Review – Seasonic Prime 850W Titanium

Scris de: , in categoria: Carcase & Surse, in 12 October, 2016.

Metodologie

 

platforma_prime850

 

Nu avem in dotare un aparat destinat testarii de surse dar in schimb am folosit o configuratie puternica, potrivita pentru a  utiliza toata puterea care poate fi furnizata de catre sursa. Procesorul Intel Core i7 5960X a fost lasat la default pentru ambele teste, in timp ce memoriile G.Skill TridentZ DDR4 cu capacitatea de 16GB (4x4GB) au fost tactate la 3200MHz, folosind profilul XMP 2.0. Placa de baza folosita a fost GIGABYTE X99-SOC Champion in timp ce de racirea procesorului s-a ocupat cooler-ul Corsair H110i GTX.

Platforma a fost testata in regim open-air, folosind o masa de teste Dimastech Benchtable Mini v1.0. Evident, responsabile cu cel mai mare stres pentru sursa au fost placile video AMD Radeon HD 7970, configurate in 2-Way Crossfire pentru primul test si 3-Way Crossfire pentru cel de-al doilea, ambele cu ULPS dezactivat.

Am masurat consumul la priza al intregului sistem folosind un aparat Voltcraft Energy Check 3000, in timp ce tensiunile furnizate de sursa au fost monitorizate cu un multimetru Fluke 77 III. La ce consum ne asteptam sa avem de la un asemenea sistem acuratetea sa este destul de buna, marja de eroare intre 400 si 1400 W fiind de aproximativ 5%. Pentru a simula cat mai bine incarcarea careia sursa va trebui sa ii faca fata in utilizarea zilnica, am masurat atat consumul in IDLE cat si in LOAD.

Pentru a analiza puterea maxima pe care este capabila sa o ofere sursa, am rulat simultan OCCT (pentru placa video) si Prime 95 Large FFT (pe 10 thread-uri pentru a mai lasa resurse de alocat si pentru OCCT), la setarile pe care le puteti vedea in tabelul de mai sus. Nu in ultimul rand, am masurat voltajul pe rail-urile de +12v si +5v, pentru a vedea diferenta intre IDLE si LOAD (ideal cat mai mica). Pentru +12v, am masurat voltajul in trei puncte (MOLEX, CPU si GPU).

La final, tinand cont de specificatiile oferite de producator, am estimat consumul real prin inmultirea consumului la priza cu un factor de eficienta cat mai apropiat de ce este aceasta sursa capabila sa ofere in IDLE (94%) cat si in LOAD (92%). Fisa de test a celor de la 80PLUS.org poate fi consultata aici, numai ca tensiunea de alimentare a fost de 115V / 60Hz (la 230V / 50Hz eficienta se imbunatateste cu 1.5 – 2%).

 

Comentarii

3 comentarii la: Review – Seasonic Prime 850W Titanium

  1. Marius a scris pe:

    Am doua surse x-750 de la Seasonic și sunt super mulțumit de calitatea și durabilitatea lor.

    Nici nu se punea problema ca noua serie sa fie mai prejos ca cea precedentă.
    Prețul e cam măricel dar, orice lucru de calitate costă, mai ales ca sursele spre deosebire de plăcile video nu se schimba la 2 ani :D.
    Un singur lucru mă nemulțumește, conectorul de 24 pini, care la intrarea în sursa are vreo 28 de fire dublate si amestecate (cine a încercat sa facă sleeving la o sursa Seasonic știe ce spun 🙂 )
    Aștept ziua în care Seasonic o sa facă un conector ATX cu 24 (23) de fire în ambele capete :D.

  2. Andyy a scris pe:

    Nu sa putut trage mai multt din sursa asta ? Sau atat e limita ?

  3. Dan a scris pe:

    Multumim pentru review.
    Informatiile prezentate m-au ajutat sa ma decid si am cumparat aceasta sursa.
    Din rezultatele testelor pe care le-ai facut daca sursa ofera o putere maxima de 1062W – sa inteleg ca ea a fost clasificata destul de conservator 850W Titanium si ea ar putea fi incadrata la 1000W – Gold sau Platiunm chiar?
    Pentru o utilizare de 10-12 ore zilnic – aceasta sursa poate alimenta 1 sistem cu 1 procesor Threadripper si 2 placi video Vega 64? – Vega 64 se pare ca are consum de 280-300W.

Lasa-ne un comentariu: