Z87 OC Showdown: ASUS, ASRock, Gigabyte si MSI

Scris de: , in categoria: Placi de baza, in 15 October, 2013.

Multi dintre voi poate isi amintesc OC Key, un dispozitiv ce era livrat in pachetul Rampage IV Extreme si Maximus V Extreme si afisa pe ecranul monitorului parametrii de overclocking precum si monitorizarea temperaturilor si tensiunilor. Tot prin intermediul lui puteam modifica acesti parametrii, totul suna bine in teorie dar in practica lucrurile nu stateau tocmai asa. Era destul de dificil de lucrat cu el, overlay-ul pe monitor era deranjant, iar comutarea tastaturii intre OC-Key si sistem de multe ori nu se realiza. Desi promitea sa faca overclocking-ul mai usor acest lucru nu s-a intamplat, iar majoritatea utilizatorilor au continuat sa foloseasca ROG Connect.

OC Panel este o noua incercare de a face viata overclockerilor mai usoara. Astfel multe dintre dotarile placilor din seria Extreme au fost mutate acum pe un singur dispozitiv care este compatibil cu toate placile din seria ROG, desi nu va fi livrat in pachet cu acestea. Asta inseamna ca daca avem un OC Panel la dispozitie vom putea folosi functii ca Slow Mode, Pause, VGA Hotwire, Subzero Sense (porturile pentru sondele K sunt acum amplasate pe OC Panel) sau VGA SMB pe orice placa din seria Maximus VI (Gene, Impact, Hero, Formula). Pe OC Panel putem conecta si 4 ventilatoare daca avem nevoie de racire suplimentara, iar in caz ca ne ingheata butoanele de Power si Reset de pe placa de baza le putem folosi pe cele amplasate pe acesta.

Daca nu suntem atat de extremi si vrem sa folosim Maximus VI Extreme montata intr-o carcasa nu e nici o problema, ecranul OLED al OC Panel se rabateaza si il putem monta intr-o rama specifica de 5.25″. Il putem folosi astfel la monitorizarea diferitilor parametrii de sistem: temperaturi, tensiuni, turatii de ventilatoare sau chiar putem modifica tensiuni si frecvente.

Cand comutam OC Panel in modul Extreme pe randul de sus vom avea cele 2 temperaturi citite de cele 2 sonde K (T1 si T2) in timp ce pe randul de jos vom aveam parametrii pe care ii putem modifica on-the-fly. Dupa ce l-am folosit ceva timp pot spune ca OC Panel este un dispozitiv foarte interesant si util mai ales pentru modificarea frecventelor in timpul rularii. Poate sunt eu un pic demodat dar tot prefer folosirea ROG Connect pentru ca am toti parametrii pe acelasi ecran, nu trebuie sa navighez printre optiuni folosind un ecran minuscul. Pentru benching-ul 2D am folosit cu succes aplicatia TurboV Core despre care vom vorbi ceva mai incolo, iar in ceea ce priveste monitorizarea temperaturilor pe subzero eu raman fidel unui termometru digital dedicat (Fluke, Voltcraft, etc) care nu este nici macar atat de scump.

 

_MG_3069

_MG_3080

_MG_3084

_MG_3100

_MG_2330

_MG_2345

 

Comentarii

4 comentarii la: Z87 OC Showdown: ASUS, ASRock, Gigabyte si MSI

  1. fubu a scris pe:

    Foarte tare review-ul Matei! Cu siguranta nu sunt singurul care il astepta!

    Comparativ cu placile de baza lansate in ultimii ani de la sandybridge incoace, cum stau lucrurile din prisma experientei tale? Cum ai interpreta politica preturilor celor 4 producatori?

  2. vladutztg a scris pe:

    Si uite ca am ajuns la vorba Intel, ca pentru alimentarea unui procesor nu iti trebuie 10, 12 sau 16 faze, ci doar 6.

  3. I. M-ia plăcut review-ul!
    II.Maxim 8 faze este super OK!
    III.Acum câtva timp când la Europene Lab.501 realiza 6:23,703 plasându-se pe locul I la SP.32M eu cu Maximus IV Extreme scoteam 6:29,89 plasându-mă(virtual) în faţa Germaniei ,Rusiei,Cehiei ,Franţei ..etc..Concluzia :Cu MB-ul meu ASI fi facut o figura frumoasa ca sekend team la acel concurs,iar aceasta placa este şi va rămâne “mama” tuturor plăcilor ASUS!

  4. felicitari pentru review !
    interesanta scula”

Lasa-ne un comentariu: