Z-60 “Hondo” – AMD lanseaza noul APU destinat tabletelor

Scris de: , in categoria: Stiri, in 9 October, 2012.

Ar trebui sa fie clara pentru toata lumea tendinta industriei de a translata catre segmentul mobile, catre notebook-uri, tablete si smartphone-uri. Uitandu-ne retrospectiv, cu ARM un jucator deja consacrat in aceasta piata iar Intel facand eforturi considerabile prin Medfield, Clover Trail si chiar Haswell, nu era decat o problema de timp pana cand AMD sa se prezinte si ei la “concurs”. Astazi aflam primele detalii despre noul lor APU Z-60 destinat platformelor pentru tablete, nume de cod “Hondo”.

Unde ARM si Intel Medfield sunt doua platforme construite de la zero plecand de la constrangerile de putere si spatiu, Hondo reprezinta o varianta modificata a platformei Brazos care se regaseste in numeroase netbook-uri si notebook-uri entry-level. Procesorul din Z-60 este format din doua nuclee Bobcat, considerabil mai complexe decat Cortex-A9 sau Intel Saltwell, dar care sunt tactate la frecventa de 1GHz. GPU-ul integrat contine 80 de procesoare shader, dar frecventa de functionare nu a fost inca facuta publica. Eliminand din APU anumite parti care nu si-ar fi gasit locul intr-o tableta – in special pe partea de I/O, cu toate ca Hondo beneficiaza de SATA 3 si USB 3, desi ramane la latitudinea OEM-ului daca le activeaza – TDP-ul a scazut pana la o 4.5W.

 

 

Acum cu Windows 8 si Windows RT, este si mai greu sa faci diferenta intre o tableta, asa cum suntem noi obisnuiti cu ele, si un PC portabil, dar folosirea unui procesor x86 are marele avantaj de a permite folosirea aplicatiilor deja existente pentru Windows. Conform rezultatelor obtinute de AMD, intreaga platforma (APU + FCH, aparent A55) va consuma mai putin de 5W chiar si in redare video HD, iar din punct de vedere al autonomiei va putea rezista 6h in redare video 720p sau 8h in web browsing. Comparativ cu tabletele ARM cifrele nu sunt extraordinare, dar pentru un tablet PC lucrurile arata ceva mai bine.

 

 

AMD propune o lista cu cateva avantaje pe care Hondo le aduce pentru o tableta. Posibilitatea de a rula aplicatii x86 si autonomia ridicata pot veni, conform americanilor, in tablete chiar si de numai 10mm in grosime. Principalul avantaj fata de concurenta ramane insa procesorul grafic, care ar trebui sa fie aproximativ dubla fata de ARM sau Clover Trail.

Ca si pozitionare pe piata, Hondo este vazut de cei de la AMD intre Clover Trail si Core i3/i5, si daca vor reusi sa ofere nu numai performanta, cat si consum sau temperaturi intre cele doua atunci ar putea avea succes pe aceasta piata care se anunta a fi extrem de aglomerata. Primele tabletelor cu Z-60 ar trebui sa apara in 2013, dar conform oamenilor de la AMD numarul produselor nu va fi ridicat; in schimb, AMD lucreaza cu OEM-urile ca sa scoata tot ce e mai bun din Hondo.

 

 

Comentarii

2 comentarii la: Z-60 “Hondo” – AMD lanseaza noul APU destinat tabletelor

  1. Adi a scris pe:

    Procesor made in Germany. Tine o viata 🙂

  2. Marius a scris pe:

    Multumesc pentru prezentare.

Lasa-ne un comentariu: