Be Quiet! Silent Base 800 – Building a silent PC

Scris de: , in categoria: Carcase & Surse, Featured Articles, in 15 April, 2016.

Overclocking

 

Dupa ce am asamblat sistemul in carcasa am testat procesorul, memoriile si placa video pentru a stabili frecventele la care vom face testele de temperatura si performanta. Pentru stabilitate deplina in orice conditii, am setat procesorul la 4700MHz cu un vCore 1.34v. Memoriile au fost setate folosind profilul XMP 2.0, ceea ce inseamna ca avem 16GB DDR4 3200 cu latentele 15-17-17-35 2T in dual-channel in timp ce placa video a fost setata la 1100MHz pentru nucleul grafic si default – adica 500MHz – pentru memoria HBM.

Daca in cazul procesorului am crescut voltajul fata de stock, placa video si memoriile au rulat la aceste frecvente fara a fi necesara ajustarea voltajului. Pentru ca in cazul arhitecturii Skylake-S, frecventa northbridge-ului joaca si ea un rol important in ceea ce priveste performanta, am marit si frecventa acestuia de 4GHz la 4.5GHz. In Prime 95 Blend 64 biti temperatura procesorului a atins 89 grade C pe cel mai cald nucleu in conditiile in care testele au fost realizate cu carcasa inchisa, iar procesorul a avut atat tensiunea de alimentare cat si frecventa urcata destul de mult. Impresionant pentru un cooler pe aer as putea spune, sincer sa fiu nu ma asteptam sa pot sa stabilizez sistemul la 4.7GHz.

 

oc_cpu

oc_gpu

 

Metodologie

 

Ca de fiecare data, metodologia specifica fiecarui test va fi detaliata, acolo unde este cazul, in capitolul corespunzator testului respectiv. Am incercat sa obtinem un set complet de teste, care sa ne arate cat de performant este sistemul nostru per total. Astfel, avem atat teste sintetice, cat si aplicatii reale, precum si o serie de benchmark-uri dedicate overclockerilor. In cazul jocurilor am testat intr-o singura rezolutie, adica 1920×1200 8xAA (4x, cat permite jocul), toate detaliile la maxim, adica asa cum se joaca majoritatea posesorilor de platforme high-end.

Evident, avem in test si aplicatii single-threaded si aplicatii multi-threaded, aplicatii pe care le folosesc milioane de utilizatori din intreaga lume pe PC-ul personal (de exemplu IrfanView), dar si aplicatii destinate cu precadere mediului profesional (3DStudioMAX), jocuri care s-au impus ca si mediu de testare de ceva vreme, dar si unele dintre cele mai noi aparitii ale momentului, toate acestea pentru a va ajuta sa va formati o imagine cat mai completa asupra performantei sistemului nostru.

 

Comentarii

11 comentarii la: Be Quiet! Silent Base 800 – Building a silent PC

  1. vladi a scris pe:

    mai schimbati si voi jocurile bossilor ..
    cine mai joaca asa ceva ce postati voi

  2. Mugurel a scris pe:

    De curiozitate: care ar fi logica pe care ai mers cand ai pus ventilatorul AIO-ului in pull? Intreb pentru ca eu am unul pus asa incat sa sufle aer in carcasa prin radiator si ma gandesc daca ar fi bine sa il schimb sau nu…

  3. Eu a scris pe:

    Specificatiile carcasei nu au fost puse in review sau mi-au scapat ? Deasemenea, inaltimea, 559mm, este cu sau fara sinele alea ? Mi se pare cam usoara, doar 9.31KG pentru dimensiunile ei e prea putin, nu se mai fac solide cum se faceau odata..

  4. Eu a scris pe:

    Si apropos, ai putea pune si un test cu consumul in ceva mai realist gen benchmark heaven pentru a simula un joc mai pretentios ?AVP totusi nici procesorul si nici placa video nu o streseaza prea mult.

  5. Monstru a scris pe:

    vladi – le schimbam odata cu aparitia noilor placi grafice. Nu este important cine joaca respectivele jocuri, este important cat de reprezentative sunt penmtru puterea de procesare a placilor video. Nu tot ce e nou scaleaza cum trebuie

    Mugurel – nu ar trebui sa vezi mare diferenta intre push si pull, alegerea o faci si in functie de spatiu si situatie

    Eu – nu, nu au fost “puse” in review. AvP streseaza placa video destul de serios si este o referinta pentru noi de ani de zile. Daca schimbam jocul nu mai poti compara cu nici o alta masuratoare facuta de noi in ultimii 2-3 ani…

  6. Eu a scris pe:

    Totusi puteati adauga un joc care sa streseze mai mult si procesorul nu doar placa video, este relevant pentru ca e important de stiut care ar fi consumul cu un asemenea sistem overclockat intr-un joc / situatie care poate duce cpu load mult mai sus decat o poate duce AVP. Adica ok, consum 380W in AVP, dar majoritatea jocurilor noi streseaza cpu mult mai mult decat o face AvP, caz in care consumul ar fi sarit lejer de 400W.

  7. Monstru a scris pe:

    Uite am testat…. In Far Cry Primal consuma 360W…

  8. kvarq a scris pe:

    De regula chiar si pentru mai putin am observat in review-uri ca depaseau frecvent 1.4 V, tot cu aceasta placa.
    Cand am vazut 4.7GHz cu 1.34 V…
    Ce LLc si setari suplimentare ati folosit?
    Posibil totusi ca exemplarul de procesor sa fie foarte bun.

    Am incercat 4.6Ghz cu 1.37-1.39 V chiar, stabilind LLC6 pentru Extreme VIII. Dar s-a dovedit ca nu era 100% stabil, prime 95 (v28.5) a picat dupa 37 min si in OCCT la minutul 57.

  9. Sincer sa fiu de cand folosesc laptop nu m-am mai uitat la configuratii de PC, dar mi-a atras atentia carcasa, care mi se pare ultra smechera. Cu toate coolerele alea oare cati decibeli scoate sistemul? Mi-ar placea sa trec din nou pe PC sa rulez si jocuri mai noi dar lucrez foarte mult noaptea si PC-urile sunt foarte galagioase comparativ cu laptopurile. Oare coolerele de la carcasa se pot opri pe timp de noapte?

  10. kvarq a scris pe:

    Cu aceasta placa de baza se pot edita curbe de profil din BIOS pentru ventilatoarele carcasei si coolerul procesorului. Indicat ca ventilatoarele carcasei sa fie PWM. Puteti opta pentru unele cu adevarat silentioase, Noctua S12A PWM. Prin urmare se pot porni doar daca temperatura procesorului depaseste o anumita temperatura de exemplu sau sa fie mentinute la o rotatie scazuta.

  11. matose Post author a scris pe:

    kvarq, scuze de raspunsul intarziat dar de-abia acum am avut ceva timp liber. Exemplarul de procesor conteaza intr-adevar foarte mult. Ca setari folosite iti pot spune ca am folosit penultimul nivel, frecventa de comutatie a VRM-ului la 500kHz si cam atat.

Lasa-ne un comentariu: