CeBIT – Partea intai

Scris de: , in categoria: Stiri, in 4 March, 2009.

CeBIT si-a deschis ieri la Hanovra portile vizitatorilor, intampinandu-i cu ultimele aparitii din domeniul IT si al telecomunicatiilor. Lab501 se va axa doar pe relatarea noutatilor hardware expuse la standurile participantilor in acest articol si in cele care vor urma.

Cea mai interesanta stire a primei zile a fost prezentarea unui SSD de 1 Tb de la OCZ, cu rate maxime de citire specificate de 600 Mb/sec, si cu rate maxime de scriere de 500 Mb/sec. Denumit OCZ Z Drive, acesta are in componenta 4 SSD-uri din seria Vertex (high-end) de la OCZ de 256 Gb intr-un quad-RAID 0, cu un cache insumand 256 Mb (64 Mb x 4).

Era evident ca standardul SATA 2.0 (maxim 300Mb/sec) ar fi limitat drastic performantele acestuia, si astfel s-a apelat la o interfata cu o latime de banda mai mare precum Pci-express x8. Aveti atasate imagini cu acesta intr-o carcasa (depaseste in dimensiuni un GTX 285) si diverse teste demonstrative.

Este evident ca, prin pretul anuntat de 1500$, acest dispozitiv se adreseaza in special companiilor, lucru intarit si de garantia acordata de minim 5 ani.

Totusi, este foarte probabil ca pe termen relativ scurt (maxim 1 an), o data cu implementarea standardului SATA 3.0 (sau SATA 6GB/S – ce suporta de fapt rate de transfer de 600 de Mb/sec) de catre producatorii de placi de baza, sa putem cumpara la preturi decente un astfel de SSD destinat macar partitiei sistemului de operare.

Mezinul seriei (nou-aparute) Vertex de la OCZ, are 30 de Gb, 32 de Mb cache, 230 Mb/sec specificati la scriere si costa acum doar 130$.

.

Arctic Cooling prezinta la standul sau doua cooler-e noi extrem de interesante: in primul rand Freezer XTREME Rev. 2, destinat racirii inclusiv a procesoarelor Intel LGA 1366 si LGA 1156…

… si, in al doilea rand, a cooler-ului VGA (pentru placi video) Twin Turbo PRO, ce poseda o suprafata de racire imbunatatita la 3675cm2 (de la 2700cm2 pentru Twin Turbo) si doua ventilatoare de 92 mm (fata de 80 mm pentru Twin Turbo).

Thermaltake isi celebreaza 10 ani de existenta printr-o carcasa cu un design fantastic – Thermaltake Level 10. Carcotasii ar putea spune ca fluxul de aer va lasa de dorit, insa este foarte probabil ca acest exemplar sa nu ajunga sa fie comercializat (sau doar in cantitati limitate). Se observa astfel o compartimentare complet separata a carcasei, cu o camera destinata unitatilor optice (maxim 3), alta destinata harddisk-urilor (maxim 6), inca una pentru sursa, si, ultima, menita integrarii placii de baza si a restului componentelor.

Sapphire expune o serie de surse, denumite Fire PSU, avand capacitati de 625W, 1050W si 1250W, ce sunt evident doar niste specimene Enermax, re-etichetate si revopsite. Oricum, alegerea facuta de Sapphire a fost corecta, aceste exemplare fiind recunoscute pentru calitatea foarte buna a constructiei, silentiozitatea deplina a ventilatorului incorporat si eficienta extraordinara (fiind conforme cu standardul 80+ Bronze).

La capitolul placi de baza, Asus dezvaluie primul reprezentant al chipsetului AM2+ Nvidia Nforce 980a, denumit M4N82 Deluxe. Pare doar un 780a usor imbunatatit, avand suport pentru memorii DDR2, tri-SLI si alimentare in 8 faze a procesorului.

AsRock prezinta vizitatorilor o placa de baza inedita: N7AD-SLI, echipata cu un chipset Nvidia nForce 740i (si deci capabila de SLI), ofera suport pentru o configuratie Crossfire printr-o varianta de BIOS dezvoltata de AsRock. De fapt, intreaga gama de placi de baza AsRock, bazate pe un chipset Nvidia capabile de SLI, vor fi in viitor perfect compatibile si cu standardul crossfire printr-un simplu update de bios.

In fine, ECS dezvaluie in premiera o placa de baza micro-atx dotata cu chipset cu video integrat 880G (asteptat in cel de-al treilea trimestru al acestui an). Fiind denumita A880GM-M, este destinata socket-ului AM3, cu suport exclusiv pentru memorii DDR3. Detalii despre chipset-ul 880G gasiti pe site-ul techpowerup.

Surse: revioo.com, expreview.com, techpowerup.com, theinquirer.net, fudzilla, fudzilla, hardware-aktuell.com, sil, ce iconmadness.com

Comentarii

3 comentarii la: CeBIT – Partea intai

  1. spiderr a scris pe:

    Carcasa aia de la TT pare chiar interesanta cel putin 😀

  2. ferike a scris pe:

    ai vazut placa Asrock “live and kicking” cu o soultie Crossfire? Ai intrebat baietii cum au reusit?

  3. CristiN Post author a scris pe:

    De cand am inceput sa scriu stiri pentru lab501 nu am parasit Bucurestiul. 🙂 Deci nu am vazut-o live, daca asta era intrebarea…

    In schimb, o sa-l rog pe colegul Razvan, care este acum la CeBIT, sa ne transmita mai multe detalii.

    Oricum, sursa acestei stiri prezinta o ,,dovada”… http://www.hardware-aktuell.com/image/news/1307/

Lasa-ne un comentariu: