Review – Fractal Design Ion+ 560P si 860P

Scris de: , in categoria: Carcase & Surse, in 31 July, 2019.

Analiza interioara

 

Ventilatorul de 140mm folosit este un model proprietar cu lagar pe lichid (FDB) ce face parte din gama Dynamic, turatia maxima fiind de 1500rpm (Ion+ 560P) sau 2000rpm (Ion+ 860P). Sursele au un mod pasiv de functionare pentru incarcari scazute, in rest profilul ventilatorului este suficient de relaxat pentru a nu deranja atunci cand nu este necesar.

Normal, la incarcari de 100% si peste ventilatorul isi va face simtita prezenta, dar asta este de preferat decat sa avem o racire deficitara. De retinut insa ca in scenarii de functionare normala, sursele Ion+ Platinum raman silentioase si reci, ventilatoarele Fractal Design fiind optimizate pentru silent computing.

 


Platforma din interiorul celor doua surse Ion+ este conceputa de catre High Power special pentru Fractal Design. In afara de dimensionarea transformatoarelor si capacitorilor, interiorul celor doua modele este identic ca si layout. Lucratura de calitate m-a dus la prima vedere cu gandul spre Delta, probabil radiatoarele si PCB-ul negru sunt de vina, insa fara indoiala arata bine. Nu ar fi dat Fractal Design 10 ani garantie daca nu se asigurau ca sursa e solids, nimeni nu vrea o rata de RMA ridicata, mai ales la modele high-end.

Pentru a creste eficienta si stabilitatea tensiunilor, sursele testate astazi au rail-urile de 3.3v si 5v derivate din rail-ul de 12v (tehnologie DC-DC). Cele 2 VRM-uri sunt amplasate pe un PCB vertical si perpendicular pe PCB-ul principal al sursei. Toti condensatorii electrolitici folositi sunt de provenienta japoneza certificati pentru functionare la 105 grade C: in primar avem Rubycon MXH (2 x 330uF / 400V pentru 560P, 2 x 470uF / 400V pentru 860P) iar in secundar avem un mix de Rubycon, Nippon Chemicon KY dar si polimerici de la Nichicon.

Filtrul de intrare are 4 condensatori de tip Y, 2 condensatori de tip X, 3 bobine, un varistor precum si un integrat pentru descarcarea condensatorului X de pe soclul AC atunci cand sursa nu este conectata la curent. Acesta urmareste cresterea eficientei prin eliminarea pierderii pe rezistenta care se foloseste in mod uzual. Un design SR (Syncronous Rectification) frumos si curat, cu atentie deosebita pe partea de filtrare EMI.

 

  • Fractal Design ION+ 560P

 

 

  • Fractal Design ION+ 860P

 

 

Comentarii

Un comentariu la: Review – Fractal Design Ion+ 560P si 860P

  1. Dor a scris pe:

    Mulțumesc pentru review! Într-adevăr este o alternativă pentru focus+ dacă au și prețul competitiv.

Lasa-ne un comentariu: