Intel lanseaza cel mai performant procesor de pe planeta, Core i7

Scris de: , in categoria: Stiri, in 18 November, 2008.

BUCUREŞTI, 18 noiembrie 2008….poate cea mai importanta zi din 2008 pentru domeniul IT. Astazi Intel au lansat oficial familia de procesoare Nehalem. Mai multe detalii despre aceasta noua arhitectura ati putut citi deja in articolele publicate pana acum (Partea 1 – principiile de baza ale noii arhitecturi, partea a 2-a – teste practice cu varful de gama i965 si partea a 3-a – 3 way SLI si CrossfireX fata in fata pe platforma X58).

Prezentarea noii game de procesoare a fost tinuta de catre domnul Irinel Burloiu, Business Development Manager, Intel Romania. Am aflat astfel mai multe informatii despre noua arhitectura, precum si o serie de informatii “din spatele cortinei” referitoare la modul in care isi capata numele fiecare serie de procesoare Intel in ultimii 40 de ani.  Conceptele cheie au fost performanta sporita fata de orice alt procesor prezent in acest moment pe piata, Turbo Boost si Hyper Threading. Tot datorira acestei prezentari am aflat si de road-map-ul Intel pentru urmatoarea perioada, dupa Nehalem urmand un die-shrink (Westmere, 32nm) si o viitoare generatie de procesoare (Sandy Bridge, 32nm).

Am avut placerea sa fim invitati sa vorbim in cadrul prezentarii despre comportamentul noilor procesoare atat in conditii real-life cat si in conditii de overclocking extrem. Pentru a obtine rezultate cat mai relevante in practica, am testat modelele i965 si i920, adica modelul “extrem” si modelul “entry-level”. Concluziile noastre au fost prezentate in cadrul evenimentului de astazi, si pot afirma ca testele noastre confirma pe deplin sporul de performanta declarat de Intel.  Colegul meu Razvan a prezentat si o serie de teste realizate cu ajutorul azotului lichid, placa de baza Intel X58 Smackover facand fata cu brio provocarii.

Vestile sunt bune si din punct de vedere al disponibilitatii. Intel au anuntat ca au livrat deja catre parteneri aproximativ 100000 de procesoare din noua serie. Pe de alta parte, la eveniment au fost prezenti parteneri Intel Romania care au expus o gama larga de sisteme bazate pe noua arhitectura.  Astfel, am avut ocazia sa vedem sisteme foarte interesante si variate. PC Coolers au expus un sistem foarte ingrijit si aratos (Nemesis Balance SE), care incorporeaza procesorul i965, o placa video Zotac GTX280AMP! si 3GB DDR3 Mushkin Frost Byte.  RHS au avut un sistem foarte puternic, bazat pe Asus P6T, i965 si 2 x 4870X2 in CrossfireX. UltraPro au prezentat o solutie interesanta, avand la baza Asus Rampage 2 Extreme si 3 placi video 9800GTX+ in SLI. Maguay au expus un sistem care se incadreaza in linia cu care ne-au obisnuit deja, sobru si puternic. Foarte interesanta a fost si oferta Flamingo, acestia avand expuse 3 sisteme, cu preturi pentru toate buzunarele –  3999 RON (sistemul entry-level bazat pe i920 si Intel X58 Smackover), 6999 RON (Diablo GP, bazat pe i940, 3GB DDR3 Kingston si 4870X2) si 11999 RON (Diablo GX, varful gamei celor de la Flamingo, care incorporeaza i965, 6GB DDR3 Kingston si doua placi video 4870X2 in CrossfireX. Dupa cum puteti vedea, magazinele din Romania sunt pregatite cu o gama variata de sisteme, iar alegerea unui cadou de Craciun tocmai a devenit putin mai dificila.

Personal am avut parte de o experienta deosebita, nu este de ici de colo sa fi martor la scrierea unei pagini din istoria IT. In continuare va las sa citit comunicatul de presa oficial.

BUCUREŞTI, 18 noiembrie 2008 – Intel Corporation a lansat pe piaţă cel mai avansat procesor desktop din istoria sa, procesorul Core® i7™. Este vorba de primul membru al unei noi familii de procesoare, cu nume de cod Nehalem, şi totodată cel mai sofisticat procesor fabricat vreodată de companie. Core i7 încorporează noi tehnologii care impulsionează nivelul de performanţă la cerere şi maximizează traficul de date. Procesorul Core i7 accelerează cu până la 40 la sută editarea de conţinut video, jocuri şi alte activităţi derulate pe Internet şi computer, fără a creşte consumul de energie.

Aşteptat de industria IT ca o minune a tehnicii, procesorul Intel® Core™ i7 deţine un nou record mondial de 117 puncte pentru benchmark-ul SPECint_base_rate2006*, ce măsoară performanţa unui procesor. Este pentru prima dată în istorie când un singur procesor depăşeşte un scor de 100 puncte.

“Intel a creat cel mai rapid procesor desktop de pe Pământ, pentru cei mai exigenţi utilizatori de pe Pământ, aceia care care folosesc PC-urile pentru jocuri, video şi muzică,” a declarat Irinel Burloiu, Business Development Manager, Intel România. “Combinând ceea ce reprezintă cel mai mare salt al companiei Intel în designul cipset-urilor, cu alte inovaţii incredibile, cum ar fi Solid State Drive-urile, procesorul Core i7 redefineşte noţiunea “computerul de mâine.”

Noul procesor Intel a primit review-uri pozitive pe website-uri de specialitate din toată lumea. Conform Anandtech, “Core i7 continuă să alimenteze motorul de performanţă al Intel”. “Core i7 este absolut tot ceea ce compania a promis că va fi”, scrie PC Perspective. “Nehalem este o capodoperă”, arată website-ul Lost Circuits, în timp ce Tech Report îl numeşte “una dintre schimbările cu cel mai mare impact asupra industriei de profil”.

Tehnologia unică Turbo Boost, dezvoltată de Intel, accelerează performanţa pentru a răspunde necesităţilor şi sarcinii de lucru a celui care utilizează computerul. Prin intermediul unei unităţi de control energetic la nivelul procesorului, şi folosind noii tranzistori de tip power gate”, realizaţi pe baza tehnologiei avansate pe 45 nanometri, Turbo Boost reglează în mod automat fracvenţa unuia sau mai multora dintre cele patru core-uri individuale de procesare, pentru aplicaţii single şi multi-threaded, impulsionând astfel nivelul de performanţă fără a creşte consumul de energie. Core i7 este echipat de asemenea cu cea mai nou tehnologie Intel pentru consum redus de energie, care permite PC-urilor desktop să intre în stand-by, opţiune rezervată până acum notebook-urilor dotate cu tehnologie Intel.

Procesorul Core i7 creşte de peste două ori lăţimea de bandă a memoriei faţă de platformele anterioare Intel “Extreme”, accelerând transferul în şi din procesor, cu ajutorul tehnologiei Intel® Quickpath. Dotat cu tehnologia Hyper-Threading, procesorul permite mai multor thread-uri să ruleze simultan, reuşind efectiv să facă două lucruri în acelaşi timp. Ca urmare, procesorul quad-core Core i7 asigură un nivel de performanţă de 8 thread-uri.

În plus, procesorul Intel Core i7 oferă performanţă unică pentru jocuri complexe 3D – este cu peste 40 la sută mai rapid decât modelele anterioare de procesoare Intel de înaltă performanţă – atât pe 3DMark Vantage CPU, cât şi pe testele AI*, benchmark-uri extrem de populare în industria computerelor, concentrate pe performanţele oferite pentru jocuri. Varianta Extreme Edition foloseşte 8 thread-uri pentru a rula jocuri cu inteligenţă artificială avansată, pentru o redare cât mai fidelă a aplicaţiilor respective.

Procesorul Intel® Core™ i7, şi placa de bază Intel Desktop Board DX58SO Extreme Series, bazată pe cipsetul Intel® X58 Express Chipset, vor fi disponibile imediat la nivel mondial de la mai mulţi producători de computere, atât în mediul online, cât şi în magazine, precum şi ca produs de retail disponibil prin vânzări online.

În România, noul procesor Core™ i7 va fi disponibil imediat după momentul lansării, în sistemele producătorilor Flamingo, Maguay, PC Coolers, RHS şi UltraPro.

Procesorul Core i7 este primul membru al familiei cu microarhitectură Intel Nehalem ale cărui versiuni pentru servere şi dispozitive mobile vor intra în producţie mai târziu. Fiecare procesor Core i7 conţine 8 MB de cache pe level 3 şi trei canale de memorie DDR3-1066, pentru a oferi cea mai bună performanţă a vreunei platforme desktop. Cel mai performant procesor Intel, Intel® Core™ i7 Extreme Edition, înlătură şi protecţia overspeed, permiţând utilizatorilor de produse Intel să măreasca viteza cipului.

Informaţii despre produs şi preţuri:

Procesor

Frecventa procesor

(GHz)

Preţ

Viteza QPI (GT/sec)

Cache

Suport viteză memorie

TDP

Generaţia procesorului

Intel® Core™ i7 Extreme Edition2

3.20

$999

6.4

8 MB

DDR3-1066

130W

Noua Microarhitectură Intel® Core™ (Nehalem) pe 45nm

Intel® Core™ i7 940

2.93

$562

4.8

Intel® Core™ i7 920

2.66

$284

4.8

Comentarii

Lasa-ne un comentariu: