Thermaltake SmartSE 730W – Test practic

Scris de: , in categoria: Carcase & Surse, in 28 February, 2013.

Analiza interioara

 

K5__9878

 

Ventilatorul folosit este branduit de Thermaltake, insa produs de fapt de Yate Loon. E vorba despre modelul D14BH-12, modelul de 140mm ce foloseste un lagar cu rulmenti. Acest tip de lagar ofera o fiabilitate sporita fata de cele cu bucsa, dar cu pretul unui potential zgomot de motor, mai mult sau mai putin perceptibil. Viteza maxima de rotatie este de 2800rpm, si trebuie sa spun ca la incarcari mari am vazut ventilatorul sufland aerul foarte puternic generand un zgomot la fel de puternic, bineinteles. Si zgomotul de motor a fost prezent la exemplarul nostru, insa acesta a fost mult mai bland fata de cel produs de alte ventilatoare cu rulmenti, asa ca nu ma pot plange.

 

K5__9879

 

K5__9880

 

Aruncand o privire peste partea electronica a sursei, nu cred ca e cineva care nu poate sa remarce cat de golasa e aceasta. PCB-ul ocupa cam doua treimi din intreaga lungime a carcasei (si-asa mica, de dimensiuni standard ATX), iar numarul mic de componente si dimensiunile scazute ale radiatoarelor contribuie si ele la aceasta impresie. Mic nu inseamna intotdeauna rau, dar nici calitatea constructiei nu este un punct forte in cazul lui SmartSE.

Unul dintre motivele de marketing pe care Thermaltake le foloseste este electroliticul din primar, care chipurile este unul de calitate. In pozele puse la dispozitie de Thermaltake apare un condensator Aishi, asa ca primul lucru pe care l-am verificat a fost acesta. Din pacate, pozele nu mint, iar in SmartSE se gasesc mai multi condesatori Aishi, unul dintre ei fiind cel din primar. Condensatorii Aishi sunt de provenienta chineza, iar ei nu se bucura de o reputatie foarte buna in ceea ce priveste fiabilitatea.

In secundar, pe langa cativa electrolitici produsi de Aishi, se vede si un numar de condensatori produsi de Teapo, companie taiwaneza. Toti condensatorii din interiorul sursei sunt certificati pentru buna functionare la 85˚C, asa ca nu putem sa acordam niciun plus SmartSE-ului la capitolul selectia componentelor.

 

K5__9881

 

K5__9882

 

M-am bucurat sa vad insa ca partea de filtrare nu a fost neglijata de inginerii americani. Doi condensatori X, patru condensatori Y, trei bobine si un varistor au grija sa filtreze spike-urile de tensiune din reteaua electrica, protejand astfel atat sursa cat si componentele alimentate de ea. Prezenta varistorului este cu atat mai fericita, cu cat ele lipseste chiar si de pe unele surse high-end.

 

K5__9884

 

K5__9885

 

K5__9888

 

Comentarii

Niciun comentariu la: Thermaltake SmartSE 730W – Test practic

Lasa-ne un comentariu: