Reportaj lab501: A-DATA si ASRock la CeBIT
Lab501 a fost la CeBIT, fiind reprezentata de colegul nostru Razvan, care ne va povesti zilele viitoare intr-un editorial de-a fir a par cat de frumoase sunt nemtoaicele, cat de bune sunt soselele „lor” si care-i treaba cu CERF-ul asta in varianta germana.
Deocamdata, din dorinta de a va informa cat mai rapid posibil, eu voi fi cel responsabil sa va aduca la cunostinta ce s-a intamplat la standurile celor mai importanti producator. Iar itinerariul incepe cu A-DATA si AsRock.
A-DATA si-a expus noul SSD de 512GB (de care v-am mai povestit intr-o stire anterioara), dar si un alt produs re-brand-uit. fapt ce ne arata ca au acelasi tip de intelegere ca si Kingston cu Intel de a comercializa SSD-urile acestora prin reteaua lor de distributie.
Un instantaneu de aproape al adaptorului de SSD-uri de la 2.5″ la 3.5″ (despre care v-a povestit Tudor) releva un fapt inedit – acesta incorporeaza un controller capabil de RAID 0 sau 1; e greu de spus daca acesta merita sa fie preferat in dauna celui integrat pe placa de baza sau nu.
Demonstratia live al faimosului kit de memorie triple-channel DDR3-2133 (XPG DDR3-2133X v2.0), ce ar trebui sa fie cea mai rapida memorie de pe piata, n-a fost prea fericita intr-o prima instanta; pana la urma insa, inginerii A-data au reusit sa stabilizeze oarecum sistemul de demo la 2133 MHZ folosind latentele 8-9-8 la 1,61V.
ASRock au aratat placa de baza denumita sugestiv „Supercomputer”, intr-un sistem cu un Core i7 965, trei Nvidia Tesla C1060 si un Nvidia Quadro FX 5800.
Placa de baza e disponibila in doua variante, una ce suporta tehnologia Tesla (evident folosita in sistemul de mai sus – X58 Supercomputer), iar alta fara suport Tesla (X58 Deluxe), cu un singur port LAN in loc de doua si cu aproximativ 50 de euro mai ieftina. In Romania e disponibila deocamdata numai prima varianta, pentru un pret destul de piperat.
O alta prezenta interesanta a fost placa de baza N7AD-SLI, care mai degraba ar fi trebuit denumita „N7AD-SLI-Crossfire-ASRock-pwned-Nvidia”. Cei de la ASRock au reusit printr-o modificare a BIOS-ului sa permita activarea tehnologiei crossfire pe un chipset Nvidia, asa cum puteti vedea si in screenshot-ul realizat de corespondentul nostru in cabina privata de demo.
Nvidia nu se supara… de ce oare ? Pentru ca placile de baza cu chipset-ul 740i oricum nu s-au vandut in cantitati multumitoare, si daca placa respectiva de baza va avea succes toata lumea e fericita. Daca ar aparea aceeasi optiune si pe alte chipseturi, mai scumpe, s-ar putea sa vedem scantei totusi (ASRock anuntand extrem de curajos ca va activa crossfire printr-un update de BIOS pe toate placile de baza cu suport SLI).
Nici socket-urile AM2+ si AM3 destinate procesoarelor AMD nu au fost uitate…
La capitolul mini-pc, ASRock implementeaza deocamdata procesoarele Intel Atom in compania unor chipset-uri tot proprietare Intel… pare ca face un joc de glezne in asteptarea Nvidia Ion…
Comentarii