EHA Tech Tour 2023 – Taipei – ASUS – Part I

Scris de: , in categoria: Editoriale, Featured Articles, in 11 January, 2024.

ROG OLED monitors & accesories

 

Tehnologia OLED devine din ce in ce mai populara pe piata, iar o categorie aparte unde aceasta isi arata adevarata valoare este cea a display-urilor portabile. Am putut vedea un model pliabil de 17.3″ (ajunge la 12.5″ odata pliat) cu o rezolutie de 2560×1920 si reproducere a culorilor foarte buna: 100% DCI-P3 si VESA DisplayHDR True Black 500. Cu un design ce implica o grosime de doar 9.7mm si o greutate de doar 1.17kg, pentru a reduce la minim spatiul dintre cele 2 jumatati ale display-ului ASUS ZenScreen Fold OLED MQ17QH foloseste o balama de tip Waterdrop precum cele mai recente telefoane Samsung Galaxy Z Fold 5. In ceea ce priveste conectivitatea, MQ17QH este echipat cu un mini HDMI, 2 porturi USB Type-C si o iesire de casti.

Pentru aceia dintre voi care au nevoie de un display portabil, ASUS ZenScreen MB166CR vine cu un display IPS de 15.6″ si un mecanism automat de rotire a imaginii in functie de orientare. Pe spate are un filet standard de trepied pe care putem monta standul multifunctional inclus care se poate roti 360 grade pentru a servi la nevoie si drept agatatoare pe perete. Pe langa stand, in pachet avem inclusa si o husa de protectie pliabila, in timp ce pentru conectivitate avem la dispozitie un singur port USB Type-C compatibil DP Alt Mode pentru transferul video.

 

 

Trecand mai departe catre monitoare destinate desktop-urilor, am facut cunostinta cu un monitor dedicat celor care au nevoie de o acuratete a culorilor iesita din comun, ASUS ProArt Display PA34VCNV, un monitor IPS de 34″ cu ecran curbat. Acesta foloseste formatul ultrawide 21:9, o rezolutie de 3440 x 1440 cu o curbura a ecranului de 3800R, insa adevaratul sau atu il reprezinta calibrarea din fabrica si certificatul de test Calman Verified. Acesta din urma certifica acuratetea redarii spatiului de culori – 100% atat pentru sRGB si Rec.709 – precum si un ΔE < 2 ceea ce este important pentru un monitor dedicat activitatilor profesionale care necesita o acuratate deosebita a reproducerii culorilor (fotografie, videografie, etc).

Mai departe am putut vedea – tot din gama profesionala – ASUS ProArt Display PA32UCXR, un monitor IPS de 32″ cu rezolutie 4K (3840 x 2160), 1600 nits luminozitate maxima si iluminare Mini-LED pe 2304 zone. Calibrarea din fabrica ii permite sa obtina o reproducere fidela a spatiului de culori (100% sRGB, 99% Adobe RGB, 97% DCI-P3) cu un ΔE < 1 precum si compatibilitatea cu multiple formate HDR: HDR-10, HLG impreuna cu certificare Dolby Vision si VESA DisplayHDR 1400. Daca tot ceea ce v-am spus pana acum nu va impresioneaza (desi e greu de crezut) atunci includerea unui colorimetru cu brat motorizat sigur va va face sa ridicati o spranceana. Acesta poate efectua calibrarea automata sau manuala a monitorului (lucru util atunci cand monitorul este montat in alt mediu decat acela in care a fost calibrat initial), putand lucra cu programele profesionale Calman si Light Illusion ColourSpace CMS.

 

 

Am lasat special la urma cele mai interesante produse, care sunt de altfel si noutatile ASUS de la CES 2024 pe partea de monitoare si accesorii dedicate acestora. Desi a fost anuntat inca de anul trecut, ASUS ROG Swift OLED PG32UCDM este in sfarsit gata de lansare si pare ca a remediat problemele de burn-in aparute la prima generatie de ecrane OLED. Echipat cu un panoul 4K OLED de la Samsung, ROG Swift OLED PG32UCDM vine cu un heatsink special precum si un panou din spate realizat integral din grafen pentru a disipa mai eficient caldura generata. Mai mult decat atat, inginerii de la ASUS impreuna cu cei de la Samsung au dezvoltat noi metode de a evita burn-in-ul, acestea fiind implementate direct in firmware-ul monitorului, unele dintre ele putand fi configurate prin intermediul OSD-ului.

Facilitatea de Smart KVM este utila pentru cei care doresc sa foloseasca acelasi monitor si periferice (tastatura, mouse) pe 2 sisteme, putem face chiar si schimb de fisiere intre cele doua sisteme. Calitatile panourilor OLED sunt deosebite, prin urmare ne putem bucura de o rata de refresh de 240Hz, un timp de raspuns de 0.03ms GTG precum si de o luminozitate maxima de 1000 nits. Cum fiecare pixel dintr-un panou OLED este luminat individual acesta poate fi oprit complet atunci cand imaginea este neagra, prin urmare contrastul obtinut este infinit, astfel incat ROG Swift OLED PG32UCDM trece fara probleme certificarea DisplayHDR True Black 400.

Pe langa monitoare, ASUS au anuntat si mai multe accesorii dedicate acestora, cum ar fi ROG AURA Monitor Light Bar sau ROG ERGO Monitor Arm. ASUS ROG AURA Monitor Light Bar vine cu un sistem de fixare inovator, care este compatibil cu mai multe modele de monitoare, indiferent de grosimea panoului sau de design-ul plat sau curbat. Pe langa iluminarea spatiului de lucru care este cu pana la 50% mai uniforma decat alte dispozitive din aceeasi clasa, ROG AURA Monitor Light Bar vine si cu iluminare in partea din spate pentru a odihni ochii in cazul sesiunilor lungi de gaming sau zilelor incarcate de lucru. Temperatura de culoare si intensitatea luminii pot fi reglate, mai mult decat atat putem activa lumina frontala, cea din spate sau ambele in acelasi timp. Nu stiu despre voi dar ASUS parca s-au gandit la mine, pentru ca ROG AURA Monitor Light Bar este exact ceea ce as avea nevoie pentru serile care ma prind la birou scriind sau testand diferite componente.

ASUS ROG ERGO Monitor Arm vine cu un design inspirat din Cyberpunk 2077 si poate suporta un monitor de pana la 39″ cu sistem de montare VESA 100×100 si o greutate maxima de 11.5 kg. Pentru un birou cat mai ordonat, ROG ERGO Monitor Arm suporta un wiremanagement al cablurilor pe ambele parti ale sale si o rotatie completa de 360 grade (din punctul de montare pe birou), 360 grade swivel si pivot, in timp ce inclinarea poate fi reglata intre -15 grade si 75 grade.

 

 

Comentarii

Lasa-ne un comentariu: