INTERVIU – CHRISTIAN MORALES, VICEPRESEDINTE INTEL – MWC2014

Scris de: , in categoria: Editoriale, in 4 March, 2014.

INTERVIU

 

Nu cred ca exista cititor LAB501 care sa nu fi auzit de Christian Morales, Vicepresedinte si General Manager Intel pe zona EMEA (Europa, Estul mijlociu si Africa). De-a lungul timpului, domnul Morales a fost unul dintre partenerii nostri preferati de discutie de la Intel, asa ca nu puteam rata ocazia de a-l intalni din nou la MWC 2014. Prin urmare, i-am adresat cateva intrebari special pentru cititorii lab501.
 
Poza
 
lab501:Buna ziua si bine v-am regasit! Ultima oara ne-am intalnit la CeBIT 2013, unde am discutat despre strategia Intel in zona mobile. Cum au evoluat lucrurile pentru Intel in ultimul an?

Christian Morales: In primul rand, daca discutam despre zona mobile, in ultimul an am lansat mai multe smartphone-uri, dar si tablete, deoarece zona mobile nu inseamna doar smartphone-uri, ci si tablete, device-uri convertible s.a.m.d. Am fost foarte activi din acest punct de vedere in Europa si Africa si nu in ultimul rand, ieri am lansat doua noi arhitecturi, dual-core si quad-core. Modelele dual-core isi vor face aparitia pe piata in prima jumatate a acestui an, in timp ce modelele quad-core vor intra pe piata in cea de-a doua jumatate a acestui an. Discutam despre chipset-uri produse in tehnologia de fabricatie pe 22nm, care se remarca in primul rand prin solutia grafica oferita dar si prin durata de viata a bateriei. De asemenea, am anuntat una dintre cele mai performante solutii LTE in acest moment.

lab501: Legat de solutia LTE – exista zvonuri ca ar putea fi licentiata si catre alti producatori de chipset-uri. Este adevarat?

Christian Morales: In cazul solutiei LTE, vor exista cateva abordari – producerea separata a modemului LTE, caz in care putem oferi aceasta solutie celor care doresc sa o implementeze in telefoanele si tabletele lor, iar urmatorul pas va fi integrarea acestei solutii in chipset, pentru a oferi un SoC complet.

lab501: Smartphone-urile si tabletele s-au bucurat de un succes din ce in ce mai mare anul trecut. Cum a evoluat zona PC Client (notebook/ultrabook/PC)?

Christian Morales: Cea de-a patra generatie Intel Core, Haswell, a inregistrat noi recorduri de vanzari, iar ultrabook-urile si device-urile de tip 2 in 1 au contribuit pe deplin la acest lucru. In momentul in care lansam conceptul de ultrabook, in urma cu trei ani, doar 7% din portabile erau thin & light. In acest moment peste o treime din portabilele vandute sunt thin & light. Aceasta tendinta va fi dusa mai departe de Broadwell, pe care il vom anunta in a doua jumatate a acestui an.

lab501: Broadwell va fi lansat mai intai pentru mobile sau vom vedea spre sfarsitul acestui an si procesoare desktop?

Christian Morales: Mai intai vor fi lansate versiunile dedicate portabilelor, insa Broadwell va ajunge ulterior si in desktop-uri, in special in dispozitivele de tip All In One si in desktop-urile high-end din segmentul enthusiast, aceste doua categorii aflandu-se intr-o continua crestere.

lab501: Ca intotdeauna, incheiem interviul nostru cu o intrebare clasica – cum vedeti evolutia zonei PC Client in ultimul an si cum credeti ca va evolua aceasta zona in urmatoarea perioada?

Christian Morales: Anul trecut, piata PC-urilor a cunoscut o scadere per total, insa categoriile ultrabook, convertible, All in One si Enthusiast PC au crescut constant. De fapt, in cel de-al 4-lea trimestru din 2013 am inregistrat un numar record de vanzari pentru Core i5 si Core i7 iar Intel ca si companie a crescut fata de Q4 2012. Per total, este posibil ca piata PC-urilor sa mai piarda din dimensiuni in urmatorul an, insa categoriile antementionate vor continua sa creasca. Daca adaugam acestor categorii si tabletele si smartphone-urile, obtinem o gama intreaga de dispozitive inteligente cu ajutorul carora comunicam si ne conectam in Cloud, iar acest intreg portofoliu cred ca diferentiaza Intel de alte companii.

lab501: Multumim inca o data pentru timpul acordat.

Comentarii

2 comentarii la: INTERVIU – CHRISTIAN MORALES, VICEPRESEDINTE INTEL – MWC2014

  1. Koss a scris pe:

    Eu inca astept monstrul de la Intel cu 8 nuclee :).

  2. dan a scris pe:

    E deja disponibil,se cheama Xeon,si e putin cam scump pentru acasa.

Lasa-ne un comentariu: