NZXT Whisper – fortareata digitala
Astazi am hotarat sa acordam din nou sansa unui cititor de-al nostru sa isi posteze primul articol pe lab501.ro. Probabil ca multi dintre voi cunoasteti articolele lui dr_dream de pe diferite forumuri dar si de pe site-ul sau. Sper sa va placa acest articol la fel de mult ca si celelalte !
Matei Mihatoiu – “matose”
Piata carcaselor a cunoscut o evolutie destul de buna in ultimii ani, unii producatori punand accent pe racire, altii pe silentiozitate sau calitate, iar altii incearca sa satisfaca toate aceste aspecte. Cu cativa ani in urma, ne putem aminti cum si-au facut timid aparitia ventilatoarele de 25cm pe carcasele Aplus, care au si avut succes in randul utilizatorilor; mai putin insa in cel al entuziastilor sau pasionatilor de overclocking, pe care un asemenea ventilator montat in usa carcasei ii impiedica sa instaleze un cooler pentru procesor de dimensiuni mari. Asadar in prezent, carcasa perfecta este cea care reuseste cu succes sa imbine performantele, silentiozitatea si calitatea. NZXT Whisper este o astfel de carcasa si reprezinta subiectul acestui review.
NZXT este o companie infiintata in anul 2004 in Los Angeles si este renumita in intreaga lume pentru proiectarea de produse unice destinate satisfactiei entuziastilor. Printre produsele NZXT regasim carcase, surse si periferice ce detin numeroase premii si care abia acum si-au facut aparitia in Romania.
NZXT Whisper vine bine protejata intr-o cutie mare de carton, pe fata careia regasim o poza a panoului frontal iluminat. Specificatiile complete sunt printate pe ambele parti ale ambalajului, iar pe spate sunt descrise punctele forte ale carcasei, inconjurate de cateva imagini reprezentative: solutie complet silentioasa, design modern, panou frontal de aluminiu, extensibilitate mare, spatioasa si pregatita pentru o racire pe apa. Inlaturarea cutiei de carton ne dezvaluie carcasa Whisper invelita intr-o folie si protejata impotriva loviturilor, de bucati mari de spuma izolatoare styrofoam.
Un templu in exterior…
NZXT Whisper este o carcasa impunatoare in primul rand datorita dimensiunilor sale, dar si a elegantei sale oferite de usa frontala acoperita intr-o proportie de 50% de o placa groasa de aluminiu in forma de triunghi, ce da carcasei un aer oarecum misterios. Usile din lateral, partea superioara si cea inferioara a carcasei sunt simple, fara gauri de aerisire, pentru o antifonare cat mai buna a zgomotului produs de ventilatoarele din interior. Spatele carcasei in schimb este perforat intr-o mare masura pentru evacuarea unei cantitati ridicate de aer. De asemenea, exista in spatele carcasei si doua gauri, fiecare acoperita de cate o bucata de caciuc, special pentru racirea pe apa. NZXT Whisper, cu greutatea sa considerabila de 12,3 kg, se aseaza foarte stabil pe patru picioruse de cauciuc, care elimina totodata si vibratiile.
Cadrul panoului frontal este umplut de o grila de plastic si de acel triunghi de aluminiu de care am amintit mai devreme. Butonul de power (pornire) a unitatii, impreuna cu LED-urile de power si HDD, raman tot timpul la vedere, pe cand accesul la butonul de reset se face numai atunci cand este deschisa usa panoului frontal. Usa panoului frontal se deschide cu usurinta datorita sistemului de inchidere cu magneti, iar in spatele acesteia se ascunde in partea superioara un logo de metal NZXT, si sub cele sapte bay-uri 5.25” este o gaura acoperita de o plasa de metal prin care intra aerul in carcasa. Primul bay 5.25” este locuit de un adaptor 5.25” la 3.5”, ce poate gazdui unitati FDD sau fan controllere mici. Porturile USB, Audio si eSATA nu sunt amplasate pe panoul frontal, asa cum este cazul la majoritatea carcaselor, NZXT Whisper avandu-le ascunse de o clapa pe partea superioara. Acest concept este unul reusit, deoarece porturile se pot rabata doar atunci cand este nevoie de ele. Din pacate, atunci cand actionam butonul clapei, aceasta nu se deschide mereu singura in totalitate si necesita putin ajutor din partea utilizatorului.
Sesam, deschide-te!
Usile laterale sunt fixate de doua suruburi, respectiv de doua suruburi de tip “thumbscrew” in cazul usii din partea dreapta, care nu necesita interventia unei surubelnite. Aceste usi solide, dar si tavanul carcasei sunt acoperite pe interior cu un material fonoabsorbant de calitate, ce justifica numele carcasei: Whisper (soapta). In interior ne astepta un pachetel, in care se pot gasi accesoriile si manualul carcasei. Suruburile sunt impartite dupa functia lor in pungute diferite, astfel incat sa fie usor de gasit.
Compartimentul superior se bucura de un spatiu generos si suporta de la placi de baza Micro ATX, la unele Extended ATX. Cable managementul este facilitat in NZXT Whisper, de acele gauri largi, doua in tray-ul placii de baza si trei in partea de jos, prin care se pot trage si ascunde cablurile. Fluxul de aer aici este asigurat de un singur ventilator de 120mm pentru evacuare, care sincer sa fiu nu imi dau seama de unde va trage aerul. Pentru bay-urile 5.25” NZXT a optat pentru un sistem de prindere tool-less, unitatile fiind fixate numai pe o parte de niste piedici.
In partea inferioara, primul lucru care ne sare in ochi sunt cele noua tavite HDD, care suporta atat unitati 3.5”, cat si 2.5”, inclusiv SSD-uri. Aceste sine pe care se monteaza unitatile de stocare, beneficiaza de suporti de silicon foarte utili, ce elimina vibratiile hard disk-urilor si care in functie de unitatea de stocare, se pot muta in diferite pozitii. In spatele compartimentului inferior unde se monteaza sursa de alimentare sunt preinstalate doua ventilatoare de 80mm, care ajuta la evacuarea aerului din carcasa, introdus prin partea frontala de un ventilator de 140mm cu LED-uri. Spatele tray-ului placii de baza este cat se poate de simplu, lipsit de orice fel de carlige folositoare la aranjarea cablurilor.
Panoul frontal de plastic se tine cu un fel de ancore fixat de scheletul de metal al carcasei si se indeparteaza cu usurinta. Cu ocazia demontarii panoului frontal, vedem si cei doi magneti responsabili pentru inchiderea usii frontale. Ventilatorul de 140mm avand un rol important in ceea ce priveste fluxul de aer, este montat intr-un suport de plastic dotat cu un filtru de praf foarte eficient.
Ventilatoarele care evacueaza aerul cald din carcasa sunt negre, simple si dispun atat de un conector 3-pin, cat si de unul molex pentru alimentare
Comoara ascunsa
Vom incepe instalarea cu sursa, pe care am montat o rama de cauciuc, furnizata de carcasa Whisper. Aceasta are rolul de a elimina vibratiile sursei, care se monteaza cu ventilator in sus, putin sufocat de cele doua ventilatoare ale carcasei de 80mm si de ultima cusca de HDD. Din fericire, atat ventilatoarele de 80mm, cat si cele doua custi de HDD care stau atarnate deasupra sursei, se pot demonta cu un minim de efort. Instalarea hard disk-urilor pe tavitele HDD se face utilizand suruburi, pe care le fixam in partea inferioara a unitatilor 3.5”, respectiv 2.5”. Unitatilor de stocare se pot monta in ambele sensuri, iar in cazul de fata am optat pentru o instalare cu porturile SATA orientate catre partea stanga a carcasei. Unitatea optica se monteaza extrem de usor, este necesar doar inlaturarea unei placute de plastic ce acopera bay-ul 5.25” respectiv, dupa care introducem unitatea si o fixam cu o piedica. In cazul de fata am ales sa instalez unitatea optica in locul adaptorului 5.25” la 3.5”, care ocupa primul bay. Placa de baza are loc mai mult decat suficient, instalarea acesteia facandu-se de asemenea, cu mare usurinta.
Totul a intrat extrem de usor NZXT Whisper, iar griji privind spatiul placilor video chiar nu aveti de ce sa va faceti, deoarece in carcasa Whisper sunt 33,5cm disponibili, ceea ce inseamna ca si cele mai lungi placi, in prezent de 27cm, vor intra fara probleme.
Procedura de testare si rezultate
Sistemul de test folosit este compus din urmatoarele componente:
Gigabyte GA-P35-DS3R
Intel Dual Core E2160
Mushkin XP2-6400 996580 (2x2GB)
TwinTech 9800GT XT OC
2x Samsung Spinpoint 250GB SP2504C
DVD-Writer LG 4167
Seasonic S-12 430W
Cooler Master Hyper Z600 cu GELID WING 12 UV
Temperatura ambientala: ~25°C
Procesorul a fost overclockat la o frecventa de 3.06GHz cu un voltaj de 1.36 setat in BIOS. De racirea procesorului s-a ocupat Cooler Master Hyper Z600 impreuna cu un ventilator GELID WING 12 UV, al carui viteza a fost coborata la ~1000rpm.
Cablurile au fost aranjate in asa fel, incat sa nu stanjeneasca fluxul de aer, iar NZXT Whisper a trecut prin patru etape diferite de testare:
1. Stock: atat carcasa, cat si ventilatoarele au fost lasate asa cum vin ele standard.
2. Fara custi HDD: cele doua custi de HDD suspendate deasupra sursei au fost inlaturate
3. Fara vent 80mm: s-au indepartat atat custile de HDD, cat si cele doua ventilatoare de 80mm
4. Silent: pentru o silentiozitate sporita ventilatorul din spate de 120mm, a fost coborat de la ~1250 la ~950rpm, iar cel din fata de 140mm a fost ajustat de la ~1100 la ~850rpm. In continuare, cele doua custi de HDD, cat si cele doua ventilatoare de 80mm au ramas demontate.
Temperatura in idle a fost inregistrata dupa 15 minute de inactivitate, iar cea din sarcina (load), a fost masurata dupa 30 de minute de stres cu programele Prime95 si GPU Caps Viewer, executate in acelasi timp.
Rezultatele obtinute de carcasa NZXT Whisper nu sunt spectaculoase, asta datorandu-se sacrificiilor facute pentru silentiozitate, insemnand un sistem de racire modest si interiorul acoperit cu materialul fonoabsorbant ce retine caldura.
Inlaturarea celor doua custi de HDD este benefica, coborand putin temperaturile. In schimb, ventilatoarelor de 80mm au un impact foarte mic asupra temperaturilor, eliminarea lor ridicand temperatura la unul din hard disk-uri cu 1°C si coborand-o pe cea a placii video cu 3°C, asta datorandu-se fluxului de aer neoptimizat. Cele mai slabe rezultate au fost obtinute in testele “Silent”, in care performantele de racire au fost puse pe locul doi, temperaturile fiind totusi satisficatoare pentru un sistem foarte silentios.
Cat despre zgomotul, nu pot oferi decat o parere subiectiva. Nivelul de zgomot produs de unitate in timpul functionare este rezonabil, el putand fi redus prin eliminarea celor doua ventilatoare de 80mm @ ~1670rpm aproape inutile. In ceea ce priveste unitatile de stocare, ele aproape ca nu se aud deloc, nici macar atunci cand lucreaza. Acest lucru se datoreaza saibelor de silicon care absorb vibratiile, dar si a materialului fonoabsorbant de calitate de pe usile laterale ale carcasei.
Concluzie
NZXT Whisper este o carcasa cu un sistem de racire modest, marimea si greutatea fiind folosite pentru alte scopuri. Punctul forte acestei carcase fiind nivelul redus de zgomot, datorita materialul fonoabsorbant de calitate, a saibelor de silicon de pe tavitele pentru unitatile de stocare, a ramei de cauciuc pentru sursa si a picioarelor carcasei tot de caucic ce elimina vibratiile. Interiorul este foarte spatios, faciliteaza cable-managementul, suporta fara problema cele mai lungi placi video si un numar incredibil de unitati de stocare, atat 3.5”, cat si 2.5”, inclusiv SSD-uri.
Carcasa Whisper mi-a placut foarte mult, datorita design-ului exterior de-a dreptul superb, fara briz-briz-uri inutile, a constructiei solide si a nivelului redus de zgomot. Greutatea nu a constituite o problema in cazul meu, deoarece nu sunt obisnuit sa mut carcasa zilnic dintr-un loc in altul, insa pentru cineva interesat de LAN Party-uri aceasta ar putea fi un impediment. Porturile de pe partea superioara a carcasei sunt usor accesibile, iar usa panoului frontal este folositoare atunci cand dorim sa ascundem o unitate optice de o alta culoare. Recomand inlaturarea celor doua ventilatoare de 80mm, care fac inutil zgomot, iar in cazul unui pasionat adevarat de silent-computing recomand instalarea unui fan controller sau schimbarea ventilatoarelor cu altele mai lente si silentioase. Un lucru foarte placut pentru amatorii de racire pe apa este faptul ca se pot demonta cele doua custi de HDD suspendate deasupra sursei, pentru a face loc componentelor de water-cooling.
Comentarii
Felicitari, foarte bun review-ul!
Totusi, am cateva nelamuriri. In primul rand, mi se pare extrem de mare temperatura procesorului, mai ales tinand cont de coolerul folosit. E chiar asa slaba racirea la carcasa?
Temperatura in “load”+”silent” depaseste deja specificatiile Intel (73.2grC pentru E2160), deci e cam grav.
Cat despre zgomot, nu ma prea incurajeaza aprecierea de “rezonabil”. Era mai ok o comparatie de genul “La 1m se aude putin, la 1,5m e dead-silent”, mult mai utila pentru persoana care ar vrea sa achizitioneze aceasta carcasa.
Desi imi place design-ul foarte mult, consider ca pretul este mult prea mare pentru ce ofera. Practic, in banii acestia, poti sa reduci la tacere cam orice alta carcasa, cu o investitie intr-un fan-controller si venturi bune.
am o intrebare,de unde pot sa fac comanda la izolatie ifonica(buretele care izoleaza fonic)?
Interesant, daca iti doresti o carcasa cat de cat silentioasa direct din fabrica ,pt un sistem gen MEDIA HOME. Apreciez efortul pt review ,la mai multe la fel de bune!!!
Pe măsură ce citeam acest rânduri, mă întrebam dacă este aceeaşi carcasă pe care am avut prilejul s-o văd în acţiune nu cu mult timp în urmă şi vă spun la modul cel mai sincer că prezentarea oferită este excelentă în comparaţie cu produsul. Deja unul dintre cititori (eXpander) a sesizat foarte bine temperatura foarte mare a procesorului, chiar şi în condiţiile unei scăderi a turaţiilor ventilatoarelor. Faptul că porturile usb apar şi dispar precum în poezia lui Eminescu „La Steaua” îmi este greu să-l văd ca un fapt pozitiv.
Nu înţeleg ce gen de utilizatori au avut în minte când s-au gândit la chestia asta, denumită pompos „Whisper” şi mă gândesc doar că s-ar putea să aibă dreptate, fiindcă în lipsa unei ventilaţii corespunzătoare, sistemul o să tacă definitiv.
P.S. Există un review pe bit-tech.net, unde aceeaşi carcasă obţine 6 „steluţe” din 10, iar opinia editorilor respectivi este, citez „we can’t really recommend the NZXT Whisper.”
Este carcasa perfecta, reuseste sa imbine performantele, silentiozitatea si calitatea.
Pingback: REVIEW: NZXT Whisper - Fortareata Digitala - Computer Games Forum
Cele mai recente stiri
GamesCom 2024 – NVIDIA
Scris in 29 August, 2024.
GamesCom 2024 – ASRock ne arata gama de placi Intel Z890
Scris in 22 August, 2024.
GamesCom 2024 – be quiet!
Scris in 22 August, 2024.
GamesCom 2024 – ASRock ne arata gama de placi AMD X870 / X870E
Scris in 22 August, 2024.
GamesCom 2024 – DeepCool
Scris in 22 August, 2024.
Computex 2024 – Sharkoon
Scris in 11 June, 2024.
Computex 2024 – ASRock
Scris in 11 June, 2024.
Computex 2024 – EKWB
Scris in 11 June, 2024.
Computex 2024 – G.Skill
Scris in 11 June, 2024.
Computex 2024 – ID-Cooling
Scris in 11 June, 2024.
Articole Gaming
Alte articole
Syndication
Viziteaza-ne pe Facebook
Urmareste-ne pe Twitter
Vezi ce facem pe YouTube