Thermaltake SmartSE 730W – Test practic

Scris de: , in categoria: Carcase & Surse, in 28 February, 2013.

Rezultate

 

Screen Shot 2013-02-28 at 8.30.40 AM

 

Efectele utilizarii unei platforme electronice accesibila se vede imediat atunci cand incarcam sursa cu un sistem dual-VGA. SmartSE-ul este intr-adevar capabil sa livreze puterea specificata pe eticheta, si chiar s-o depaseasca cu circa 50W, insa tensiunile de pe rail-ul de +12v scad considerabil pe masura ce sarcina creste.

Variatia maxima se inregistreaza la bornele de alimentare a placilor video, din moment ce HD7970-urile sunt cei mai mari consumatori din sistemul de test. Aici tensiunea scade cu 5.5%, de la 12.16v la 11.48v, apropiindu-se vertiginos de limita inferioara specificata in standardul ATX: 11.4v. Daca e folosita o placa video cu etaj de alimentare proiectat necorespunzator, chiar si aceasta tensiune de 11.48v poate aduce instabilitate in sistemul alimentat. Acelasi lucru este valabil si pentru alimentarea procesorului, unde tensiunea a scazut pana la 11.52v.

Dezavantajul utilizarii unui design group-regulated, o solutie a carui singur avantaj este costul redus de altfel, se observa prin intermediul tensiunii de +5v. Aceasta creste odata cu sarcina, pe masura ce sursa incearca sa compenseze scaderea de tensiune de pe rail-ul de +12v. Valoarea maxima permisa de standardul ATX este de 5.25v, iar SmartSE-ul se apropie din nou de aceasta limita, ajungand la 5.22v in cazul unei sarcini de 780W.

Poate singurul lucru bun care poate fi spus in legatura cu functionarea sursei SmartSE il reprezinta temperaturile mici inregistrate. Aerul suflat de sursa nu era nici macar caldut. Aceasta vine insa cu pretul unui zgomot puternic al sistemului de racire. Zgomotul de motor produs de ventilator este prezent, dar nu la modul deranjant. In schimb, turatia ventilatorului este direct proportionala cu nivelul de incarcare al sursei, asa ca de undeva de la 500W in sus, SmartSE-ul misca un volum de aer impresionant. Pentru cine si-a construit un sistem silentios care poate trage 400W – 500W, SmartSE-ul nu este o optiune viabila. Privind lucrurile altfel, de obicei PC-ul care consuma atat de mult trebuie sa fie si el racit cumva, asa ca sunt toate sansele ca zgomotul produs de sursa sa treaca neobservat. Mai important, din punctul meu de vedere, este faptul ca si in idle se poate auzi aerul miscat de ventilatorul Yate Loon.

 

Comentarii

Niciun comentariu la: Thermaltake SmartSE 730W – Test practic

Lasa-ne un comentariu: