SunMoon SM-5500ATE – Metodologie testare surse 2017

Scris de: , in categoria: Carcase & Surse, Featured Articles, in 23 August, 2017.

Trecerea la ATE – de ce acum?

 

Timp de aproape 10 ani am testat surse pe lab501 folosind cele mai puternice (a se citi consumatoare de energie) componente, cautand indelung un punct de stabilitate cat mai ridicat, dar care sa nu declanseze OCP, OPP sau OTP-ul. Desi era o incarcare similara cu ceea ce exercita un sistem in realitate, pe masura ce se incalzesc componentele consumul creste si el, asadar o incarcare exacta este destul de dificil de setat. Mai mult, avand in vedere ca avem de-a face cu o incarcare dinamica, masurarea eficientei si a zgomotului tensiunilor (ripple) sunt imposibil de realizat, acestea putand fi cel mult aproximate.

Acum cativa ani echipamentele de testat surse (ATE) erau destul de putine, costul necesar achizitiei unui astfel de dispozitiv fiind prohibitiv pentru multe site-uri si reviste de teste hardware. Mai mult decat atat, au fost cazuri de surse care obtineau masuratori perfect in parametrii cand erau incarcate cu un tester, dar cand erau puse pe un sistem real nu reuseau sa atinga nici macar puterea specificata.

Acest lucru are o explicatie foarte simpla: pe acele timpuri sursele erau group regulated, ceea ce inseamna ca rail-urile +12v si +5v erau generate folosind infasurari diferite ale aceluiasi transformator in timp ce tensiunea de +3.3v era generata din +5v folosind un regulator. Asta insemna automat un comportament imprevizibil (de cele mai multe ori instabilitate a tensiunilor si ripple mare) atunci cand erau puse in fata unor scenarii de crossload, intalnite in sistemele aflate pe piata in ultimii ani. Pe tester totul era ok pentru ca sarcinile erau setate conform specificatiilor producatorului, unde rail-urile de +3.3v si +5v erau incarcate semnificativ, scenariu nerealist in utilizarea de zi cu zi.

Aceste probleme nu mai sunt intalnite in zilele noastre, pentru ca majoritatea surselor au convertoare DC-DC pentru generarea rail-urilor de +3.3v si +5v direct din rail-ul principal de +12v. Asta inseamna ca o metodologie cu incarcari dimensionate conform nevoilor sistemelor din zilele noastre ne va permite sa va oferim teste si rezultate la nivelul de precizie si detaliu pe care il asteptati de la un site de talia lab501. In acest scop, am achizitionat cateva echipamente dedicate pe care le vom prezenta in paginile urmatoare, impreuna cu metodologia de testare.

 

 

Comentarii

2 comentarii la: SunMoon SM-5500ATE – Metodologie testare surse 2017

  1. koss a scris pe:

    Misto jucaria !! 🙂

  2. Alex a scris pe:

    Bravo baieti! Felicitari pentru jucarie, sa o stapaniti sanatosi si sa testati cat mai multe surse cu ea. De fapt asta e jucaria care va lipsea voua pentru testarea surselor “echipamentul specializat necesar pentru testarea surselor” adica fraza pe care o vedeam in fiecare articol al surselor care din fericire de acum nu va mai fi. 🙂

Lasa-ne un comentariu: