Prezentare – Silverstone GD09-C

Scris de: , in categoria: Carcase & Surse, in 4 June, 2021.

Silverstone GD09-C

 
Nu cu mult timp in urma publicam o prezentare a unei carcase din segmentul HTPC, o categorie de produse despre care se discuta din ce in ce mai putin in ultima vreme, dar care este prezenta in mai multe “gospodarii” decat ne-am astepta. De ce spun asta? Ei bine, pentru ca este adevarat, popularitatea acestui tip de PC-uri a scazut constant in ultimii ani, datorita inlocuirii PC-ului din sufragerie cu un smart TV. De asemenea, cei care utilizeaza un astfel de PC nu abordeaza atat de des subiectul, deoarece pana la urma discutam despre PC-ul secundar.

Si totusi, exista cateva motive pentru care HTPC-urile au in continuare un numar ridicat de fani, printre care ma numar de altfel si eu. Pentru ca vedeti voi, un smart TV iti ofera posibilitatea de a consuma continut multimedia simplu si rapid, ba chiar poate prelua si unele dintre functiile de baza ale unui PC, cum ar fi web browsing. Si totusi, exista lucruri pe care nu le putem face la fel de bine pe un smart TV, cum ar fi gamingul de ultima generatie. Nu toata lumea foloseste console, nu-i asa, iar in zilele noastre nu este ca si cum ultimele modele s-ar gasi prea usor in magazine.

Totusi, asta nu inseamna ca nu ne face placere sa ne jucam din cand in cand Mortal Kombat in sufragerie, acesta fiind de altfel doar un exemplu. In fond, exista multe jocuri de ultima generatie pe care le putem juca cu ajutorul controller-ului si care nu au nevoie imperativa de prezenta unui monitor cu o rata de refresh ridicata.

Hei, dar parca HTPC-urile erau calculatoare minuscule, cu putere de calcul redusa, eventual cu grafica integrata, pe care nu ne puteam juca chiar orice. Ei bine… da, unele dintre ele se incadrau perfect in aceasta categorie si acestea au fost primele inlocuite de smart TV-uri. Mai exista insa si o a doua categorie de HTPC-uri. Acele calculatoare care ofera un raport optim intre form factor si putere de calcul, calculatoare in care montam placi video full size si pe care ne putem juca orice titlu modern.

Iar existenta acestui tip de HTPC se bazeaza in primul rand pe carcase capabile sa gazduiasca asa ceva, carcase care se incadreaza exact in formatul care a dat denumirea categoriei – Home Theater PC. Vedeti voi, poate unii dintre noi au in sufragerie un smart TV, altii au o consola, iar altii le au pe ambele. Mai exista insa o categorie de produse pe care le putem intalni destul de des in sufragerie si ma gandesc aici la produse din gama Home Theater, adica amplificatoare, DVD playere, in general echipamente din segmentul audio.

Iar acestea, in special amplificatoarele audio, au in general un format destul de standard, pentru a putea fi montate unele peste altele… clasica linie audio pe care oricine si-o dorea la inceputul anilor 2000. Ei bine, carcasele HTPC care ne permit constructia unui PC de sufragerie ceva mai puternic utilizeaza in mare acelasi format ca si carcasele de amplificator audio, iar producatorii au invatat de-a lungul anilor sa eficientizeze modul in care spatiul interior este organizat, pentru a permite o flexibilitate ridicata la capitolul componente folosite. Si pana acum, nici o carcasa nu a facut asta mai bine decat subiectul articolului de azi, faimoasa Silverstone GD09-C.

 

Comentarii

Un comentariu la: Prezentare – Silverstone GD09-C

  1. Doru a scris pe:

    Detin aceasta carcasa si sunt foarte multumit de ea. Este singura pe care am gasit-o de dimensiuni atat de mici care sa suporte placi de baza ATX.
    Singurul inconvenient ar fi faptul ca nu suporta montarea niciunei solutii de racire cu lichid.

Lasa-ne un comentariu: