ASUS ROG Desktop CG8580 Review
Periferice
Dupa cum am mentionat deja, desktop-ul CG8580 este livrat impreuna cu periferice de gaming, adica un mouse si o tastatura mecanica.
Tastatura este destul de spartana, poate putin cam prea mult pentru gustul meu. Constrastul este putin cam mare intre un desktop de peste 10.000 de lei si o tastatura atat de simpla. Cu toate ca, fiind mecanica este foarte buna pentru gaming si ofera o rezistenta foarte mare reusind sa-si mentina integritatea chiar si in fata celui mai pasionat si pasional gamer. Tastele nu sunt iluminate, nu avem taste programabile iar cele multimedia sunt restranse la minim doar tastele dintre F1 si F6 avand astfel de functii.
Daca sunteti obisnuiti cu tastaturile mecanice nu veti avea nici o surpriza, mentionez doar ca feedback-ul acestora este mai puternic decat la alte tasturi mecanice. Spre exemplu, la Corsair K90 care foloseste sistemul Cherry MX apasarea tastelor se face cam cu 50% mai usor decat cele prezente pe tastatura ASUS insa, in mare parte, acest lucru tine foarte mult de preferintele utilizatorului.
Tastatura are si un palmrest pe care eu l-am gasit util si care este acoperit cu un material cauciucat placut la atingere. Acelasi material este prezent si in partea superioara dreapta a tastaturii, in dreptul simbolurilor Numpad / Caps Lock / Scroll Lock.
Pe partea din spate a tasturii nu avem decat cei doi suporti de ajustare a inaltimii.
Mouse-ul este ceva mai potrivit pentru acest sistem, are o dimensiune destul de mare, fara a fi insa incomod la utilizare indelungata. Mi-a placut firul impletit, rezistent al conectorului USB 2.0 (aurit) si posibilitatea de a ajusta greutate mouse-ului.
Mouse-ul este acoperit de o textura cauciucata foarte potrivita pentru o utilizare indelungata iar pe partea laterala stanga cauciucul devine striat si mai dur, oferind o priza foarte buna. Tot in partea stanga, in zona superioara, avem doua butoane accesibile foarte usor care au ca functie standard back si forward.
Pe partea superioara a mouse-ului avem evident cele doua butoane principale right si left click foarte usor de apasat, de fapt, right-click-ul era putin cam prea usor de apasat, dar acest lucru se poata datora sample-ului avut la dispozitie. Mai avem rotita de scroll in trepte cu un feedback foarte bun, un buton care modifica intre cele doua setari de DPI (1200 sau 2700) iar sub acesta inca un buton.
Indiferent de ce DPI folosit pentru mouse frecventa acestuia este foarte buna, apropiindu-se de o frecventa de 1000 Hz, mai exact in aplicatia Mouse Rate Checker a obtinut 977Hz.
Observam logo-ul si denumirea Republic of Gamers pe mouse, iar in partea stanga o serie de 4 led-uri rosii care se aprind intermitent la un anumit interval, efect care desi mi-a placut la inceput a devenit in foarte scurt timp enervant.
Daca il intoarce vom vedea pe spate posibilitatea de a pozitiona firul cablului USB in functie de directia dorita si in locul in care in mod normal aveam rotita la mousii vechi acum gasim o serie 5 greutati de cate 4,5 grame fiecare.
Mouse-ul are si un soft denumit ASUS Gaming Mouse cu ajutorul caruia putem crea un numar de trei profile, in functie de tipul de activitate intreprins si evident tot prin acest soft se pot configura functiile butoanelor si nivelul de DPI preferat. Dupa cum vedeti si in imaginea de mai jos mouse-ul este capabil de un nivel DPI cuprins intre 0 si 4000. Personal, am fost foarte multumit de modul in care functiona mouse-ul pe 1200 DPI.
Comentarii
Mouse-ul este o copie a Ozone Radon 5k, aproape perfecta, mai putin aspectul Asus personalizat, mai penibil.
George, ochi de soim. 🙂
Asta referitor la reperarea aproape corecta a producatorului sasiului 🙂
Zic “aproape” deoarece Inwin-ul mentionat de George – atat in tabel, cat si in articol (http://www.in-win.com.tw/US/products_pccase_series.php?cat_id=1&series_id=71&model_id=324)a suferit usoare modificari nementionate in articol (pozitionarea locasului sursei, ranforsarea pt placa video, etc) 🙂
in rest, keep up the good work (mie personal mi-au placut paginile 16-17, foarte buna analiza!)
Pop Mihai: tu din cele 18 pagini n-ai ramas decat cu mouse-ul? Atat ai inteles?! Pai vezi tu, sa nu cazi in aria penibilului :))))
Eu mă bucur sincer că există producători de renume mondial precum MSI care să ofere desktop replacement-uri. De fiecare dată când intru într-un magazin de IT mă duc direct la raftul de laptopuri MSI să-mi clătesc ochii cu ele…
Oh, wait…
Oh wait…suntem in Romania unde Apple nu are nici macar birou local =))
Așa e, și nici în magazine nu se găsește. Nicăieri.
Mie din calcule imi ies piesele la sub 9000lei, si tinand cont ca ei sunt ASUS probabil le obtin undeva cu 35-40% mai ieftin. Deci valoarea reala ar fi pe la 6000 lei. Faptul ca vand cu pret dublu doar pentru ca isi pun ei sigla pe el mi se pare deranjant.
Pentru Romania sunt aproape sigur ca nimeni nu ar da banii astia sa-si cumpere unul, stiind ca poti obtine performante identice cu jumatate din bani.
Si nici MSI nu se gaseste Octavian…nicaieri…
Hyadum: stai jos, patru. 🙂
serios, acum, un calcul mai atent scoate la iveala asa:
preturi (pe alocuri luate de pe PCGarage / EvoMag)
CPU: 1.549 / 1499 Lei
GPU (ASUS): 2719 / 2.579 Lei (este cam cu 200 de lei peste concurenta, dar deh…)
DRAM: ~ 500 Lei
Racire CPU: este undeva intre Corsair H60 si H80, estimez 400 Lei
SSD: n-am gasit modelul in Romania, estimez din nou ~ 700 buc x 2 = 1400 Lei
HDD: 430 Lei x 2 = 860 Lei
MB: P8Z77 Series, undeva intre V si Pro = 850 Lei
Sursa: 700W 88PLUS = nu stiu ce marca, estimez ~ 550-600 Lei
Placa de sunet: 325 / 300 Lei
Carcasa: nepersonalizata, in state = 100 USD (customizata cum e asta, sigur ar fi 150 EUR ca popa) ~ hai sa-l estimam bland la 500 Lei, si numai pt butonul de overclocking 🙂 )
OS: 500 lei (da, trist, pt un OEM)
Mouse: Ozone Gaming Radon 5K 240 Lei(multumesc pt Pop Mihai, pt identificare:) )
tastatura mecanica: priceless (glumesc, tastaturile mecanice se invart in jurul a 350-500 Lei! SteelSeries SteelKeys 6G v2 US, Mionix Zibal 60, Thermaltake TT eSports Meka G1, Ozone Strike US TTOZSTRIKEUS, etc)
TOTAL (minim): 10600 Lei
Customizare, bla-bla…(overclocking out of the box la 4,2, doua butoane = 4,6GHz GARANTAT, go figure…)
Monstru,
http://www.altex.ro/catalogsearch/result/?cat=&q=msi
http://www.flanco.ro/catalogsearch/result/?q=msi&order=relevance&dir=desc
http://www.emag.ro/search?s_cat=452&s=msi
Dar, mare minune mare:
http://www.evomag.ro/PORTABILE-Laptop-uri/MSI/
Da, iată un brand popular și accesibil tuturor clienților români.
Q.E.D.
Octavian, cred că am înțeles toți problema și anume că nu am scris înainte de MSI sau în loc de MSI, ASUS. Aveam oarecum încredere că într-un review la un desktop (ASUS) și în introducerea acestuia, pot să-mi permit o oarecare libertate a celor exprimate. Adică, aveam impresia că nu trebuie să pun și un disclaimer conform căruia toate cele scrise mai jos sau mai sus, nu trebuie luate sau înțelese ca declarații exhaustive.
Acum, doar ca idee, am menționat numai Dell și MSI pentru că mi-a rămas în minte prezentarea celor de la Nvidia cu viitoarele modele de laptop-uri dotate cu 680M, printre care se număra doar Alienware și MSI.
În final, faptul că ASUS este „mai tare” sau nu decât MSI pe plan local sau mondial chiar nu are nicio relevanță pentru articolul de față.
Cred că am discutat îndeajuns despre laptopuri la un articol dedicat unui desktop.
Am inteles. Ma scuzati. Traiam cu impresia gresita ca vreti sa faceti un articol relevant pentru piata locala (adica cititorii locali), nu unul bazat pe fabulatiile unuia dintre producatorii de cipuri grafice care nu prea are habar ce anume e disponibil pe piata locala. Greseala mea… Ma scuzati ca v-am deranjat :))
Over and out.
Eshti scuzat, now go MSI your…meh… who cares…
Aloooo, colegii de la Asus, ma bucur ca va place articolul, dar vreau si eu sa vorbesc cu cititorii…se poate? Lasati-i pe aia de la Nvidia si MSI sa fabuleze ei in treaba lor, si lasati-mi cititorii sa comenteze asa, raw and uncut. Ca daca vreti mese rotunde cu spectatorii, le organizam, nu e bai. Da sa stie si oamenii cu cine vorbesc…Ca din 14 comment-uri, 6 sunt ale voastre…serios acum… 🙂
ca reprezentant ASUS, voi mai interveni sa lamuresc ceva (sper sa nu-l supar pe Monstru cu asta):
Hyadum are dreptate, orice producator primeste reduceri la componentele pe care le implementeaza intr-un sistem (Desktop, Notebook, All-in-One, etc), DAR:
– sa luam ca exemplu procesoarele: de ce credeti ca apare logo-ul Intel sau AMD pe orice reclama la un laptop sau sistem desktop? Iei mia de procesoare la PRET DE LISTA, nu primesti discount-uri speciale (asta daca nu te numesti Apple si iei cu milioanele, situatie in care intri in alta categorie de clienti), insa primesti x% discount PT ACTIUNI DE PROMOVARE (aka marketing). Pt aceasta reducere practic esti obligat (singur, nu fortat) sa folosesti fondurile “castigate” pt a promova produsul tau si implicit al procesoarelor respective. Frumos si simplu, nu?
– in industria IT, si aici sper ca multi dintre voi sa stie acest lucru, adaosurile sunt foarte mici, nu ca in industria textila, farmaceutica, etc. O reducere de 30-40% “pt ASUS” este o iluzie, credeti-ma. S-au dus vremurile cu adaosurile fabuloase de pe vremea “IT-ului de aur” (cand depozitul de calculatoare, ultrapro, flamingo aveau lejer 100% adaos pt o placa de baza, anyone?). Matose si Monstru stiu, au existat dati cand o placa video a intrat in Romania si a primit un adaos total (distribuitor + etailer) de sub 10% de la pretul de import al distribuitorului!
Si cu asta va urez o seara / noapte placuta, si cum am mai spus si la prima mea interventie, keep up the good work!
Mai trebuiau 25 de grame de plastic sa acopere partea de jos a carcasei si spatele, sau daca nu se strangea la cheta, niste folie din aia neagra care imita fibra de carbon de o vezi pe toate masinile de cocalari ca sa iasa o carcasa bling bling. Sau ii rugati pe baietii de la lab501 sa retuseze pozele in photoshop si sa coloreze in negru tabla aia amarata. Asa e ROG-ul mai mult fluff decat puff. In rest, mer’e ca vioara :D, cat despre povestiri nemuritoare, adaosul scade in raport cu pretul componentei. La o placa video de 2719 ron, 10% e curata hotie, scump, scump, dincolo era mai ieftin.
Ferry – asa mai vorbim, interventii oficiale cu date concrete sunt bine venite.
Legat de componentele implementate – eu personal nu vad nici o problema legata de carcasa, sursa mouse sau tastatura, pentru ca nu ma astept sa se apuce Asus de produs asa ceva. Este normal sa alegi cele mai potrivite componente pentru sistemul tau si sa le customizezi. Mai pe romaneste, mouse-ul nu este o copie, este chiar Ozone Radon 5K customizat pentru Asus. Idem carcasa, tastatura, s.a.m.d.
Legat de partea inferioara a carcasei si de spate, nu mi se pare deranjant gri-ul carcasei de baza.
sonofabum – adaosurile chiar au mai scazut fata de alte vremuri (exceptie fac HDD-urile)
@ Pop Mihai Mie imi place mouse-ul, il am de cand a aparut si nu m-a dezamagit. Poate sa fie copia fidela a degetului mic de la mana stanga a lui Fidel Castro, cat timp isi face datoria la un pret okey, isi merita banii.
MINUSURI:
1)griul carcasei este hidos de-a dreptul,
2)memorii ram fara radiatoare,
3)sursa trebuia sa fie obligatoriu modulara,
4)tastatura simpla de-a dreptul,
5)sistemul de racire al procesorului slab (85 grade nu e cam mult totusi?)
S-a cam ales praful de “saracul” desktop care trebuia sa fie de top, niste componente ales neinspirat a tras foarte mult in jos intregul sistem…parerea mea…
Acum nu va as vrea sa le iau apararea celor de la Asus, dar totusi:
1) asta e pur si simplu o chestie de gust, nu pot spune ca e bun sau rau
2) chiar nu are importanta decat pentru aspect
Tastatura este Qpad MK-80 (fara cele 4 iesiri 2usb+1mic+1casti) cu Cherry MX Blue Switch – mai tari/scris (Corsair K90 are Cherry MX Red Switch – mai sensibile/jocuri). Este mai din topor ca sa poti sa dai cu ea in masa cand nu-ti iese jocul sau pentru a putea opri un individ de 75-85kg cu 2 lovituri aplicate la chip 😀 (daca are ghinionul sa-ti intre in casa cand te joci sau cand vizionezi filme cu “fetele marinarului” :D).
Referitor la culoarea gri, early sample, in mod sigur o sa remedieze baietzi chestia asta, asa ca nu are rost sa ne suparam din nimicuri :D.
as avea si eu sa imi fac un calculator de gaming dispun de 12000 ron …intrebarea e sa-l cumpar pe asta sau sa incerc sa fac unu din piese cumparate din olanada?.daca il fac din piese ce miati recomanda sa fie si compatibile
@remus303 incearca la Maguay, ca sa nu mai platesti trasnportul si numele pentru anumite componente. Sau mai astepti ca si mine pana fac cei de la Lab501 un rewiew la Gamepower EX 😀 sa vedem ce e de capul lui si daca merita banii 😀
Frumos tare sistemul. Excelent review!..L-a achizitionat cineva? Multumit de el? face banii?
Cele mai recente stiri
CES 2025 – Lenovo
Scris in 9 January, 2025.
CES 2025 – MSI
Scris in 9 January, 2025.
CES 2025 – ASUS
Scris in 9 January, 2025.
CES 2025 – ADATA & XPG
Scris in 9 January, 2025.
CES 2025 – Endorfy
Scris in 9 January, 2025.
GamesCom 2024 – NVIDIA
Scris in 29 August, 2024.
GamesCom 2024 – ASRock ne arata gama de placi Intel Z890
Scris in 22 August, 2024.
GamesCom 2024 – be quiet!
Scris in 22 August, 2024.
GamesCom 2024 – ASRock ne arata gama de placi AMD X870 / X870E
Scris in 22 August, 2024.
GamesCom 2024 – DeepCool
Scris in 22 August, 2024.
Articole Gaming
Alte articole
Syndication
Viziteaza-ne pe Facebook
Urmareste-ne pe Twitter
Vezi ce facem pe YouTube