Prezentare – be quiet! Dark Base Pro 901

Scris de: , in categoria: Carcase & Surse, in 5 October, 2023.

Analiza exterioara

 

be quiet! Dark Base Pro 901 este o carcasa full tower modulara, impresionanta atat prin dimensiunile sale (60.4 x 27.5 x 56.9 cm), prin greutatea sa (de aproximativ 16kg), cat si prin design-ul acesteia. Aceasta imbina in constructia sa o gama diversificata de materiale cum ar fi otelul, plasticul, sticla securizata dar si aluminiul. In functie de cerintele sistemului instalat in interiorul carcasei, utilizatorul isi poate adapta noul flagship atat pentru silentiozitate, cat si pentru airflow, folosindu-se de componentele aditionale incluse in pachetul de accesorii.

Din fabrica, be quiet! Dark Base Pro 901 vine pregatita pentru silentiozitate, aceasta avand deja instalatat pe masca frontala un panou opac, dezvoltat special in acest sens. Fata acestuia este din aluminiu slefuit in timp ce pe spate este montat material fonoabsorbant de calitate. Plafonul ascunde sub panoul tip mesh ( tip “click”), doua panouri din plastic, antifonate la randul lor, insa de dimensiuni mai reduse. Ultima frontiera a carcasei in lupta pentru silentiozitate ia forma panoului lateral din otel, acesta avand material fonoabsorbant dispus pe intreaga sa suprafata.

Cand trecem la partea de optimizare a exteriorului carcasei pentru airflow, estetica carcasei nu va suferi foarte mult din punct de vedere vizual. Inlocuirea panoului frontal din aluminiu cu unul tip mesh metalic pastreaza in continuare ideea de eleganta si bun-gust specifica pietei europene, in timp ce plafonul va ramane neschimbat din punct de vedere vizual – vom avea tot panoul tip mesh metalic la vedere chiar daca vom renunta la unul / amandoua panourile fonoabsorbante aflate dedesubt. Ba chiar mai mult, prin natura sasiul dezvoltat, acesta ofera posibilitatea de a adauga elemente de racire in zona panoului lateral, sau chiar in zona podelei.

Totusi, este bine de stiut ca indiferent asupra carui tip de panou frontal ne vom decide, be quiet! ofera optiunea de a instala frontal, in zona inferioara, o unitate ODD. Odata ce se instaleaza in interior suportul de sustinere pentru unitatea de 5.25″, accesul la aceasta se va face frontal, deschizand partea inferioara a mastii frontale prin apasare (in dreptul logo-ului mai exact). Atat timp cat zona va ramane nepopulata cu o unitate de 5.25″, acolo va ramane un filtru de praf magnetic.

Masca frontala este casetata iar odata scoasa (prin tragere), vom avea acces atat la filtru de praf magnetic ce corespunde zonei inferioare, cat si cel aflat in partea superioara a panoului frontal unde gasim un sistem de prindere tip “click”. Asadar, masca frontala trebuie scoasa atunci cand vrem sa inlocuim panoul frontal superior cu cel pentru airflow, cand vrem sa instalam unitatea ODD / un ventilator / radiator frontal sau cand vrem efectiv sa curatam filtrul de praf din aceasta zona.

Zona de control a lui Dark Base Pro 901 este adusa la zi si ofera porturi HD Audio (mic + audio), 4 porturi USB 3.2 si un port USB 3.2 Gen. 2 Type C, toate fiind iluminate pentru a fi gasite mai usor in medii deficiente in iluminare, cum ar fi pe timpul noptii. Cum majoritatea telefoanelor sunt compatibile cu incarcarea wireless, nu poate decat sa ne bucure includerea unei astfel de dotari pe plafon, in proximitatea zonei de control.

Fiind o carcasa cu un design adaptat gusturilor europeene, iluminarea lui be quiet! Dark Base Pro 901 este una discreta si contureaza marginea mastii sursei continuand cu delimitarea panoului frontal. Asadar, controlul iluminarii ARGB si al turatiei ventilatoarelor incluse se face prin intermediul panoului capacitiv aflat tot in zona de control a carcasei, sub zona conectorilor USB. Prin panoul de control se poate merge chiar mai departe si sa sincronizam iluminarea carcasei cu placa de baza sau putem controla turatia ventilatoarelor exclusiv prin intermediul placii de baza (daca ne conectam la placa de baza si ne folosim de optiunea “Sync”). Iluminarea ARGB ofera o gama variata de culori din care putem alege impreuna cu unul din cele 4 moduri de efecte vizuale (regular, breath, comet, trail). Evident, exista si optiunea de a renunta complet la iluminare, ramanand doar zona de control vizibila. Intre cele doua panouri capacitive este amplasat butonul de Power.

Odata ce ne mutam atentia asupra zonei din spate a carcasei, vom intalni modularitatea zonei sloturilor de expansiune (8 la numar). Aici avem optiunea de a roti doar zona sloturilor de expansiune cu 90 grade pentru a instala placa video vertical. Desi aceasta decizie implica aditional achizitionarea unui riser, totusi este bine sa fim informati si despre aceasta optiune. Mai departe, vom ajunge in zona “de podea” a carcasei, unde gasim un filtru tip sertar cu model tip fagure ce se scoate frontal. Spre partea frontala a podelei gasim o zona dedicata unde putem instala un ventilator, insa asta cel mai probabil va insemna renuntarea la montantul unitatilor de 3.5″ din interior. Inaltimea picioarelor este potrivita chiar si pentru un covor pufos; cu toate acestea desi pe zona de contact a picioarelor sunt aplicate pad-urile cauciucate, cel mai probabil din cauza greutatii carcasei, am gasit urme usoare pe masa noastra de teste in urma manipularii – s-au sters fara probleme. Desi in utilizarea de acasa, manipularea lui be quiet! Dark Base Pro 901 va fi considerabil mai scazuta, totusi este bine de stiut.

 

Comentarii

Lasa-ne un comentariu: