai aproape de realitate, pentru ca din testele noastre consumul practic de putere e mult mai mic.

AMD introduce un al doilea model “Black Edition” destinat entuziastilor, pe langa nava-amiral X4 940: Phenom X3 720 BE, un procesor cu 3 nuclee la 2.8Ghz si multiplicator deblocat, tintit sa concureze cu modelul E8400 de la Intel.

Comentarii

4 comentarii la: Socket AM3 – DDR3 pentru AMD

  1. ionut a scris pe:

    nu pot sa cred !!!!
    memorii ram mai proaste de atat nati gasit prin depozit????

  2. Micutzu Post author a scris pe:

    Din pacate nu memoriile sunt cauza, ci controller-ul integrat al procesorului. AMD au recunoscut ca setarea DDR-1333 nu e perfect functionala cand folosesti mai mult de un modul per canal (Google dupa “am3 memory problem”), si ca un produs secundar al acestei probleme nici cu un modul per canal se pare ca nu se pot atinge frecvente RAM foarte mari.

    E putin dezamagitor, insa speranta ca in timp AMD vor finisa mai bine controller-ul si pe masura ce memoriile DDR3 se vor apropia ca pret de DDR2 vor putea functiona si la parametri crescuti ma face sa consider DDR3 ca o optiune de viitor.

  3. baietzii promit ca o sa rezolve problema in curind: http://www.madshrimps.be/vbulletin/f22/amd-phenom-ii-am3-memory-problem-fix-out-soon-61399/

  4. teo a scris pe:

    Aşa a fost şi la începuturile controllerului integrat. Ţineţi minte nucleul Clawhammer? La mai mult de 4 sides (două memorii doublesided), memoria era ţinută în 333. Bolile copilăriei, aş zice

Lasa-ne un comentariu: