Tiny – AMD Raven Ridge – Raijintek Metis Plus Build

Scris de: , in categoria: Carcase & Surse, Featured Articles, in 23 April, 2018.

Despre memorii, Dual BIOS si Q-FLash Plus

 
Inainte sa vedem cum se comporta sistemul de racire, ma vad nevoit sa fac o scurta paranteza. Vedeti voi, intr-o seara de Duminica, dupa 6-7 ore de lucru, sistemul era gata. Si totusi, anumite erori in Windows m-au facut sa realizez necesitatea unui update de BIOS. Eram obosit, asa ca nu am stat prea mult pe ganduri… mare greseala. Vedeti voi… uneori nu apreciem anumite functii pana nu ne lipsesc. De ce spun asta? Ei bine, in momentul in care update-ul de BIOS a ajuns la 67%, sistemul s-a inchis. Aveam sa-mi dau seama ulterior ca memoria Geil EvoX DDR4 2933 utilizata initial nu era stabila la valorile specificate in XMP.

Greseala de incepator? Corect… dar nu prea mai patisem asa ceva in ultimii ~2 ani, de cand folosesc exclusiv memorii GSkill dotate cu IC-uri B-Die in majoritatea sistemelor. Relaxat, am apasat butonul power… obisnuinta… in general, placile GIGABYTE dotate cu dual BIOS (adica majoritatea lor), comuta pe al doilea BIOS la al treilea restart, in cazul in care s-a intamplat ceva (setari prea agresive, BIOS principal corupt, etc). Ei bine… GIGABYTE AB350N Gaming WiFi este o placa de baza accesibila…asa ca nu este dotata cu functia dual BIOS. Soc si groaza? Nu chiar…

Din obisnuinta, pun BIOS-ul pe stick si caut portul USB dedicat functiei Q-Flash… Ei bine… acesta a fost momentul in care socul si groaza si-au facut aparitia. Pentru ca vedeti voi, placile de baza accesibile nu au aceasta functie! Asta inseamna ca nu pot scrie BIOS-ul de pe stick fortat, fara procesor si memorie, indiferent de starea chip-ului de pe placa de baza! Moment in care mi-am dat seama ca v-a trebui sa dezasamblez sistemul si sa o iau de la capat…

Pentru ca, daca BIOS-ul este lipit pe placa de baza, majoritatea solutiilor necesita demontarea sistemului (cum ar fi dezlipirea chip-ului de pe PCB si rescrierea lui, sau pur si simplu schimbarea placii de baza). Ei bine, a existat un moment in care parea ca nu ar fi nevoie sa ma apuc din nou de treaba – momentul in care matose m-a informat ca detinem un spider, adica un dispozitiv care se monteaza direct pe chip si poate fi utilizat pentru reprogramarea acestuia direct pe placa de baza.

Din pacate, dispozitivul nostru nu se potriveste pe tipul de IC utilizat de GIGABYTE. Asa ca, intr-o alta seara de Aprilie, demontam sistemul pentru a schimba placa de baza. Si in momentul in care am trecut din nou prin experienta chirurgiei toracice pe furnica, respectiv examenului ginecologic la acarieni, am avut o revelatie. Vedeti voi, de multe ori am considerat functii ca dual BIOS sau Q-Flash Plus drept gaselnite de marketing care suna bine intr-o prezentare. Ei bine, nu pot sa spun ca mi s-a intamplat foarte des, dar aceasta a fost exact situatia in care am simtit din plin lipsa acestor functii si am decis sa le acord tot respectul cuvenit de acum inainte. A…da… si am aruncat memoriile buclucase, inlocuindu-le cu un kit de GSkill pe care ma pot baza…

 

Comentarii

8 comentarii la: Tiny – AMD Raven Ridge – Raijintek Metis Plus Build

  1. Felician a scris pe:

    Incredibil! Mai ales ca a trebuit sa-l dezasamblezi o data :))).

    Intrebare stupida: daca consideram ca ar fi home system si vreau sa-i mai adaug un ssd/hdd, cat din el trebuie dezasamblat pentru a le adauga?

    PS: Si eu prefer ATX (mare chiar)

  2. Gigel a scris pe:

    Unde ai aruncat memoriile alea!?

  3. Artanis a scris pe:

    Wow! Super jucaria, chiar si culorile traznite se potrivesc acestui sistem liliputan.

    Urmatorul challenge ar fi sa faceti un custom-loop intr-o carcasa similara dar care sa includa si video 🙂

  4. TARCAU D DRAGOS a scris pe:

    Ha, numai bun pt camera fiica-mii ! Si e clar ca undeva acolo nu sunt numai memoriile cu probleme dar si ceva lampi.

  5. Dor a scris pe:

    Că tot vine 1 mai, cred că puteați să îl botezați “micuțul” 😉

  6. Azazell86 a scris pe:

    Incredibil set-up-ul 🙂
    Am si eu carcasa Raijintek Metis Plus si am strecurat in ea:
    I7 8700k
    Cooler Noctua NH U-12S
    3 x Noctua NF-F12
    ASrock Z370 Fatal1ty Gaming Mini-ITX/ac
    HyperX Predator Black 16GB DDR4 3000MHz CL15
    Samsung 960 PRO M.2 512Gb
    Corsair SF600 600W

    Si astept acum noua generatie de GTX 1180 – ca sa imi pun si o placa video mini-ITX

  7. Daniel Necula a scris pe:

    Partea interesanta la carcasa este ca se poate roti tot ansamblu .. ma refer strict la placa placii de baza si partea din spate. DIn nefericire nu am gauri laterale pentru capacul frontal ca sa prind tabla. Dar in terorie se poate roti si partea frontala in ideea de a pune butonul de pornire jos si sa prinzi usb-urile de capac dar si acolo lipsesc 2 gauri pentru a prinde distantierele. Dar cu ceva munca se poate face si asta.
    Evident rotind tabla pe care se prinde placa de baza .. zona din spate unde se poate pune un ssd are gaurile invers si in teorie nu ar mai tine ssd-ul.

  8. Daniel Necula a scris pe:

    Partea trista e ca nu ma reusit sa ii pun coolerul Noctua Nh d14 ca am folosit o placa de baza socket 1155 care are pozitionat procesorul chiar langa pc express . Si am zis sa fac un sistem micut pentru jucat sah online si pentru editari sumare in photoshop .. si daca procesorul 2500s se descurca in legea lui , anumite filtre de photoshop au nevoie de placa video iar noctua obtureaza zona respectiva. Oricum intentionez sa fac upgrade la placa de baza .. poate chiar ceva amd. Stiu ca imi complic existenta .. si deh , sistemul de baza are 8700 + 64 gb ram + 1060 video + ssd-ul m2 samsung pro 512gb . Am facut o bestiuta ca sa ma intorc la 1155 … suna ciudat … piticii astia .

Lasa-ne un comentariu: