Prezentare – be quiet! Dark Base Pro 901
Analiza interioara
Dupa cum am amintit si mai devreme, be quiet! Dark Base Pro 901 este o carcasa reversibila, insa, noi ne vom axa pe structura standard, adica forma sub care este livrata. In ceea ce priveste layout-ul inversat gasiti aici un video detaliat in care se poate vedea intregul proces de demontare si inversare, realizat chiar de catre producator.
Asadar, vom incepe prin a mentiona faptul ca nu avem limite impuse de interior atunci cand vorbim despre placile de baza ce pot fi folosite, ba mai mult, instalarea unei placi de baza in format E-ATX presupune instalarea unui cover pentru cable management (se afla in pachetul de accesorii) pe partea din spate a tray-ului placii de baza. Sasiul este bineinteles decupat pentru facilitarea montarii backplate-urilor coolerelor, in timp ce pentru usurinta cablarii avem nenumarate zone de trecere amplasate in mod convenabil in jurul tray-ului placii de baza, facilitand astfel intregul proces de cable management.
Numarul unitatilor de stocare este de-a dreptul impresionant: 16 x 2.5″ (6 incluse), 7 x 3.5″ (2 incluse) si inca o unitate de 2.5″ care se instaleaza in locul montantului unitatilor de 3.5″. In dreapta placii de baza gasim un bracket detasabil ce vine din fabrica cu cover-uri din plastic pentru a masca cele 5 pozitii in care poate fi instalat un montant ce va contine de cele mai multe ori o unitate de 3.5″sau doua unitati de 2.5″. In functie de acest lucru, lungimea maxima a placii video care poate fi instalata va varia de la 495mm fara HDD instalat in dreptul sau, pana la 350 / 370mm cu HDD instalat.
Indiferent daca aceasta zona va fi populata sau nu cu o unitate de stocare, pentru o etansare suplimentara a zgomotului, exista optiunea de a atasa pe partea din spate a bracket-ului, o masca din plastic – aceasta practic nu va lasa zgomotul sa iasa prin decupatura panoului lateral. Acest bracket poate fi inlocuit cu un alt tip de bracket (din pachetul de accesorii) ce permite instalarea a 3 ventilatoare de 120mm sau a unui radiator de 120mm / 240mm / 360mm, marind astfel volumul de racire din interiorul sistemului. Un bracket asemanator gasim amplasat si pe zona plafonului, unde putem instala pana la 3 ventilatoare de 120mm / 140mm sau chiar un radiator de 120mm / 240mm / 360mm.
Desi pe partea frontala gasim deja instalate 2 ventilatoare proprietare Silent Wings 4 de 140mm, in aceasta zona se mai poate monta inca un ventilator de 140mm sau chiar un radiator de pana la 420mm. In zona din spate a carcasei gasim cel de-al treilea ventilator inclus de producator, identific in specificatii cu cele frontale. Solutia celor de la quiet! in ceea ce priveste conectarea ventilatoarelor este interesanta si extrem de utila: carcasa este prevazuta cu doua zone unde avem un fan splitter – unul frontal (pe interior) si unul amplasat spre spatele carcasei (pe bracket-ul de pe plafon), ambele fiind limitate la un maxim de 3 ventilatoare. Astfel, prin intermediul zonei de control se pot controla un maxim de 6 ventilatoare, in tip ce cablarea acestora urmareste canalele de cablu si bridele pentru ancorare. Pentru iluminarea mastii frontale si pentru transmiterea semnalului la cele doua fan controllere, producatorul s-a folosit de conectori pogo-pins, reducand astfel aglomerarea cu cabluri si conturand totodata fiabilitatea si ergonomia lui Dark Base Pro 901.
Partea superioara a mastii sursei este construita in mare parte din otel, in timp ce spre partea frontala be quiet! a optat pentru un panou din plastic compact, ce poate fi schimbat cu unul tip grilaj, inclus de asemenea in pachetul de accesorii. Profitand de portiunea de otel a mastii sursei, suportul de sustinere magnetic a placii video ofera o sustinere suplimentara sloturilor placii de baza, servind in acelasi timp si ca zona de trecere pentru cablurile de alimentare a placii video (in pozele de mai jos puteti vedea cum am instalat pentru demonstratie o placa video Geforce RTX 4090 cu tot cu alimentarea 12VHPWR). Suportul este prevazut cu un capac de plastic care se scoate si astfel se poate face cablarea firelor, pastrand totodata un aspect stilizat al interiorului. Partea inferioara a mastii sursei este construita din plastic, fiind detasabila – aplicand presiune in zona numelui “be quiet”! pe spatele mastii gasim o a doua zona de conectare a iluminarii, utila pentru scenariul layout-ului inversat.
In partea din spatele a tray-ului placii de baza gasim zona dedicata unitatilor de 2.5″, dar si montantul detasabil al celor 2 unitati de 3.5″. Acesta din urma se poate demonta, iar in locul sau putem instala un ventilator aditional. Zona sursei este prevazuta cu pad-uri cauciucate de dimensiuni generoase, menite sa preia din posibilele vibratii ale sursei de alimentare. Partea de cable menagement este foarte generoasa, sasiul avand extrem de multe zone prin care cablurile pot fi trase si ancorate – jocul ingenios de a amplasa tray-ul placii mai spre interior, in timp ce bracket-ul unitatilor de stocare este mult mai in interior decat tray-ul placii de baza duce la crearea unor canale de cablu late de 2-3cm. La acestea se adauga si “extensiile” in relief aflate in jurul tray-ului placii de baza.
Comentarii