Prezentare – Corsair Obsidian 1000D

Scris de: , in categoria: Carcase & Surse, in 10 May, 2018.

Analiza exterioara

 
Corsair Obsidian 1000D nu este genul de carcasa strict functionala, imbinand in mod ideal utilul cu placutul. Aspectul inselator de simplu ascunde o serie de surprize. Incepem cu partea frontala, care ne arata un geam monolitic din sticla securizata, in spatele caruia se afla un spatiu de cativa centimetri ce permite patrunderea in carcasa a unui flux de aer generos.

Partea superioara a carcasei ofera privirii o banda centrala transparenta, tot din sticla securizata, incadrata de doua “aripioare” de aluminiu anodizat care sunt prinse de carcasa printr-un sistem ingenios care nu obtureaza defel fluxul de aer. In fata acestuia se afla porturile I/O, Corsair oferindu-ne tot ce ne trebuie: 4 porturi USB 3.0, doua porturi USB Type C, mufe de 3.5″ pentru microfon si casti, alaturi de nelipsitele butoane de pornire/oprire si Reset.

In spatele carcasei se afla cateva surprize. Observam imediat o zona cu doua sloturi in care ar putea fi montata o placa video, insa acestea sunt partial obturate de sita metalica de deasupra locului in care intra sursa. Ei bine, acele doua sloturi nu sunt dedicate montarii unei placi video pe verticala, acest lucru efectuandu-se prin utilizarea accesoriului metalic care poate fi montat in zona “clasica” a sloturilor. In schimb, cele doua sloturi mentionate mai sus sunt prezente pentru cazul in care dorim sa montam de asemenea un sistem MiniITX, Obsidian 1000D suportand implicit instalarea a doua sisteme in acelasi timp.

Trebuie mentionat ca, spre deosebire de alte carcase Super Tower care au pana la 10 sloturi PCI express, Corsair Obsidian 1000D ofera “doar” 8 sloturi PCI in partea din spate, insa nu consideram acest lucru drept un dezavantaj.

Privind carcasa din spate, observam in partea din dreapta sus o sita care permite montarea a doua ventilatoare de 120mm sau chiar a unui radiator de 240 mm, cu mentiunea ca sita metalica nu este demontabila. Aceasta zona este ideala pentru montarea unui sistem de racire AIO care sa aiba grija de procesorul sistemului miniITX.

Vazuta din spate, cusca sursei are dimensiuni generoase, in interiorul acesteia incapand fara probleme si cele mai lungi surse pentru PC. Tot in partea din spate a carcasei se afla una din marile surprize ale lui Obsidian 1000D, si anume doua butoane in interiorul unui dreptunghi pe care scrie “ITX”. De aici se poate porni, opri si reseta in caz de nevoie sistemul MiniITX din interiorul carcasei.

De ce in spatele carcasei, intr-un loc destul de obscur, greu de atins in mod uzual? Daca ne gandim la motivul pentru care am dori sa instalam un sistem mITX in aceasta carcasa (media Server, NAS, Router/Firewall), ne dam seama ca un astfel de sistem ar sta pornit 24/7, alimentat printr-un UPS, astfel incat necesitatea de a-l porni/opri des fiind eliminata. In concluzie, amplasarea acestor butoane intr-un loc in care se ajunge mai greu nu mai prezinta o problema.

In partea inferioara a carcasei putem observa un suport de tip “picior de melc”, care nu ma incanta defel. O carcasa super-tower, pe langa faptul ca are o greutate considerabila, va deveni practic imposibil de manevrat atunci cand este “umpluta” cu doua sisteme, cateva HDD-uri, 3-4 radiatoare de dimensiuni si greutati apreciabile, plus cohorta de componente hardware adiacente. Posibilitatea montarii unui sistem de roti cu blocaj (oferite la pachet cu carcasa) este obligatorie, dupa parerea mea. Din nefericire, Corsair Obsidian 1000D nu ne ofera aceasta posibilitate in mod implicit. Pacat…

Tot in partea de jos a carcasei putem observa un set de 4 fante care permit aerului sa ajunga in interior, in zona custii pentru HDD-uri, precum si un filtru demontabil care impiedica praful sa ajunga in interiorul sursei. Filtrul poate fi scos atat prin glisare in spate, cat si prin tragere in jos, dandu-ne posibilitatea de a inclina usor carcasa pe o parte pentru a-l extrage din locas.

Usile din sticla securizata sunt de dimensiuni mari si se monteaza usor, prin introducerea lor in balamalele aflate pe muchiile carcasei. Sistemul de inchidere este de tip magnetic, fiind nevoie de atentie atunci cand incercam sa inclinam carcasa , deoarece usile se pot deschide singure. Balamaua superioara a fiecarei usi are un filet interior in care se potriveste un surub M3 care are rolul de a fixa usa pe carcasa.

Personal, nu sunt multumit de culoarea fumurie a geamurilor, preferand intotdeauna geamurile transparente, incolore, care sa nu altereze lumina ce provine din interiorul carcasei. Este frustrant, ca dupa construirea unui sistem cu racire cu lichid, sa realizez ca acea nuanta specifica de culoare a lichidului sau schema de culori a sistemului pe care am obtinut-o dupa multe incercari a fost corupta de nuanta fumurie a geamurilor carcasei.
 

 

 

 

Comentarii

Lasa-ne un comentariu: