Socket AM3 – DDR3 pentru AMD

Scris de: , in categoria: Procesoare & Chipseturi, in 9 February, 2009.

Si pentru ca am descoperit ce spor de performanta putem obtine prin overclockarea lui Phenom II X4 810, am decis sa incerc si o metoda de recire ceva mai capabila decat un simplu cooler pe aer. Mai precis un sistem de racire cu schimbare de faza, ce cu ajutorul unui compresor electric poate aduce temperatura procesorului in zona a -40C. Astfel am reusit sa obtinem o frecventa de peste 4400Mhz, folosind aceeasi tensiune de 1.5V pentru alimentare. Dealtfel, nu procesorul in sine a fost factorul limitator ci frecventa bus-ului, care a crescut de la 200Mhz la 340Mhz. Timpul in SPi 1M a scazut de la 26.46 cat era la default, la numai 16.22 secunde.

Concluzie

Introducerea memoriei DDR3 pentru procesoarele AMD vine ca un pas anticipativ, pregatind platforma pentru momentul in care preturile DDR2 si DDR3 se vor egaliza. Sporul de performanta adus de DDR3 e momentan nesemnificativ, arhitectura dovedind ca si in conditiile unui cache L3 mai redus tot isi pastreaza nivelul de performanta. Aceasta mutare e in consecinta una strategica si nu neaparat una care aduce un spor real de performanta, motiv pentru care probabil AMD a hotarat sa o introduca pe procesoarele mainstream momentan, pastrandu-si modelele de top pe DDR2.

Ce e cel mai interesant insa din ce am vazut astazi mi se pare aparitia seriei X3 7xx, procesoare cu 3 nuclee care daca mostenesc posibilitatile de overclocking ale fratilor mai mari (si nu exista nici un motiv pentru care n-ar face-o), sunt o alegere excelenta pe segmentul mainstream. Modelul X3 710 in special cuplat cu o placa video HD4850 ar putea alcatui un sistem versatil si extrem de accesibil, mai ales daca foloseste memorie DDR2.

Articolul poate fi comentati si pe CrazyPC.ro >>

Comentarii

4 comentarii la: Socket AM3 – DDR3 pentru AMD

 1. ionut a scris pe:

  nu pot sa cred !!!!
  memorii ram mai proaste de atat nati gasit prin depozit????

 2. Micutzu Post author a scris pe:

  Din pacate nu memoriile sunt cauza, ci controller-ul integrat al procesorului. AMD au recunoscut ca setarea DDR-1333 nu e perfect functionala cand folosesti mai mult de un modul per canal (Google dupa “am3 memory problem”), si ca un produs secundar al acestei probleme nici cu un modul per canal se pare ca nu se pot atinge frecvente RAM foarte mari.

  E putin dezamagitor, insa speranta ca in timp AMD vor finisa mai bine controller-ul si pe masura ce memoriile DDR3 se vor apropia ca pret de DDR2 vor putea functiona si la parametri crescuti ma face sa consider DDR3 ca o optiune de viitor.

 3. baietzii promit ca o sa rezolve problema in curind: http://www.madshrimps.be/vbulletin/f22/amd-phenom-ii-am3-memory-problem-fix-out-soon-61399/

 4. teo a scris pe:

  Aşa a fost şi la începuturile controllerului integrat. Ţineţi minte nucleul Clawhammer? La mai mult de 4 sides (două memorii doublesided), memoria era ţinută în 333. Bolile copilăriei, aş zice

Lasa-ne un comentariu: