Prezentare – Corsair Obsidian 1000D

Scris de: , in categoria: Carcase & Surse, in 10 May, 2018.

Corsair Obsidian 1000D

 
Aprilie 2013: Universul carcaselor super-tower era zguduit de o aparitie exploziva, un adevarat monstru cu greutate (la propriu), a carui prezenta este in continuare mentionata admirativ in intreaga lume. Este vorba, bineinteles, de Corsair Obsidian 900D, flagship-ul companiei in zona carcaselor de PC gigantice. Anii au trecut, piata a evoluat, multe alte carcase super-tower au aparut intre timp si desi minunata 900D a ramas in continuare un clasic al entuziastilor PC-urilor colosale, acum, in 2018, isi arata varsta, cele doua-trei riduri din oglinda fiind date de compatibilitatea scazuta cu sistemele de racire cu apa extreme, de genul dual-loop cu mai multe radiatoare de dimensiuni mari. Era momentul pentru un nou cutremur al pietei, iar prietenii nostri de la Corsair s-au decis sa il produca. Astazi, cu bucurie in suflet si interes in priviri va oferim spre digerare digitala noul flagship al carcaselor super-tower, si anume Corsair Obsidian 1000D!

De la bun inceput trebuie sa mentionam ca aceasta carcasa nu este construita pentru publicul general, ci este creata pentru acel public-tinta ai carui membri nu se dau inapoi de la cheltuieli extravagante pentru a-si satisface pasiunea fata de PC-uri. Carcasa este colosala, avand o greutate apreciabila (30 de kilograme goala!) si dimensiuni elefantine, fiind una dintre cele mai mari carcase de PC existente pe piata la momentul actual. Intreaga ei constructie denota o grija fara cusur fata de detalii, fiindu-ne extraordinar de dificil sa ii gasim puncte slabe. Design-ul este exceptional, carcasa fiind de o frumusete impresionanta, pornind de la panourile de sticla securizata aflate practic peste tot (frontal, laterale si top) și trecand prin zonele superioare din aluminiu care incadreaza fasia centrala din sticla. Carcasa respira putere, stabilitate si modernism, lasand in acelasi timp impresia de minimalism, ceea ce nu poate decat sa ne bucure.

Evident, o astfel de carcasa nu are cum sa fie ieftina, pretul sau fiind pe masura capabilitatilor. In SUA, pretul sau recomandat este de 500 USD, ceea ce in Europa se traduce prin 500 EUR. Poate parea enorm, comparativ cu pretul mediu al unei carcase obisnuite middle tower, dar nu trebuie sa uitam ca aceasta carcasa are costuri de constructie mult mai mari decat ale unei carcase standard. Haideti sa vedem ce inseamna acest lucru.

Orice carcasa, pentru a fi construita si asamblata, are in spate o serie de masinarii care produc partile sale componente. Vorbim aici de matrite, sisteme de taiere si indoire, etc. Toate aceste aparate poarta denumirea generala de „tooling”, termen care inseamna „totalitatea aparatelor necesare pentru construirea unei carcase de la A la Z”. Multe carcase de dimensiuni standard au o mare parte din tooling comun, spre exemplu aparatul care construieste zona centrala interioara (pe care montam placa de baza) sau care construieste cusca pentru HDD-uri sau unitati optice 5.25″. Ei bine, in cazul carcaselor de tip flagship, aceasta metoda (a tooling-ului comun) nu mai este posibila. Mai mult decat atat, calitatea finisajelor necesita un tooling unic, mai scump.

Astfel, avand in vedere complexitatea si unicitatea (atat ca dimensiuni, cat si ca materiale folosite) a unei carcase precum Corsair Obsidian 1000D, nu este iesit din comun ca tooling-ul utilizat pentru constructia sa sa coste peste 1 milion de dolari. Luand in considerare si faptul ca acest tooling va fi utilizat exclusiv pentru a construi o singura carcasa, cat si cantitatile nu foarte mari de carcase produse si vandute (fiindca avem de-a face, la urma urmei, cu un produs de nisa), pretul final de 500 de dolari (respectiv EUR) nu mai pare atat de mare. De fapt, personal mi se pare un pret corect pentru ceea ce aceasta carcasa ne poate oferi. Haideti sa vedem cum se prezinta cea mai noua carcasa super tower Corsair si ce are de oferit pasionatilor.
 

Comentarii

Lasa-ne un comentariu: