Socket AM3 – DDR3 pentru AMD

Scris de: , in categoria: Procesoare & Chipseturi, in 9 February, 2009.

Modelul pe care il vom vedea astazi insa e Phenom II X4 810, ce vine cu o frecventa standard de 2.6Ghz si 4MB de cache L3.

Restul platformei de test arata cam asa:

– Placa de baza: Gigabyte GA-MA790FXT-UD5P
– Memorii: Corsair TR3X3G1600C8D
– Placa video: AMD HD4830
– HDD: WD1600AAJS
– Sursa: Antec Signature 850W
– Cooler: Coolermaster Z600
– Catalyst 8.12, Windows Vista Ultimate 64bit SP1.

La configurarea platformei am intalnit cateva probleme, inevitabile hardware-ului nou, ce probabil se vor repara in perioada imediat urmatoare. Cea mai serioasa mi s-a parut imposibilitatea de a rula la o frecventa prea crescuta a memoriilor, pratic peste 700-750Mhz (DDR3-1500) indiferent de setari sistemul nu mai era stabil; asa ca desi foloseam memorii DDR3-1600 a trebuit sa le setez la 1333, dealtfel frecventa maxima suportata oficial in specificatiile procesorului. Probabil tot din aceasta cauza sistemul a refuzat sa porneasca cu un kit de memorii Kingston DDR3-2000.

O alta problema a fost ca procesorul nu a pornit pe placa de baza AM2+ pe care am testat si Phenom II X4 940, si anume Jetway HA-07 Ultra, desi e etichetata ca “AM3 Ready”. E posibil ca lipsa BIOS-ului mai recent sa fi fost de vina, asa ca pana nu apare o varianta mai noua de BIOS ce suporta explicit noile procesoare nu trag concluzii.

Fiindca are mai putin cache dar si pentru ca a mai trecut ceva timp si AMD si-au mai imbunatatit procesul de fabricatie, Phenom II X4 810 a atins o frecventa stabila in overclocking cu 200Mhz mai mare decat modelul anterior testat, Phenom II X4 940. Astfel, de la cei 2.6Ghz standard ne-am oprit la 3.8Ghz folosind doar racirea pe aer si 1.5V ca si tensiune de alimentare. Sistemul e perfect stabil in conditiile astea si temperatura atinsa in conditiile unui mediu ambiant de ~22C a fost raportata la numai 39C.

Putin cam optimista raportarea in opinia mea, insa temperatura reala nu e departe si ne da o ideee clara asupra cat de economice si reci sunt noile procesoare AMD si cat de reusit e procesul lor de fabricatie pe 45nm.

Pentru comparatie puteti gasi in grafice si rezultatele obtinute cu Phenom II X4 940, folosind memorie DDR2-1066.

Comentarii

4 comentarii la: Socket AM3 – DDR3 pentru AMD

  1. ionut a scris pe:

    nu pot sa cred !!!!
    memorii ram mai proaste de atat nati gasit prin depozit????

  2. Micutzu Post author a scris pe:

    Din pacate nu memoriile sunt cauza, ci controller-ul integrat al procesorului. AMD au recunoscut ca setarea DDR-1333 nu e perfect functionala cand folosesti mai mult de un modul per canal (Google dupa “am3 memory problem”), si ca un produs secundar al acestei probleme nici cu un modul per canal se pare ca nu se pot atinge frecvente RAM foarte mari.

    E putin dezamagitor, insa speranta ca in timp AMD vor finisa mai bine controller-ul si pe masura ce memoriile DDR3 se vor apropia ca pret de DDR2 vor putea functiona si la parametri crescuti ma face sa consider DDR3 ca o optiune de viitor.

  3. baietzii promit ca o sa rezolve problema in curind: http://www.madshrimps.be/vbulletin/f22/amd-phenom-ii-am3-memory-problem-fix-out-soon-61399/

  4. teo a scris pe:

    Aşa a fost şi la începuturile controllerului integrat. Ţineţi minte nucleul Clawhammer? La mai mult de 4 sides (două memorii doublesided), memoria era ţinută în 333. Bolile copilăriei, aş zice

Lasa-ne un comentariu: