AMD Zen va avea un IPC mai bun decat Haswell…

Scris de: , in categoria: Stiri, in 7 May, 2015.

… sau cel putin asa a lasat AMD sa se inteleaga in timpul Financial Analyst Day 2015. Noua arhitectura ce va motoriza toate procesoarele si APU-urile companiei incepand cu 2016 se numeste “Zen” si este total reproiectata fata de ceea ce avem in momentul de fata prin descendentii semi-esecului numit “Bulldozer”.

 

AMD_Zen

 

Spre deosebire de abordarea CMT pe module prezenta in “Bulldozer”, “Zen” va fi primul microprocesor AMD ce va folosi SMT similar cu HyperThreading-ul folosit deja cu succes de ceva timp de catre Intel. Pe langa SMT “Zen” va avea si un cache de mare viteza si cu latenta scazut, adica exact ceea ce lipsea in cazul lui “Bulldozer”.

Problemele de TDP si de supraincalzire nu sunt straine pentru AMD in ultimul timp, asadar si procesul de fabricatie va fi unul FinFET, recent licentiat de la Samsung (14nm sau 16nm produs in fabricile Globalfoundries).

 

AMD_IPC_Gain

 

Mark Papermaster, AMD’s Chief Technology Officer, a declarat in cadrul aceluiasi eveniment ca “Zen” are un IPC cu 40% mai mare decat “Excavator” (cel mai recent nucleu din familia “Bulldozer”, nelansat inca). Imbunatatirea arhitecturala este destul de mare si la o comparatie rapida a rezultatelot testelor single-thread din mai multe benchmark-uri observam faptul ca “Zen” este mai performant in ceea ce priveste IPC-ul chiar si decat arhitectura Haswell a celor de la Intel. Ramane de vazut daca procesoarele echipate cu arhitectura “Zen” pot obtine aceleasi rezultate si in realitate, daca pot lucra la frecventele obtinute de Intel precum si cum vor sta cu TDP-ul avand in vedere procesul FinFET ce se afla de-abia la inceput.

Daca lucrurile merg bine si ceea ce avem pe hartie se transpune in fapte, atunci e posibil ca AMD sa devina din nou un oponent de temut pentru Intel. De ce? Pai Summit Ridge ce se pare ca va fi lansat in 2016 facand parte din seria FX dedicata entuziastilor va avea 8 nuclee “Zen”, SMT precum si un pret decent.

Noul socket care va gazdui noile CPU-uri si APU-uri va purta numele de AM4 si suport pentru memorie DDR4.

 

AMD_2016_01

AMD_2016_02

 

Comentarii

4 comentarii la: AMD Zen va avea un IPC mai bun decat Haswell…

  1. DeMons a scris pe:

    Foarte bine, sa speram ca va fii asa.
    Totusi.. ar fi culmea sa fie mai bune decat Intel.. si consumatorii sa nu le cumpere.. 😐

  2. Volken Simion Bogdy a scris pe:

    Chiar cum zice si Demons , ar fi culmea sa nu le cumpere..mai’ales ca amd se focuseaza pe preturi mai mici si produse de calitate , si uite ca dupa mult timp schimba soketul pe un Am4 , va fi interesant , insa nu cred ca va detrona cineva intelul..nu asa curand , nu sunt fanboy amd sau intel sa zic ca ma lupt pt brandul meu, spun doar ca amandoua sunt ok , dar datorita banilor tindem spre ce ne pernitem..oricum intel ramane in top

  3. Este important ca cei de la intel sa aibe un concurent pe piata de la egal la egal asa cum a fost odata. Asa cum mai demult AMD vs INTEL era o batalie frumoasa din care cei mai castigati erau clientii.
    Ca si performante pure, tehnologii si altele intel sta foarte bine. Au ajuns la procesul de fabricatie pe 14nm pe cand AMD inca sunt la 32nm.. asta spune multe.
    Eu personal asteptam un bum din partea ARM acum cativa ani.. Nu a fost sa fie.
    Haide AMD te astept cu o surpriza frumoasa..

  4. DeMons a scris pe:

    Defapt, la 28nm.. Ovidiu.

Lasa-ne un comentariu: