Gigabyte vinde efecte audio Creative

Scris de: , in categoria: Stiri, in 24 February, 2009.

In anii trecuti, Creative a cumparat cam tot ce se putea cumpara in materie de companii producatoare de engine-uri (API-uri) audio, sau pur si simplu de softuri de pozitionare tri-dimensionala a sunetului. Printre achizitiile de rasunet reamintesc Aureal Semiconductor (cu al sau „disputat” A3D) si Sensaura. Singurul nume mare care a scapat (momentan) de apetitul Creative este QSound.

Despre aceste tehnologii si destinatia/performantele lor puteti citi intr-un articol excelent al lui Marius Ghinea din revista Chip – iunie 2003. Tot acolo veti putea descoperi (daca e cazul) importanta reverberatiei, obstructiei si a ocluziei in modelarea acustica virtuala.

Realizand probabil ca portofoliul impunator de tehnologii software (foarte bine promovat si perceput in randul cumparatorilor) poate fi valorificat prin licentiere, Creative a decis sa si-l scoata la mezat. Iar primul producator care beneficiaza de aceste tehnologii este Gigabyte.

Mai exact, o mare parte din placile de baza middle/high-end Gigabyte destinate procesoarelor Intel (X58, P45, P43 – informatii privind neincluderea nici macar a unui singur chipset cu suport pentru procesoare AMD nefiind disponibile), ce incorporeaza codec-uri audio mai „potente” (Realtek ALC889a si ALC888), suporta incepand de astazi efecte audio precum X-Fi CMSS-3D Virtual, X-Fi Crystalizer si EAX ADVANCED HD 4.0. Lista completa a placilor de baza compatibile o puteti consulta pe pagina-promo Gigabyte.

Aceste tehnologii erau considerate de catre public pana acum drept elemente sine qua non ale hardware-ului Creative, chiar si dupa aparitia Vista si implicit ingreunarea accelerarii audio hardware (Creative apeland la artificiul DirectSound numit Alchemy). Reactia acestora va fi deosebit de importanta pentru evolutia ulterioara a produselor Creative.

Mai mentionez ca aceste efecte se pot „proba” gratuit, Gigabyte furnizand pe  pagina de download a fiecarei placi de baza compatibile un demo NUMAI pentru Windows Vista pe 32 de biti. Acest lucru ma face sa  cred ca noul soft Creative/Gigabyte nu este decat o forma de Alchemy imbunatatita, capabila sa ruleze si in compania altui procesor audio decat cel X-Fi.

Pretul ce trebuie platit pentru o licenta integrala a respectivului soft este deocamdata necunoscut.

Comentarii

Lasa-ne un comentariu: