Review – Seasonic PRIME PX-1600 ATX 3.0

Scris de: , in categoria: Carcase & Surse, in 27 July, 2023.

Analiza interioara

 

Ventilatorul de 135mm folosit de Seasonic in seria PRIME este bazat pe un lagar Fluid Dynamic Bearing, fiind fabricat de Hong Hua, mai exact HA13525H12SF-Z. Tinand cont cat de eficienta este sursa si de modul in care este setat controllerul de turatie, nici nu conteaza prea mult ce ventilator foloseste, pentru ca oricum nu il veti vedea invartindu-se prea des, indiferent de incarcare.

 

 

Asa cum era de asteptat, electronica prezenta in PRIME PX-1600 este fabricata in-house de Seasonic si este lucrata ca la carte. Pentru rail-urile minore (+3.3v si +5v) foloseste convertoare DC-DC – tehnologie utilizata pentru marirea eficientei de majoritatea surselor moderne – amplasate pe un PCB separat, pozitionat perpendicular pe PCB-ul principal.

Filtrarea EMI este facuta ca la carte incluzand 7 capacitori Y, 3 capacitor Y, 2 bobine pentru rejectie mod comun (CM) dar si un varistor pentru protectia la cresteri abrupte de tensiune (surge), intreg etajul de filtrare fiind ecranat de restul sursei (lucru rar intalnit in cazul surselor consumer). Lucratura si alegerea componentelor sunt la cel mai inalt nivel, asa cum era si de asteptat pentru o sursa certificata 80PLUS Platinum de la Seasonic. Acestia au folosit si doua NTC (necesare din cauza capacitatii foarte ridicate a condensatorilor din primar) impreuna cu un releu pentru decuplare in caz de supracurent.

Toti condensatorii electrolitici si polimerici folositi sunt de productie japoneza si sunt certificati pentru o temperatura de 105 oC, in primar fiind utilizate 3 bucati Nippon Chemicon 820uF / 420V (seria KHE) – considerat supradimensionat chiar si pentru o sursa de 1600W – in timp ce in secundar avem electrolitici de la Nippon Chemicon (seria W, KZE si KZH) cat si polimerici de la acelasi producator (pe PCB-ul care adaposteste etajele DC-DC avem polimerici Nichicon FP-CAP). Calitatea capacitorilor folositi garanteaza o durata de viata mare, cel mai probabil peste cei 12 ani de garantie oferiti de Seasonic.

 

 

Comentarii

3 comentarii la: Review – Seasonic PRIME PX-1600 ATX 3.0

  1. Simion Bogdan Alexandru a scris pe:

    Recomand, foarte frumos review, folosesc varianta de 1300w, monstru! O sursa chiar de nota 10!

  2. dorubm a scris pe:

    Oare numai mie mi se par oribile cablurile astea? Am acum o sursa Vertex P1200 si la fel sunt cablurile. La un Prime P1300 erau “lipite” pentru fiecare fir…

  3. matose Post author a scris pe:

    Nu vad ce problema ai putea sa ai cu cablurile astea, poti sa detaliezi putin problema? 🙂

Lasa-ne un comentariu: